Baromi sok bulltipusu kutyanak van vagva a fule magyarorszagon es meg csak nem is tenyesztonel, aki kulfoldrol hozta volna. Ez hogy lehet?
Sok orvos megcsinálja..csak egy telefon, illetve addig telefonál orvosról orvosra, amíg valaki elvállalja. Ha más nem, sutyiba... Vagy igen, ahogy írták, a "tenyésztő" is szokott ilyet vállalni (érzéstelenítő nélkül).
Tény, hogy dobermann/amstaff/argentin dog/cane corso, stb. mind jobban néznek ki vágott füllel, de én soha nem tudnám ezt megcsináltatni a kutyámmal. Mellesleg én úgy tudom (bár nem biztos, hogy igaz, csak hallottam már többször), hogy a dobermannoknál volt régen nagy hagyomány a farokkurtítás, aztán mikor kiderült hogy koordinációs zavart okoz, akkor alábbhagyott ez a fellángolás..Ami amúgy tökre érthető,ha ez igaz, például a halak sem tudnának úszni farok nélkül...
Sajnos az az igazság, hogy aki házilag csinál ilyen fület/farkat, az nem fog aggódni a törvény miatt, mert ugyanezek az emberek rakják ki láncra éheztetve/összeverve a kutyát és/vagy dobják be harcolni egy másik kutyához. Mind-mind törvényellenes, de vajmi kevés azoknak a kutyáknak a száma, akik túlélik, azokéhoz képest, akik már a mennyből néznek...:(
Az én előző kutyámat például megmérgezték, és hiába hívtam rendőrt, nézettem kamerát, stb, semmi nem lett...a környéken egy csomó kutya elpusztult, mind kóbor, mind gazdás, és senkit nem érdekelt..
Igazából a vágott fülű-farkú kutyáknál nem viccből csinálják ezt, van értelme. Hosszú farkú vizsláknál, dobiknál stb. előfordul, hogy a nagy csóválás közepette addig csapkodják a kis érzékeny bőrű farkukat mindenhez, amíg kisebesedik, és nem tud begyógyulni, mert mindig csóvál és mindig odacsapkodja valamihez. Annak is amputálás a vége, csak akkor, amikor már jobban fáj, meg rondább is. Koordinációs zavart amúgy egyáltalán nem okoz, ha vágva van a farka, a jobb agilitys fajták közül némelyik eleve farok nélkül születik, és semmiféle problémájuk nincs.
A vágott fülű fajtáknak ugyanez van, sérülékenyebb rajta a bőr, játék közben is véresre sebezhetik, ha meg balhé van, akkor aztán végképp gyorsan és csúnyán sérül. Utólag sérülés miatt vágni meg szintén jobban fáj és marha ronda.
Szóval azért nem ördögtől való dolog ez, és mindenki jobban járna, ha csinálhatnák az állatorvosok, és nem kéne házilag csesztetni vele a kölyköket...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!