Ezek közül melyik fajtát ajánlanátok, és melyiket nem?
1. Nekem van kutyám, elvagyok vele, nevelem éjjel-nappal.
Viszont a barátom elveszítette pár hónapja a szeretett kutyáját.
Amit tudni kell róla és a volt kutyusáról:
Berni pásztor volt, nagyon könnyű volt nevelni. Szinte azt mondhatnám, hogy mindenben jó volt, értelmes volt, hamar megértette, mit várnak el tőle. Ha kellett, erősen védte a területét, de amúgy aki jó szándékkal közelített felé (kapun belül, a mi társaságunkban), akkor jámbor aranyoskodó volt. Velünk is szelíd, kezes bárány volt, mindig velünk akart lenni, de soha nem tolakodóan, ha épp dolgunk volt, elvonult a kis helyére.
Aztán a barátom elkezdte nézegetni a kutyákat, hogy majd egyszer (semmiképp sem a következő hónapokban) szeretne kutyát, de nem igazán van tapasztalata, a bernin kívül más fajtákkal. Ő olyan, akinek olyan kutya kell, akit könnyű nevelni, nem kell elmagyarázni a kutyának mindent 100x, nem akarja átvenni a főnök szerepet, ne legyen semmiképp sem agresszív.
(ezeket ő hozta a szabályokat, én másképp látom az egész kutyázást, de na..helyette írok:D)
Kinézett fajtái:
-Bullterrier
-Kanári szigeteki
-Cane corso
-Újfundlandi
-Golden retriever
-Dobermann
-Roti
-Vizsla
-Komondor
Én mondjuk egyiket se ajánlottam neki, de én ne szóljak bele, mert a saját kutyáimat se tudom megnevelni!:D
Ezek közül szerintem az újfundlandi és a golden retriever ilyen "könnyebb esetek". Ha még a vizslát hozzáveszem, az is oké.
A többi eléggé kemény, domináns, nem ilyen típusú gazdinak ajánlott fajta.
Azért érdekes lehet az is, hogy hogyan akarja tartani (udvar? lakás?), mennyi ideje van rá stb. Van-e valami konkrét célja (kutyás sport? kutyasuli?), vagy mindössze annyi, amit leírtál.
A felsorolt fajták közül az újfundlandi jó kerti tartásra, a golden inkább bentire, a vizsla csak bentire.
Vagy lehetne ismét berni, azt nem szeretne?
A többi fajtát alapból ki is zárhatjuk, mert nagyon nem felelnek meg a kívánalmainak.
Esetleg menhelyi örökbefogadáson nem gondolkozott el? Egy fiatal felnőtt, már ismert természetű kutya jó választás lehetne.
Bernit azért nem akar (még), mert nagyon emlékeztetné az első kiskedvencére, azért sem írtam, de persze az a kedvenc fajtája :)
Nem is értem, hogy hogyan tudja összekapcsolni mondjuk a kanárit meg a bernit:D De ráhagyom..
Amit ő tudna nyújtani: Első körben megadna neki mindent, amit az anyagiakkal fedezni tud (legjobb táp, stb.)
Második körben úgy szeretne kutyát, hogy legyen kint is, bent is. A berni az első 3 évben inkább kint volt, főleg éjszakára, aztán (nem vallja be, hogy nekem köszönhetően, de én kutyával kelek és fekszek, ezért az összeköltözésünk után) ő is behozta a kutyát. Tehát ha nem vagyunk otthon, akkor kint lenne, de amúgy állandóan velünk.
A fizikai fárasztás alatt legfőképp azt tudná nyújtani, hogy mindennap kb. 2-3 órát foglalkozik vele, amikor van séta/játék/tanulás..de persze mivel nem kötött a munkaideje hanem változó, egyrészt az foglalkozna a kutyákkal aki épp ráér, másrészt mennék kirándulni, mert azt imádjuk:D
Vinnénk tengerpartra vagy hegyekbe is attól függően, hogy milyen típusú a kutya:) Pl a berni be nem jött volna a vízbe 60 fokba sem, de télen nem lehetett kirángatni a hóból:D:D Az én kutyám fordítva, rácsavarodik a radiátorra már szeptemberben:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!