Dog dancing trükkökhöz segítség? (parancsszavak)
El kezdtem a kutyusommal DD trükköket tanulni, vidéki lévén csak amolyan autodidakta módon. Azokhoz fordulnék, akiknek van tapasztalata a dog dancingben, hogy ők milyen parancsszavakat használnak pl.
Ami még fontosabb kérdés számomra, hogy mennyire kell az egyes trükkökhöz új hívószavakat társítani? pl. én a "kerüljt" használom arra, hogy engem kerüljön meg és álljon meg a balomon. Használhatom ugyanezt mikor azt szeretném, hogy pl. egy fát kerüljön meg, vagy folyamatosan engem (miközben pl. én is forgok); vagy a "hátrát" használom, mikor mellettem vagy körülöttem vagy épp a két lábam közé szeretném, hogy tolasson? Vagy minden helyzetre más-más parancsszó kell, hogy jól megkülönböztethető legyen a kutya számára?
Én egy videót kaptam, ami erről szólt, és pár trükköt meg is mutatnak benne... hihetetlenül aranyosak voltak, és gondoltam hobbiból én is megtanítok neki párat, ugyanakkor volt olyan, amit láttam hogy abszolút nem élvez sőt... ezért inkább abba is hagytuk a második próbálkozás után, és azóta sem akartam ráerőltetni. Ilyen például az amikor szégyenli magát... Szerintem ha vigyázol rá, akkor semmi baj nem lehet mindenesetre én is javaslom hogy különböző vezényszavakat használj, mert megkavarhatja a kutyát, hogy mit is akarsz tőle. Mi ezzel a marad parancsot nem tudtuk neki sajna megtanítani rendesen. Ha mellettem ül és azt mondom neki "marad", akkor mehetek 100 méterre is, és bohóckodhatok akármit, akkor is egy helyben marad, viszont azt is marad paranccsal akartuk neki megtanítani, hogy ha messze van tőlem és azt mondom neki "marad", akkor ott álljon meg egy helyben. Számunkra az hogy ezt tudja nagyon fontos, mert iszonyat forgalmas főút mellett lakunk, és már pici korában fontosnak találtuk hogy ezt megtaníttassuk vele, ha meglépne egy óvatlan pillanatban nehogy baj legyen. (most már idősebb, esze ágában sincs lelépni, de amíg fiatalka volt, addig mindig ment a vakvilágba ha nyílt a kapu és macskát vagy kutyát látott!)
Ezt szerencsére egy kiképző tanácsára gyorsan korrigálni tudtuk, a különbség annyi, hogy ha messze van, akkor az "ott" parancsot használjuk. "Marad"-nál pedig a lábamhoz jön, és ott marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!