Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Dog dancing trükkökhöz segítsé...

Dog dancing trükkökhöz segítség? (parancsszavak)

Figyelt kérdés

El kezdtem a kutyusommal DD trükköket tanulni, vidéki lévén csak amolyan autodidakta módon. Azokhoz fordulnék, akiknek van tapasztalata a dog dancingben, hogy ők milyen parancsszavakat használnak pl.

Ami még fontosabb kérdés számomra, hogy mennyire kell az egyes trükkökhöz új hívószavakat társítani? pl. én a "kerüljt" használom arra, hogy engem kerüljön meg és álljon meg a balomon. Használhatom ugyanezt mikor azt szeretném, hogy pl. egy fát kerüljön meg, vagy folyamatosan engem (miközben pl. én is forgok); vagy a "hátrát" használom, mikor mellettem vagy körülöttem vagy épp a két lábam közé szeretném, hogy tolasson? Vagy minden helyzetre más-más parancsszó kell, hogy jól megkülönböztethető legyen a kutya számára?

2010. márc. 18. 08:36
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
16%

Használhatod ugyanazokat a parancsszavakat.

De: szerinted ez jó a kutyának..? Az ő ízületei nem arra vannak kitalálva, hogy gyors egymásutánban tolasson-sürögjön-forogjon. Ő egy kutya, akinek, ha produkáltatod idegenek előtt, az megalázó érzés, ahogy neked is az lenne. Érez.

De ez végül is másodlagos amellett, hogy amit csinálsz vele, az ártalmas a számára. Fizikailag. Ha barátodként szereted őt, nem csinálsz belőle az új trend kedvéért cirkuszi majmot.

2010. márc. 18. 09:27
 2/11 anonim ***** válasza:
75%

Kedves utolsó,

Ha ezt komolyan gondolod, akkor semmit nem tudsz a kutyákról, a saját érzéseidet vetíted ki a kutyára. A kutya nem érez olyat, h megalázottság. Főleg nem ilyen dolgokkal kapcsolatban. A kutyának pl a pitizés ugyanolyan végrehajtandó feladat mint az ül vagy a fekszik. Számára nincs jelentéstartalma. Ráadásul trükköket tanítani a kutyának az egyik legjobb kutya-gazda kapcsolatépító dolog.

Az ízületeinek meg egyáltalán nem tesz rosszat ha nem 1 éves kora előtt csináltat vele olyan feladatokat amik tényleg komolyabban terhelik pl a hátsó lábát - ilyen pl. a két lábon állás.

2010. márc. 18. 09:54
 3/11 anonim ***** válasza:
30%

OFF:

Hogy semmit nem tudok a kutyákról, az még jóindulattal sem mondható el... Az antropomorfizálás -amiről írsz saját érzések kivetítéseként- teljesen másról szól.

Egy eb érzékeli, ha kineveted, ha rajta gúnyolódsz, ha megalázod. Van önbizalma, amit építeni és letörni is lehet. Megoszlik erről a kollegák véleménye is, de ennek ellenkezőjét kevesen állítják csak.

A kutya nem feladatokat végrehajtó robot.

Dogdancing: és elnézést, ha félreérthető voltam, mert valóban.

Nyilván való, hogy a közös sport-ez is az-és a játék jó a kutya-gazdi kapcsolatnak. ÁLTALÁBAN semmi baj nincs ezzel a sporttal. HA nem felesleges és a kutya számára hosszú távon káros mozgásokkal jár. Arra pórbáltam utalni a kérdés kapcsán, hogy csak ésszel, hogy ez a kutya számára is örömet jelentsen.

Vezényszavak:

Ül-kerül-hátra, stb.. Rendben. Arra figyelj, hogy fegyelmező vezényszavakat ne társíts mozdulatokhoz. Tehát pl ha használod a "szégyelld magad"-at, akkor arra, hogy a kutty eltakarja az arcát a mancsával, találj ki valami mást. Stb.

2010. márc. 18. 10:06
 4/11 anonim ***** válasza:

Még annyit, Kedves 9:54-es, hogy nyilván nem arra gondoltam, hogy a kutyának az a megalázó, ha lefekteted, pacsira tanítod:) De ez talán világos lett azóta.

Köszönöm!:)

2010. márc. 18. 10:08
 5/11 anonim ***** válasza:
78%

offért bocsi

"Egy eb érzékeli, ha kineveted, ha rajta gúnyolódsz, ha megalázod. Van önbizalma, amit építeni és letörni is lehet."

A kettő szerintem egészen biztosan nem függ össze.

Az tény és való h a kutyának van önbizalma és bizony azt a gazda építi és rombolja adott helyzetben.

Azt is el tudom képzelni, h a kutya érzékeli ha kinevetik. Abban viszont biztos vagyok - ismerve a kutyák "érzés rendszerét" - h azt nem tudja h ő most egy olyan nevetséges dolgot csinált ami miatt az emberek gúnyosan nevetnek rajta. Mivel a kutya nem ismeri pl a gúnyt. Ha etológus vagy vagy annak tanulsz akkor gondolom te is tanultad, h a kutyák nem képesek olyan összetett érzelmekre mint az ember. Ahogy egy kutya pl. dühöt sem érez, nem tud gonosz lenni. A gyúnyt sem ismeri, ahogy a megalázottságot sem - ezek emberi érzések, melyek nem veleszületettek hanem szociálisan tanult viselkedések.

és h kicsit on is legyen:

akkor nem értem h mire írtad h megalázza a kutyát?

2010. márc. 18. 10:16
 6/11 anonim ***** válasza:
65%

"A kutya nem feladatokat végrehajtó robot."

Én nem ezt mondtam. A kutya egy olyan élőlény aki ösztönösen keresi a kapcsolatot az emberrel. És vannak bizonyos fajták, akiket a feladatmegoldás, a gazdának való megfelelés éltet, ettől boldogok azok a kutyák. És attól h sok trükköt, feladatot tud, attól még senki nem kezeli feladat végrehajtó robotként.

2010. márc. 18. 10:19
 7/11 anonim ***** válasza:
53%

Kedves válaszoló, javaslom, ne offoljuk szét a kérdést. Emberi érzelmei nincsenek a kutyáknak, de érzelmei vannak, melyek között a düh is szerepel. (Vagy nem láttál még felhergelt ebet... )

Elbeszélünk egymás mellett, több mindenben egyetértek azzal, amit írsz, de néhány gondolatod olyan, mintha a kutyát könyvből és a tanulmányaidból ismernéd. Nem mondom, hogy így van, és bántani sem szerettelek volna ezzel.:)

Mailben vagy egy új kérdésben szívesen vitázom veled továbbra is, (pláne, ha valamilyen módon kolléga vagy) de ne itt, kérdező szegény csak kapkodja a fejét:)

2010. márc. 18. 10:27
 8/11 A kérdező kommentje:
Hát meglepődtem, hirtelen mennyi - a kérdéstől ugyan elkanyarodó - válasz lett, annyit fűznék csak hozzá, hogy imádom a kutyámat, és azért tanítok neki trükköket, mert sokkal többre képes, mint az ül, fekszik, maradsz. Jót tesz a kapcsolatunknak, segít az egymás közti kommunikációban is (ha egy trükk pl. vmiért nem sikerül, magamat is átértékelem, és érzem ahogy időről időre összeszokunk a feladatok során). Szigorúan csak a korának megfelelő feladatokra tanítom (még tolatni sem tudunk, csak remélem, hogy majd egyszer eljön az is...), és csak olyanra, amin látom, hogy élvezi. Ízületeinek ezáltal nem hiszem, hogy ártok, főleg, hogy nagyon energikus kutyus, és magától sokkal durvább dolgokat is megcsinál. Azt nem tudom, hogy érzi-e ha kigúnyolják, de mindegy, hiszen ilyenről szó sincs. Ha pl. mesél vki egy viccet, és mások nevetnek rajta, azt sem gúnyból teszik. Szerintem ez is ilyen, ha a "közönség" (aki max. a családom) nevet, azért teszi, mert csak ámul és bámul, milyen okos a kutya és milyen tündéri, ahogy figyel rám közben. Rengeteg dicséretet kap érte, mindenki megdöbben rajta, milyen okos tud lenni egy állat. Azt pedig megismétlem még egyszer, hogy vigyázok a kutyámra (sokak szerint túlságosan is), nem kérnék tőle olyat, amivel tudom, hogy ártok neki.
2010. márc. 18. 10:55
 9/11 anonim ***** válasza:
58%

Kedves KÉREDZŐ! És nem más...

Én 2 beagle kutyus tulajdonosa vagyok, egyikkel már lassan 1 éve, hogy DD-zek. Nagyon élvezi, imád tanulni új dolgokat és mikor bemutatózunk imádja a ragyogást és azt, hogy Ő lehet a középpontban plusz, hogy Velem lehet és együtt örülhetünk egymás sikerének!

A kérdésre pedig az a válaszom, hogy MINDEN trükknek MÁS parancsot használj! Én agilityzek is velük és pl ha meg kell kerülnie az akadályt majd úgy ugrani akkor a "kerül" parancsot használom de ha átugroja majd úgy kell visszakanyarodnia hozzám a "vissza" parancsot ismeri. Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy igen mindenhez új szót használj amivel a kutyád megtudja különböztetni az egyes trükköket! Ha pl balra forgást tanitod neki akkor mondjuk "cikk" parancsszó legyen ha jobbra forgás akkor meg "cakk" (ez csak egy példa, hogy mire is gondoltam)

Ha apró eltérések vannak a trükkök között akkor is javaslom a más parancs szavakat és más kézjeleket!(a kézjelek is nagyon-nagyon fontosak, hiszen ha pl távmunka van akkor nem fogsz métereket átkiabálni hanem inkább a kezeddel mutatod neki mit is csináljon!)

Sok sikert hozzá!

Ui: itt egy nagyon hasznos oldal, ahol sok új tanácsot kaphatsz: [link]

2010. márc. 20. 11:49
 10/11 A kérdező kommentje:
Kedves 11:49-es válaszoló! Nagyon szépen köszönöm a válaszod, akkor igyekszem ennek megfelelően tanítani. A linkelt oldalt ismerem, valóban nagyon hasznos.
2010. márc. 20. 20:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!