BARF - avagy a táp sz*r?
Régebben elég sokat válaszolgattam ezen az oldalon és itt hallottam először a BARF-ról. Nagyon szimpatikus volt számomra a gondolat, hogy bár prémium tápot evett a kutyám, de barfolva mégis csak tudom, hogy pontosan mit, abból mennyit eszik a kutya, az igényeinek megfelelően tudom változtatni az összetételt és még olcsóbb is.
A párom magára vállalta az etetést, meg a szakirodalmat és beléptünk a Facebook csoportba is, amit napiszinten követtünk.
Egy idő után kezdett feltűnni, hogy bizonyos dolgokról igencsak megoszlanak a vélemények. Van, aki adja, van, aki szerint káros, a mértékeken folyó eszmefuttatásokba ne is menjünk bele. A leginkább azonban három dolog bántotta a szemem és szeretnélek megkérdezni titeket, hogy mit gondoltok erről, avagy én vagyok-e a nemnormális:
- a tagok túlnyomó többsége azt hiszi, hogy a barf-tól lesz izmos a kutyája, illetve a barfos kutya = szikár kutya. Pont.
- egy adott posztban tulajdonképpen senki nem tudta az elvárható magabiztosággal, érvekkel alátámasztva elmondani, hogy bizonyos dolgokat MIÉRT etet
- kibukott az, amitől mindig is féltem, mert kezdtem már magam úgy érezni, mint egy vallási közösségben, mégpedig: A TÁP SZ*R.
Na, itt léptem ki.
Valakinek valami gondolata akad a fentiekkel kapcsolatban?
"A táppal kapcsolatban még: vannak nyilván jobb tápok, de aminek az alapja növényi nagy részben, az a kutya számára nem lehet igazán megfelelő, mivel nem növény/mindenevésre alakult ki az emésztőrendszere. Mi emberek evolúciósan mindenevők vagyunk, ezért talán nehéz megbarátkoznunk azzal a gondolattal, hogy ami nekünk jó, az nem feltétlenül jó a kutyánknak."
Akkor az ember elgondolkozik és ha jót akar a kutyájának, akkor gabonamentes tápot vesz, ami semmiféle olyan anyagot nem tartalmaz, amire a kutyának nincs szüksége/nem tudja megemészteni/csak átmegy rajta, stb.
Ha barfként adnám ugyan azt, mint ami mondjuk egy Taste of the Wild tápban van, én lennék az istenkirály megagazdi, de ha ugyan ezt porítva és összepréselve adnám, akkor meg szarszemét tápos, aki nem szereti a kutyáját.
"Tény, hogy a tápgyártás inkább szolgálja a kényelmes etetést, semmint amit hangoztat, hogy a kutya "minden tápanyagot megkapjon"."
Ez a kettő szerintem nem zárja ki egymást.
"A tápgyártók valóban minden egyes összetevőt meg tudnak indokolni a GAZDINAK, hogy az miért hasznos a kutyájának, miért etesse?""
Valószínűleg nem találomra teszik bele, amit beletesznek, de egy tápgyártót azért elég nehéz elérni és megkérdezni, hogy ez miért van a tápban. A tápok leírásában azért néha szerepel, hogy ezt ezért, azt meg azért tartalmazza.
Viszont olyan gazdáktól, akik leszaroznak minden tápot és maguk állítják össze az étrendet, elvárható lenne, hogy el tudják mondani, hogy miért és miért annyi és miért olyan gyakran. Szvsz.
Igazad van, hogy a jó magyar temperamentum itt is jelen van. Hadd szidjunk már megint valakit, hadd éljük ki az agressziónkat, amit az élet egyéb területein nem tudunk.
Azonban a hús ugye hűtés nélkül hamar megromlik. A táp ellenben jó sokáig eláll. Mitől? Valószínű tartósítószerektől. Tehát jól teszed, hogy nyersen etetsz. Bár bevallom, nekem időm nincs hozzá.
Prey módszer szerint etetem a most 12 hónapos kutyámat. Tenyésztőnél barfozott, majd nálam 3 hónapig tápozott és aztán álltunk át preyre.
Való igaz, hogy táppal is elérhető nagyon szép izomzat, viszont sosem lesz olyan teljesen mint egy nyerses kutyának. Legalábbis én nem láttam még azonos fajtán belül jobb kondícióval megáldott tápost mint nyersest. Persze ez nem jelenti azt hogy nincs is.
Legfőképp nekem azért szimpatikusabb ez a fajta etetés mert a kutyának ragadozó fogazata, emésztőrendszere van ami a nyers húsfélék emésztésére van specializálódva. Állagra egyáltalán nem hasonlít ehhez a táp.
Ez az én véleményem, nem szólok le senkit aki táppal etet, mindenkinek szíve joga eldönteni mit és hogy csinál. Én ezt tartom szimpatikusabbnak, más azt.
Kedves Kérdező!
Te már eldöntötted, hogy mit gondolsz és, hogy mivel etetsz. Kicsit kezdenek az "ugye igazam van" irányba csúszni a hozzászólásid kérdező! Fölösleges a vita generálás. Bizonyíthatóan igaza senkinek sem lesz.
Emberek, a kérdés nem a BARF/táp vitáról szólt! Hanem arról, hogy az egyik tábor tagjai nem tényleges tudás és hozzáértés, hanem hiedelem alapján oltják és gyalázzák a másik tábort, "csak egy igazság van és az az enyém" alapon.
Mindkét etetési formának megvan a létjogosultsága. Az egyik kutyám pl. inkább éhen halna, mint hogy megegye a nyers húst. Nekünk bevált a táp (szuperprémium, nem teszkós), és nem veszem a fáradtságot a BARFfal járó beszerzés-szortírozás-fagyasztás macerára. De ha másnak ez a jó, lelke rajta, csinálja!
Nekünk kutyabarátoknak a kutyák egészsége a fő, és amíg ez teljesül, semmi közünk hozzá, hogy a másik gazda hogyan, mivel etet. Akkor próbálhatunk beleszólni, amikor a hozzáértés hiányából vagy butaságból kifolyólag a kutya beteggé lesz a rossz etetés miatt. De akkor sem azzal kell indítani, hogy "a BARF/táp sza*r", objektív módon is fel lehet tárni az esetleges hibákat. Ne csússzunk át gyűlölködésbe, szektásodásba, ha már egy a hobbink és egy a célunk: hogy szép, egészséges kutyáink legyenek.
"Emberek, nem vadak -
elmék vagyunk!"
Igen, ez így lenne az ideális és ezért szomorodtam el, hogy vagy ennyire kevés gondolkodó kutyás van abban a csoportban, vagy ennyire nem akarnak/mernek megszólalni.
Jó lett volna velük értelmes párbeszédet folytatni arról, hogy mit, miért, stb, de sajnos nem lehetett.
A "kérdésem" arról szólt csupán, hogy ezt ti is észrevettétek-e, így gondoljátok-e, vagy van rá valami magyarázat, ami nekem nem tűnt fel, stb, nem pedig az önigazolás kereséséről, mert igen, én már eldöntöttem, hogy mit akarok: jót a kutyámnak. Akár barfozik, akár tápot eszik, nekem nyolc.
"Akkor az ember elgondolkozik és ha jót akar a kutyájának, akkor gabonamentes tápot vesz, ami semmiféle olyan anyagot nem tartalmaz, amire a kutyának nincs szüksége/nem tudja megemészteni/csak átmegy rajta, stb.
Ha barfként adnám ugyan azt, mint ami mondjuk egy Taste of the Wild tápban van, én lennék az istenkirály megagazdi, de ha ugyan ezt porítva és összepréselve adnám, akkor meg szarszemét tápos, aki nem szereti a kutyáját. "
Megnéztem ennek az összetételét: [link]
Sajnos elszállt, amit írtam róla, mert idióta a kölcsön billentyűzetem, majd ha lesz új nemsokára, szívesen beszélgetek róla, de addig érdekelne, neked mik tűnnek fel benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!