Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért mindenki szaporító?

Nodiggity202 kérdése:

Miért mindenki szaporító?

Figyelt kérdés
Nem értem, miért kell mindenkiről azt feltételezni ezen az oldalon, hogy szaporító, aki tenyészteni szeretne kutyát. Sokat értek a kutyákhoz, de mindenki, aki szeretne kutyát olcsón, vagy csak simán szeretne, az már szaporítótól vásárol. Mindenkit elkönyvelnek itt az emberek szaporító-vevőnek vagy ha már tenyészteni szeretne, azt egy szemét szaporítónak. Mindössze egy hete vagyok fent az oldalon, de kb minden 5. állatos téma ott köt ki, hogy szaporító. Most írt valami nem normális ember (Hülyeség lenne? Mit tehetnénk? címmel), és mindenki leszaporítózta. Ha valaki 20.000.-Ft-ért szeretne kiskutyát vásárolni, az támogatja a szaporítókat a munkájukban. Ha valaki szeretne tenyészteni, vagy ki szeretné próbálni, az emberek itt azt a szót kihagyják, hogy "kipróbálni" vagy ilyesmik, és szépen lehordják az embert szaporítónak. Utána meg a menhelyi kutyákkal jönnek. Támogatom, ha valakinek örökbefogadott kutyusa van. Csak azt mondom, hogy nem kéne mindenkit szaporítónak elkönyvelni, mert szeretne kutyát tenyészteni vagy mert úgy támogatja a szaporítók munkáját, hogy 20.000.-Ft-ért szeretnének ebet. Tudom, hogy erre nagy felháborodás lesz, de kérlek értsétek meg! :) Annó én is szaporítótól vettem, tudom, hogy bűn, de akkor még nem is tudtam hogy tőle vettem. Most pedig annyira beleszerettem az Italian Cane Corso-ba, hogy tenyésztem. Persze, persze, akkor én is egy szaporító vagyok, mi? Ezt fogom kapni válaszba.

2015. júl. 13. 18:11
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert mindenféle utánaolvasás és előzetes intézkedés nélkül teszik ezt, csak a pénzért, véletlenül sem a fajta jobbá tételéért.
2015. júl. 13. 18:41
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
A tenyésztés nem egyenlő két törzskönyves kutya összerakásával.Ezek a törzskönyves szaporítók.Minden szaporítás,ami akár tudatlanságból vagy etikátlanul lehozott almokat eredményez.És miėrt ilyen szigorú a mérce?Mert millió kutya rohad el élve a gyepiken vagy vãrakozik a menhelyeken köszönhetően a felesleges,meg tudatosan legyártott almoknak,az igénytelen felvásárlóknak és felelőtlen gazdáknak.
2015. júl. 13. 20:33
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Komolyan nem értelek. Milyen tenyésztő vagy, ha nem tudod a különbséget a szaporítás és tenyésztés között?

Most nem is reagálnék minden meglátásodra a kérdésekkel kapcsolatban, de egy dolog nagyon megütötte a szememet (és a szívemet):

"Ha valaki szeretne tenyészteni, vagy ki szeretné próbálni, az emberek itt azt a szót kihagyják, hogy "kipróbálni" vagy ilyesmik, és szépen lehordják az embert szaporítónak."

Kipróbálni? Érző élőlényekkel akar kísérletezni? És ha születik egy csomó életképtelen vagy rossz genetikájú, beteges kiskutya? Csak azért mert valaki ki akarta próbálni, hogy milyen a tenyésztés? Életekkel akar játszani? És ha "csak" nem kelnek el a kiskutyák és a sintértelepen 2 hét múlva elaltatják őket? Egy fél alomnyi kis jóságot? Mégis ezt hogy gondoltad, ha tényleg tenyésztő és kutyabarát vagy? Te sem fogod fel a felelősség súlyát?

Tudod az a baj, hogy ezeket a lehetséges következményeket, aki tenyésztősdit akar játszani ugyanúgy nem mérlegeli, mint ahogyan te sem, ha véded őket. Ez nem játék!!!

És, hogy az általad említett kérdésre visszatérjek: a kérdező egy ivartalanítási kötelezettséggel fajtamentéstől ingyen örökbe fogadott keverék (tk nélküli) kiskutyát készül pároztatni és aztán labradorként eladni az ismerőseinek olcsó pénzért. Ez etikailag szerinted mennyire elfogadható?

Én itt két lehetőséget látok:

1.Nem vagy tenyésztő csak egy olcsó szaporító, olyan akiktől itt próbáljuk menteni a kérdezőket.

2.Egyszerűen csak végtelenül buta vagy.

Mind a két verzió elég nagy gond.

2015. júl. 13. 20:41
 14/16 anonim ***** válasza:

Hadd sokkoljalak egy kicsit és akkor talán eljut az agyadig:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2015. júl. 13. 20:59
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
Nem, aki tenyészteni akar, azt senki nem szaporítózza le. A kettő között zongorázni lehet a különbségen.
2015. júl. 13. 21:00
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Talán mert aki valóban tenyésztő, az nem a GYK-n fog érdeklődni, hogyan csinálja...?!

Most komolyan, tételezzük fel: ha eltöröd a lábad, akkor szólsz a szomszéd villanyszerelő Józsinak, hogy olvasson már utána a GYK-n, hogy kell begipszelni és csinálja már meg. Vagy elmész a sürgősségire egy orvoshoz, aki mintegy 10 évig tanult és dolgozott azért, hogy el tudjon látni, megröntgeneznek, helyreteszik, ha sérülés van a bőrön, fertőtlenítik, tetanusz elleni oltást kapsz, begipszelnek és felírnak receptre véralvadásgátlót, hogy ne halj meg trombózisban. Aztán hat héten át utógondoznak, kontrollra mész, újragipszelnek stb.

Na a kutyatenyésztéssel ugyanez a helyzet.

Aki pedig nem akar 200 ezret kiadni egy kutyáért, arra rengeteg menhelyi kutyus szeretettel vár, van ott kölyök is, felnőtt is, minden szín, minden méret. Pontosan ugyanolyan jó kutya lesz belőlük, ha csak egy házi kedvencet, társállatot akar valaki.

2015. júl. 14. 12:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!