Mit csináljak, hogy klikker nélkül is szépen dolgozzon a kutyám?
Mindegy, a Te problémád alapvetően az, hogy motiváció nélkül nem megy. (Nekünk is ez a bajunk.) Tehát a kutya nem azért dolgozik veled, mert örül, hogy a gazdájával dolgozhat, hanem azért, mert valami jutalmat kap érte. Ez nem baj, csak épp azt jelenti, hogy van még mit dolgoznod a kettőtök kapcsolatán. Növelni kellene a kutya kötődését hozzád.
Én olyat láttam, hogy gazdi beszélgetett, kutya meg előtte "gyakorlatozott", próbálta felhívni magára a gazdi figyelmét és tudomomást sem vett a környezetéről! Látszott rajta, hogy "dolgozni akarok, adj valami feladatot"! Na ezt szeretnénk mi is elérni (de legalábbis közelíteni ehhez az állapothoz), de ez segítség nélkül nem megy, úgyhogy -> (megfelelő) kutyaiskola.
Szóval a klikker tanításra való, de a kutya mötődését más módon kell elérni.
Ja, hogy érthetőbb legyen: A kutyádat már pusztán a klikker látványa is motiválja. Olyan, mint amikor éhes vagy, és a munka végére igérnek egy nagy ebédet neked, esetleg ki is teszik eléd, hogy "íme, ezt kapod, ha megcsináltad". Lelkesen fogsz dolgozni, a jutalom reményében. Ellenben ha úgy gondolod, hogy nem kapsz semmit, akkor már alábbhagy a lelkesedés.
Ha viszont "életed szerelme" kér tőled valamit, akkor jutalom nélkül is hatalmas lelkesedéssel megteszed, akor is ha már két napja nem aludtál és épphogy össze nem rogysz, és nem vársz jutalmat, mert az a jutalom, hogy a kedvében járhattál! Ezt kellene elérni a kutyával is. Nem lehetetlen, sok példát láttam rá!
A kapkodás eredménye:
mötődését = kötődését :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!