Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Küllemre melyik border tetszik...

Küllemre melyik border tetszik jobban?

Figyelt kérdés

Egy ilyen: [link]

vagy

egy ilyen: [link]

2010. márc. 3. 11:41
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
6%

Szerintem a BORDER COLLIE az csak akkor az ha hosszú sőre van. Valakik anno igy álmodták meg ezt a csodálatos fajtát és sok emberke pedig átkavarta és "leszedte" róluk a szőrt. Szerintem visszataszitó,hogy ilyen csupaszok (magán vélemény de megkövezhettek, mert nem egyezik a véleményük)

Nekem show vonalú kutyám van aki ha birkát lát van olyan jó mint egy csupasz border. Munkában profi és a ringben is megállja a helyét. Agilityn és freezbin is igen csak jól teljesit.

2010. márc. 7. 12:48
 22/29 anonim ***** válasza:
83%

Kedves utolsó a border collie-ban az a pláne, hogy nem hosszú szőrűnek álmodták meg, se nem rövidnek. A standard ami ehhez a fajtához tartozik nem nevezhető pontosnak mert nem épp egy egységes fajtáról van szó, és hát mondhatni "fiatal fajta" mivel az FCI nem régóta ismeri el mint önálló fajta ( jó 30 év kb., de akkor is a többi fajtáhopz viszonyítva ez kevés). A bordert munkára használták, ízig-vérig munka kutya akit nem arra szelektáltak, hogy nagy szőrű vagy rövidszörű, vagy bármilyen más kinézetű legyen, hanem a fajta így alakult, mert a kutyáknál a munkaképesség fejlesztése volt a fő cél.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem jó ami neked tetszik, mert mindenkinek szíve joga eldönteni, mi jön be, és mi sem. Csak azt, hogy nincs igazad a kitenyésztésével kapcsolatban, mert a kiállításra tenyésztettek nem régóta vannak, míg a munkafajta ( ami valójában az igazi) az sokkal régebb óta.

2010. márc. 7. 13:05
 23/29 anonim ***** válasza:
100%

Ez az a kérdés ami csak vitát okoz. Természetesen mindenkinek más!

Aki magas versenyszinű agilityre (tehát VB, EO, vagy terelésre vesz bordert, az ízig vérig munkakutyát fog választani.

Aki kiállítani akarja meg csak úgy univerzális kutyának használni az hosszú szőrűt fog venni, mert az jobban mutat a ringben, de ha megnézzük dolgozni, teljesen más stílusa van, mint egy munkabordernek.

És ha csak 10 percet eltöltünk egy munkaborder és egy showborder között rájövünk, hogy TELJESEN MÁS.

Azért van ennyi típus, mert mindenkinek más jön be, ha megkérded, hogy melyik tetszik jobban, a mopsz vagy az agár (jó ez nagyon szélsőséges példa), de a sportos futkosós emberek az agarat választják, a lustábbak a mopszot, és egyiket sem fogod meggyőzni, hogy a másikat vegye, mert egy fitt ember nem fog egy mopsz mellett totyogni.

Annak aki meg azt írta, hogy a bordereket úgy tenyésztették, hogy hosszú szőre legyen az hülyeség. Keményen munkára szelektálták őket, nem küllemre, később amikor ezt a kutyát is bevitték a ringekbe akkkor kezdték el "szőrösíteni".

Nekem személy szerint mindkettő típus tetszik, mindkettő másban jobb.

2010. márc. 7. 14:49
 24/29 anonim ***** válasza:

én úgy tudom hogy a border collie-nak eredetileg is meg volt található rövid és hosszú változata.

Én sajnos nem vagyok pártatlan, mert hosszúszőrű border colllie-m van. pontosabban lesz. egy hét múlva megyünk érte ^^

tehát nekem hosszúszőrű :))) de amúgy a rövidszőrű is szép, de nekem tetszik a hoszzúszőrű "gallérja" :)))

2010. márc. 7. 16:47
 25/29 anonim ***** válasza:
hm... kicsit úgy vettem észre, hogy a rövidszőrű bordert hívjátok munkabordernek. a hosszúszőrű változat ugyanolyan jólterel és egyebek, de minden kutyának egyedi a terelési stílusa. legalábbis én ezt tapasztaltam...
2010. márc. 7. 16:50
 26/29 anonim ***** válasza:
mind2 tetszik nem is tom :) melyiket választanám
2010. márc. 7. 19:08
 27/29 anonim válasza:
hosszu szoru a legedibb.....
2010. márc. 7. 20:29
 28/29 anonim ***** válasza:
Most mát csak azt szeretném tudni, hogy ki a kérdező aki pont Finn képét találta meg ehhez az összehasonlításhoz :S aminek véleményem szerint sok értelme nincs, mivel rövid szőr kizárólag munkavonalakban fordul elő, ilyen kutyát úgyis csak az fog venni, aki komolyan (EB, VB szinten) akar dolgozni a kutyájával, ergo magasról tesz arra, hogy hogy néz ki. Az átlag embernek meg Finn-félék mozgásigénye is bőven sok, ha nem így lenne, akkor ő nem lenne most az enyém...
2010. márc. 8. 00:25
 29/29 anonim ***** válasza:
100%

ha felrakod a kutyád képét a netre, bárkinek elérhetővé teszed a képet, ergo ne sértődj meg, ha vki "használja".

és mellesleg nem a stílusról és a jellemzőkről volt szó, csak a küllemről. a képről nem látszik a kutyád jelleme, csak a szőre és a felépítése, úgyhogy nem a te kutyád és a hosszúszőrű borderek közül kell dönteni, hanem a r.szőrű és a h.szőrű változat közül.

2010. márc. 8. 10:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!