Hogyan kell megfenyiteni egy allatot? Ez igy helyes?
Szoval az elmult 2-3 napban sajnos elegge rossz lett a kiskutyank es barmennyire is szeretem eleg gyakran eljart kezem, persze nem nagyot..
De mamar nem " bantottam" ..csak probaltam elmagyarazni neki.
Ezenkivul rengeteget jatszok vele simogatom.
Staffi kiskutya van okom felni hogy ezert nagykoraban nekem jon?
Nem, nincs okod. De egy kutyát nem agresszióval kell nevelni.
Nem olvastál utána, mielőtt kutyát szereztél?
ha rögtön a rosszaság után fenyited akkor tudni fogja,hogy azért kapott mert valami rosszat csinált.
nem valószínű,hogy bosszút forral,és majd jól a seggedbe harap később.
Van mar ket nagy kutyank egy nemet dog es egy nemet juhasz ok nem voltak ilyen rosszak...
O viszont mindent szettep harapdal..es van.kismacskank azt a szajaban hurcolja es sajnos eljart a kezem egy parszor..
Probaltam az orrara csapni vagy a hatsojara de nem mindig jott ossze...
Ma pedig mar fel sem emeltem a kezem..csak bveszekedtem
Annyira aranyos..de annyira rossz is :)
Ne haragudj, de totál fingod sincs a kutyákról.
Minden egyes mondatodból árad a hülyeség. Nem tudom, mit kéne csinálnod, talán elolvasni pár könyvet, mert ez így nem lesz jó.
A legalapvetőbb dolgokkal sem vagy tisztában , szóval alapvetően kéne az egész gondolkodásodat megváltoztatni.
Néhány dolgot leírok, bár valószínűleg csak a jéghegy csúcsa lesz.
Egy kiskutya, pláne 2-3 napra, nem lesz rossz.
A rossz az, ha mondjuk felnőtt korában megharap.
Fegyelmezetlen lehet, de erről neki, mivel NEM EMBER fogalma sincs, hogy ő éppen fegyelmezetlen, vagy számodra tiltott dolog az, amit csinál.
Ezért fegyelmezni kell.
Nem megfenyíteni, nem megverni!!!!
Fenyíteni, és verni, maximum a hozzád hasonlóakat kéne, akik nulla tudással vesznek maguk mellé állatot, és fizikai, pszichés terrorral akarják "nevelni".
A fegyelmezésnek mindig tanító jellegűnek kell lenni. Ha erre képtelen vagy akkor, mikor rajtakapod egy nem kívánt viselkedésen, akkor neked nem való kutya.
A fegyelmezés, az hasonló ahhoz, amivel próbálkoztál, hogy "elmagyarázod" neki.
De mivel NEM EMBER semmit nem jelentenek neki a szavak. És mivel NEM EMBER semmit nem jelent neki, bármit csinálsz másnap, vagy akár 10 perc múlva, mikor már rég nem abban a lelkiállapotban van, amikor "rosszalkodott".
Fegyelmezni kizárólag úgy lehet, ha rajtakapod egy tiltandó viselkedésen, kizökkented abból a lelkiállapotból, amiben éppen elköveti a tevékenységet, nyugodt, engedelmes állapotot érsz el nála, és dominanciát gyakorolsz fölötte.
Nagyon fontos!
Dominanciát nem veréssel kell gyakorolni!!! A tekintélyt nem lehet se megkövetelni, se kiharcolni!!!
Csakis kiérdemelni lehet!!! Nyugodt, kiegyensúlyozott, következetes, domináns viselkedéssel!
A veréssel csak félelmet generálsz benne tisztelet helyett, és a dominanciád helyett azt bizonyítod, hogy egy (pszichésen)gyenge, labilis, megbízhatatlan személy vagy.
Ez pedig pont az ellenkezője annak, amit bármelyik állat a legminimálisabb mértékben is tisztelni fog.
Ami a felnőtt korát illeti, konkrétan a tevékenységed miatt nem fog "bosszút állni" mivel NEM EMBER.
Nem így működnek.
Az aktuális lelkiállapotuk határozza meg a viselkedésüket.
Amiért neked mehet , az a fent leírtak miatt lehet.
Azért, mert egy falkában kell egy erős vezető. Ha félreérted ezt a fogalmat, és azt hiszed, hogy
-a dominancia fizikai fölényt jelent,
-gonoszkodásnak veszed a fegyelmezetlenséget,
-büntetésként fegyelmezel tanítás helyett
-türelmetlen vagy
-emberi tulajdonságokkal ruházod fel
az egy labilis, gyenge embert jelent egy kutya számára.
A falkavezér pedig nem lehet egy labilis gyenge, türelmetlen személy.
Ennek okán lehetnek próbálkozások a falkasorrendben, mert természet rendje szerint előrébb valónak tekinti magát nálad.
Fogadd meg az előttem szóló szavait.
A kutya nem ember. Nem érti az elmagyarázást. Szankcionálni kell a helytelen viselkedést (nem veréssel), és jutalmazni a helyeset.
Nem csak játszani kell vele, hanem nevelni, tanítani. Simogatni elég csak akkor, ha úgymond kiérdemelte, tehát jutalomból, dicséretből.
A többit az előttem szóló leírta, szívleld meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!