Most érkezett a kiskutyám. Kicsit elbizonytalanodtam. Hagyjam, hogy az új helyét szokja, vagy simogassam, hogy engem szokjon?
Két különböző helyről hallom ezt. Ha a kis fekhelye felé megyek lassan, félig a hasára fordul és figyel. A kb. 40 perces úton elkezdett nyáladzani, úszott benne. Jelenleg a kis helyén van.
Szeretnék nagyon gondoskodó gazdi lenni, de ezt sehol sem láttam, és most össze vagyok zavarodva.
Előre is köszönöm.
Ez nagyon furcsa, amit írsz. Egy normális kölyökkutya boldogan rohanna hozzád, amint meglát, rágná a cipődet, ugrálni, játszani próbálna... Ha meglát és elfut, az nagyon furcsa. Eddig hogyan volt tartva, szocializálva?
Tenyésztőtől van?
Ha így fél, akkor hagyd egy kicsit békén. Enni-inni persze kapjon, és kb. 2 óránként vidd ki (olyan helyre, ahol nincs más kutya), hogy szokja a kinti pisilést-kakilást. Nem kell óvatoskodni vele, persze szándékosan ijesztgetni sem, de nyilván ez eszedbe sem jutott. Viselkedj vele természetesen, kedvesen, de határozottan. Ha amúgy rendben van az idegrendszere, pár nap múlva megszokja az új helyzetet.
Nincs semmi baj. Fogj egy párnát meg egy könyvet, és ülj le tőle 1.5 méterre a földre. Csukj be ajtót-ablakot, próbáld kiküszöbölni a lehető legtöbb zavaró körülményt. Legyen csend és béke. Ücsörögj, olvasgass, és ha megmozdul a kiskutya, pár csendes szót szólj hozzá. Nem kell csalogatni, csábítgatni, majd lassan feloldódik. Úgy látszik, az átlagnál nehezebben heveri ki a sokkot, amit az anyja elvesztése okozott. Türelem. Egyelőre elég, hogy lát téged, érzi a szagodat, hallja a hangodat.
Ha odamegy hozzád, tartsd elé a kezed, hadd szaglásszon meg. Megcsiklandozod, megsimogatod a kis fejét, hagyod, hogy picit rágcsáljon, és ha fel talál mászni az öledbe, akkor örülsz és simogatod. Ülsz tovább a kutyával az öledben, az se baj, ha elalszik. Lassan, kimérten mozogj, ne csapj váratlan zajt, csendes, nyugodt szóval beszélgess vele, ne ijeszd meg. Esetleg egy-két játékot készíthetsz a kezed ügyébe, hogy ha kezdeményezne, tudj vele picit játszani.
A kocsiban nyáladzás egyszerű tengeribetegség lehet. Majd jobban lesz, ne tukmáld egyelőre kajával.
Ne görcsölj rá.
A bátyámat viszont ugatja, ez mitől lehet?
Meg szerintetek milyen idősen kezdhetem el neki megtanítani az alap parancsokat?
Már tanítgathatod. Játékosan, 1-2 percet egyszerre. Általában az első, amit meg lehet tanítani, az az "ül", a kiskutyák maguktól letottyannak, ha felfelé néznek. Meg persze a neve. De a "Gyere" a legeslegfontosabb. Játék közben szinte észrevétlenül is tanulni fog.
A bátyádon meg lát valami "gyanúsat", vagy a szaga fura neki. Nem cigizik? Az én kutyáim a cigiszagtól viszolyognak. Majd megszokják egymást.
Nem cigizik. Talán azért, mert a barátnője kutyájának ilyen fura hangokat szokott kiadni, és ezt nála is bevetette - lehet, hogy azért ijedt meg egy kicsit tőle? :'D
Gondoltam rá, hogy játszás közben szeretnék egy kis leckét tanítani neki, de úgy gondoltam, hogy ez az első napja nálunk, szóval legyen pihi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!