Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hányszor lehet egy csivava...

Hányszor lehet egy csivava szuka vemhes?

Figyelt kérdés
Hányszor lehet egy évben, valamint egész élete során? Van erre kikötés? Lehet baja ha sokszor? (Nem vagyok se szaporító ,se tenyésztő csak egy egyszerű kérdés)
2010. márc. 1. 21:53
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
85%
Tenyésztő vagyok, legidősebb, 8 éves kutyám élete során 5 alomnak adott életet! Tavaly óta nem fedeztetem, legyen hosszú, boldog "nyugdíjas" élete. Évente egyszer ellett, nem lett agyonterhelve, most is játékos, jókedvű, kiváló kondíciójú szuka. Eszemben sincs menhelyre adni, vagy kidobni, mert "öreg". Ennyi év alatt teljesen összecsiszolódtunk, nem lenne szívem odaadni senkinek. Lehet, a kutyának is megszakadna a szíve, ha ilyet tennék vele. Nem értem a tenyésztésből kivont ingyen elvihető kutyák gazdáit, hogy van lelkük ilyet tenni. Ja, és ez egy kifejezetten nagytestű kutya, nem csivava. Kicsiknél gond lehet, ha csak császárral tud szülni, mert max. kétszer lehet ennek alávetni a szukát. Utána már életveszélyes neki a vemhesség. Jobb ivartalanítani, hülyeség, hogy minden szukának egyszer kell ellenie.
2010. márc. 2. 10:27
 12/22 anonim ***** válasza:
80%
Kedves utolsó. Te Tenyésztő vagy, ezért nem teszel ilyet. De aki szaporító, neki csak addig kell a kutya, míg hasznot tud belőle termelni. :( Aztán kidobja. :(
2010. márc. 2. 11:45
 13/22 Akiteki ***** válasza:
80%

Mivel a kérdés elvi volt, elvileg válaszolok:

Elvileg fél éves kora után évente kétszer. Akár 12-15 éves koráig is.

Más kérdés, hogy gyakorlatilag vagy belehal az elsőbe, hogy fél évesen már szül, vagy nem éri meg a 10 éves sem ilyen feltételek mellett.

Csivavám nincs, de én is tenyésztőnek vallom magam, de nálam 2-3 alomnál nincs több egy szukának. Megnézzük, mit hoz az egyik kannal, mit a másikkal és ha nagyon hiperszuper, akkor esetleg még egyszer megpróbálhatjuk. De minek, ott van a lánya, lehet vele továbblépni.

Mire valamelyik felnőtt championt befejezi, úgyis már 2 és fél éves, másfél évnél korábban nem látom igazán, hogy tényleg olyan jó lett-e az alom, mint vártam. 6 évesen meg már ivartalanítás van.

2010. márc. 2. 21:05
 14/22 anonim ***** válasza:
55%
A csivavák császárral tudnak csak szülni. Tehát behatárolt, hogy hányszor szülhet a kutya.Az állatorvosa, aki császározza, meg fogja mondani mennyi idő múlva lehet újra vemhes, illetve azt is, hogy hányszor lehet ezt megcsinálni egy kutyaélet folytán anélkül, hogy baja lenne a kutyusnak! Nem muszáj neki szülni, ennek életmeghosszabbító hatása nincs!
2010. márc. 2. 23:31
 15/22 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó! Én ezt máshogy tudom, a csivavák nem csak császárral szülnek.
2010. márc. 3. 06:14
 16/22 anonim ***** válasza:
36%
Azért én hobbiból nem próbálkoznék vele, az tuti!!!
2010. márc. 3. 20:30
 17/22 anonim válasza:
0%

Na most látom milyen vita lett itt arról, hogy jó-e a kutyának ha ellik, illetve az a jobb ha nem.

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, én azt írtam, hogy "jót tesz neki, ha élete során legalább egyszer ellik". Ezt a véleményt nem könyvek ill. valami "nagyokos" alakította ki bennem, hanem az, hogy születésem óta fogalkozom kutyákkal és több mint 15 éve tenyésztem őket! Tenyésztem és nem szaporítom! És minden fajtánál előfordulhat komplikáció ellés során (van olyan fajta amire jellemzőbb van amire kevésbé)esetleg császárra lesz szükség. Arról nem is beszélve, ha az anya elfárad az ellés során de mégis sikerül világra hoznia természetes úton a kölyköket, hogy esetleg nem bontja ki a kölyköket a magzatburokból vagy egyszerűen nem gondozza. És az ellés végeztével sem lehetünk nyugodtak ami a kölyköket illeti, főleg nagytestű kutyáknál okoz az problémát, ha az anya véletlenül ráfekszik a kölykökre, és még sorolhatnám...

Ha hobbi célra tartott kutyust semmiképp nem célszerű többször elletni, mivel az emlői megereszkednek és nem húzódnak a szoptatás végeztével sem teljesen vissza.

Mindezt összevetve én pozitív változásokat tapasztaltam a szuka kuytáimon ellés után, viszont a kockázatokat mérlegelni kell.

Különben ha a csivava fajtára ennyire veszélyes lenne az ellés, akkor lassan ki kéne pusztulnia ennek a fajtának. Vagy aki ilyen kutyákkal foglalkozik az csak szaporító lehet, mivel az anya életét veszélyezteti h kölykei legyenek?? Én olyan alomból biztos nem vennék kölyköt....

2010. márc. 12. 10:03
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
Jó tenyésztő lehetsz, ha szerinted egyszer ellenie kell egy szukának. Akkor ezek után megkérdezném azt is, hogy te válogatás nélkül befedeztetsz egy olyan szukát is, aki egy szemlén nem kapna minősítés, pusztán azért, mert szerinted ez neki jó? Egyáltalán szemlézteted a kutyáid? És ezek után vajon milyen minőségű kölykök születnek? Hát nem is tudom. Amit az utolsó kommentedben írtál, alapvetően tartalmaz jó dolgokat, de azért bizonyos dolgokat erősen megkérdőjelezek, ha ilyen hozzáállásod van. Ha jó is lenne az ellés a szukának, akkor sem etikus tenyésztésbe vonni, ha nem típusos. Nem azért nem kell elletni, hogy ne ereszkedjen meg az emlője. Ha ezt magyarázni kell, akkor bocs, lehet feleslegesen tépném a számat.
2010. márc. 12. 13:17
 19/22 anonim ***** válasza:
A csivava nem "szül" császárral, császár csak a nagy fejű kis testű kutyáknak kell.
2014. jún. 9. 18:10
 20/22 anonim ***** válasza:

kérdésre válaszolva:

még nincs egy éves (általában) egy kutya, amikor ivaréretté válik, de a legelső vérzése alkalmával nem szabad egyből pároztatni, hagyni kell hogy a belső szervei is szépen kialakuljanak, mert másfél éves koráig a kutya még fejlődik!főként egy csivavánál! amikor ezt nem hagyják ki, akkor szokott az lenni, hogy az összes vemhessége császárral végződik.

a kutyának az tesz jót ha két fialás között legalább egy évet pihen a méhe és ez elég idő arra, hogy visszahúzódjanak a cicijei. így marad szép fiatalos, fitt az anyakutya.

egyébként úgy nagyjából 4-5-6 éves koráig szabad fialtatni, utána legtöbbször már nem is fogan meg, vagy csak 1-2 beteg kiskutyára lehet számítani, ami nem kifizetődő.

hát nem az összeset olvastam el, de az elején elég sokan azt írták magukról, hogy ők tenyésztők és hogy annak tartja magát!

kedves emberkék nem úgy van az, hogy te csak annak tartod magad, mert azt hiszed, hogy jól tartod a kutyákat!

regisztrálnod kell magad törzskönyvezett hímmel és nősténnyel, majd kapsz egy papírt, ami igazolja, hogy tenyésztő vagy. továbbá részt kell venned további versenyeken, hogy megkapd a megfelelő minősítéseket...nem is te, hanem a kennel, amit megnyitottál a regisztrációval! majd a további nálad született kutyákat is törzskönyveztetni vagy köteles és bejelenteni minden egyes darab megszületett kiskutyát!!! szerződéssel és SZÁMLÁVAL adhatod át a leendő tulajnak!

ha olyat minősítenek az egyik kiskutyánál, hogy nem alkalmazható a vérvonal továbbvitelére, akkor a szerződésbe ivartalanítási kötelezettséget kell beleiktatni!

egy tenyésztés komoly kötelezettségekkel jár! nem csak fogsz két különböző nemű egyfajta kutyát és összezárod, hátha...figyelembe kell venni a kortörténetet és a kiskutyákat is születés után vizsgáltatni kell az adott fajtára jellemző betegségekre!

továbbá nem csak két szép kutyát pároztatnak, hanem meg kell nézni melyiknek milyen színhordozó tulajdonságai vannak, hogy minél szebb kicsik jöjjenek a világra!

elég nehéz ezeket a dolgokat csak leírni, ennek komolyan utána kell olvasni és tanulni, ha valaki tenyészteni szeretne!nem egyszerű, de ezért ilyen drága egy fajtiszta, törzskönyvezett, tenyésztőtől vásárolt kiskutya, de aki ezt megfizeti biztos lehet a minőségben és abban, hogy ha bármi probléma van a tenyésztő köteles azonnal ugrani és segítséget nyújtani megfelelő keretek között persze!

2015. febr. 1. 13:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!