Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A rossz kutyák boldogabbak?

A rossz kutyák boldogabbak?

Figyelt kérdés

A Marely meg én című film/könyv alapján(mely egy igaz történet) John Grogan író kijelentette,hogy szerinte a rossz kutyák boldogabbak és ebben sokan egyetértettek vele.Marely egy neveletlen,hiperaktív labrador volt,aki mindent szétrágott,romokba döntötte a házat és kicsapták a kutyaiskolákból.

Mi a véleményetek?

Vajon elég egy kutyához ha szeretjük és hagyjuk hogy azt tegye amit a kedve diktál?

2015. jún. 20. 08:54
 1/6 anonim ***** válasza:
Ez hülyeség. A kutya unalmában rombol. Hogy lehetne egy olyan kutya boldog, aki mindig unatkozik? Hogy lehetne boldogabb annál a kutyánal, akivel sokat foglalkoznak a gazdái?
2015. jún. 20. 09:02
 2/6 anonim ***** válasza:

Nem, ez nem igaz.

A jól nevelt kutyák a boldogabbak, mert ők mehetnek sokfelé a gazdival, játszhatnak póráz nélkül (hiszen behívhatók), színesebb az életük, nem unatkoznak.

2015. jún. 20. 09:05
 3/6 sippara ***** válasza:
100%
Ahhoz, hogy az ember ilyen n baromságokat mondjon, épp annyira kell idiótának lenni bármilyen élőlény neveléséhez, mint Marley gazdája - aki egyébként a következő kutyáját is ugyanígy cseszte el.
2015. jún. 20. 09:06
 4/6 anonim ***** válasza:

A filmet nem láttam.

Szerintem ez a kutyáknál is úgy van, mint az embereknél / gyerekeknél.

Egyrészt személyiség kérdése, pl. egy munkakutya szerintem szereti a feladatokat és szeret alkalmazkodni, meg ha megmondják, mikor mit csináljon, mert akkor érzi úgy, hogy "rendben mennek a dolgok" és akkor érzi biztonságban magát, ha erős a falkavezér. Nyilván vannak olyan kutyák is, akik ezt nem igénylik, és inkább a maguk feje után szeretn(én)ek menni.

Másrészt a "rosszaság" típusától is függ: amelyik rosszaság a természetéből fakad (pl, egy kotorékebnek az, hogy felássa a kertet:S), az neki tényleg boldogság forrása, de van olyan "rosszaság" is, amit csak unalomból csinálnak, ez egy jelzés a gazdinak, hogy foglalkozni kellene már vele!

Szerintem ebben is a középút a legjobb: legyen néhány alapvető, áthághatatlan szabály, de bizonyos esetekben legyen meg a saját mozgástere a kutyának átvitt értelemben is, nem kell leszabályozni az egész életét. És a természetéből fakadó rosszaságokat (legalább bizonyos esetekben) el kell nézni neki. Pl. a mi kutyánk is imádott ásni - anyám virágoskertjében meg néhány más helyen ez tabu volt, de volt a kertnek 2-3 pontja, ahol engedtük neki - nagy élvezettel csinálta:)

2015. jún. 20. 09:06
 5/6 anonim ***** válasza:

Sok kutya a "rosszasága" azzal jár, hogy ő veszi át a falkavezéri pozíciót. Ez egy átlagos kutyának, egy városi, falusi környezetben elképesztő hatalmas stresszel jár. Neki kell megvédenie mindent, a gazdira semmiben sem támaszkodhat, csak ő van, mindenre támad, hiszen bármi veszélyt jelenthet a falkájára. A gazdikat is időnként jól meg kell fegyelmeznie, hogy tudják a helyüket. Ezek a kutyák maguk irányítanak, gondolnak egyet, lerángatják magukat a pórázról és bevetik magukat a nagyvilágba. Ez mind, mind rettentő veszélyes egy kutya számára.

Minden ebnek határozott(persze, bizonyosoknak elég kevésbé határozott) kéz kell, ami ellátja a falkavezéri teendőket és ő, mint a rangsor legalján lévő tag kíséri a falkát, kap enni, inni, feladatokat kap, nem kell önállóan döntenie(kivéve persze a külön erre a célra tenyésztett ebzeteket[agarak, pásztorkutyák, stb.]). Le van véve a stressz a válláról, ha bármi probléma van tudja, hogy a gazdi fedezi. Egy családban nevelkedett kutyának a legideálisabb hely a rangsor legalja, nem úgy, mint a farkasoknál. Persze, megeshet, hogy megpróbálnak feljebb kerülni, de ilyenkor van szükség a biztos kézre, aki a helyes irányba tereli a kutyát.

A másik típus pedig igen, az unatkozó kutya. Hát, nyilván neki se jó.

Szerintem ez a kijelentés úgy, ahogy van, baromság. Miért lenne jó egy olyan állatfajnak, akit évezredek óta arra tenyésztettek, hogy az embernek dolgozzon?

2015. jún. 20. 09:13
 6/6 sippara ***** válasza:
100%
A kotorékeb sem hobbiból ássa ám fel a kertet, hanem legtöbbször azért, mert másképp nem tudja levezetni az energiáit :) "jó" rosszaság nincs, egy kiegyensúlyozott, boldog kutyának pedig nincs is rá szüksége, hogy rosszalkodjon, hiszen az energiái le vannak vezetve, az ösztönei ki vannak elégítve és értelmes szabályok szerint él, amik megkönnyítik az ő, a gazdi és a környezetük életét is.
2015. jún. 20. 09:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!