Mennyire hiteles ez a felmérés?
Intelligencia teszt: [link]
Nekem fura, hogy a collie, akit már száz éve nem tenyésztenek munkára, ennyivel megelőzte a malinoist, akiknek a nagyrésze munkakutya, rendőrségen is alkalmazzák. A puli a yorkshire terrierrel van egy szinten. Az ausztrál juhász a kuvasszal együtt csak 42.
Ezt megcsinálták x egyeddel, a ritkább fajták közül van hogy csak 1-2-t teszteltek le és az alapján sorolták be.
De elnagyoltan jó a lista, afgán agár az utsó helyen (édes butus sprinterbajnok:). Ugyanakkor vannak furi dolgok, a pomerániai pl. elég jó helyen van, de elképzelhető h igaz is:)
Szerintem az ilyen fajta felmérések teljesen feleslegesek és félrevezetőek.
Az ő szempontjuk alapján mérik fel a kutyákat. Attól, hogy esetleg egy kutya szolgalélek, még nem okos. Sőt!
Mindegyik más feladatra lett szelektálva, ha fajtájának reprezentáns példánya, akkor ennek meg is felel.
De azért, mert mondjuk egy husky nem közlekedik láb mellett engedelmesen, azért nem kevésbé intelligens, csak neki nincs szüksége effajta trükkökre. Viszont több száz km-ről is hazatalál a jégmezőn át.
Vagy mert egy angol agár nem védi meg a gazdáját, még akkor is jobb a nyúl elkapásában, mint egy németjuhász.
Az ilyen felmérések csak arra jók, hogy az internetes fórumokon lehessen miről beszélgetni. Szerencsére az emberek nem ez alapján választanak kutyát.
Ez a Columbia egyetem már sok más helyen is felmerült.
Bármilyen hülyeségeket képesek tanulmányozni, ha tudnak rá szponzort szerezni. :))
Szerintem nem azert kiserletezgettek ebekkel, hogy a vasarloknak csinaljanak reklamot.. Egyszeruen csak az erdekesseg kedveert.
Az teny, hogy minel "okosabb" azaz tanulekonyabb egy allat (nem csak kutyaknal), annal nehezebb veluk banni. Sokan azert akarnak okos allatot, mert azt hiszik, hogy majd magatol megtanul parancsot vegrehajtani. Pedig a valosag az, hogy minel inteligensebb, annal nehezebb vele banni, mert annal tobb az igenye, tobbet kell vele foglalkozni, hogy le tudja kotni azt a nagy intelligenciajat.
Ez a felmeres erdekessegnek jo, de senki ne ez alapjan valasszon kutyut, hanem az eletvitelehez igazitsa. A "legkevesbe intelligens" kutya is csodakra kepes, ha jol van kezelve es a gazdi nem rontja el.
Én ezt a tesztet kb. 14 éve már olvastam az akkori "Állatbarát" magazinban. Le volt írva minden tesztlépés is. Pl: jutifalat kiszedése olyan helyről, amit a kutya csak a mancsával ér el.
Inkább azt mérte, hogy motiválhatóak ezekkel a dolgokkal a kutyák. Lehet, hogy az utolsó helyen végzett afgán agár nagyon értelmes kutya, csak nem ezzel motiválható. Ha annyira "buta" lenne, nem használták volna vadászni.
Nekem 2 collie-m van, és igen jó a helyzetfelismerő képességük, és kajáért mindent típusok. Így nem csoda, hogy jó helyezést ért el a fajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!