A kutyák nem kapnak skorbutot, ha mindig egy fajta táppal etetik őket?
Sok kérdés arról szól, hogy átértem másik tápra és a kutyám elkezdett fogyni. Utcán is találkozom ilyen csenevész kutyákkal, akiknek állítólag nincs étvágyuk, pedig a gazdi nem sajnálja a tápot. Csak éppen a gazdi azt nem érti meg, hogy a kutyája rühelli a tápot.
Mért tartják sokan azt, hogy a kutyáknak jó ha nem kapnak változatosan mindenféle vitaminforrást, és jó ha mesterséges színezéken, meg aromán kell élniük? Zöld, barna és piros golyókat etetnek velük egész életükben.
Ezek az emberek mért fosztják meg a kutyáikat a hús marcangolás örömétől és az ízlelés örömétől? Mért nem adnak nekik változatosan mindenféle húst, csirkét, marhát, kacsát.. ezeknek különböző részeit, nem csak farhátat, hanem nyakat, lábat, combot, szívet, karajt, stb., meg rizst, zöldséget, sajtot és mindent amit a kutya szeretne enni? Mért kell a kutyájukat egyféle tápon tartani? Szerintem ez kínzás.
A 4-es és a 7-es válaszoló jó választ írt szerintem.
Az utolsó nem.
A természetben is változatosan esznek. Pont azért eszik meg a kutya mindent a sajttól kezdve, mert kénytelen a természetben is néha füvet, gumókat gyümölcsöket enni. Ott azt eszi ami van, ezért eszik változatosan, és amikor el tud kapni egy állatot, van mellette hús, meg egy gyümölcsfa, akkor igenis válogat, hiszen a húst fogja választani, nem a gyümölcsöt. Amikor meg nincs más, akkor megeszi a gyümölcsöt is.
Így etetem én is, hogy egyszer adok neki azt ami van, máskor meg ha kedvem van vásárolok többfélét és hagyom, hogy válasszon melyiket kéri.
A "tápmánia" hiába tartalmaz az összetevőiben mindent amire szükség van, nem adja meg azt a természetes változatosságot, ami minden állatnak és embernek szükséges. Ezt akartam valahogy leírni, csak lehet rosszul fogalmazok, vagy nem tudom már hogyan magyarázzam, hogy értsétek.
Nem arról van itt szó, hogy a kutyám csicskáztat, hiszen azt adok neki enni, amit akarok, csak nem vagyok vele szemét, figyelek az igényeire. Ennyi.
"A természetben is változatosan esznek."
Ezt nem tudom, hol hallottad, de hülyeség. Mármint ja, változatosan esznek, van a területen mondjuk alma, apróbb bogyós gyümölcs meg őzike, oszt' ebből lehet "válogatni" - csakhogy ez nem változatosság, egyszerűen ha nem akar éhen dögleni, megeszi, ami épp elérhető. Ha ez alma, akkor azt.
"igenis válogat, hiszen a húst fogja választani, nem a gyümölcsöt."
Kevered a válogatás, a változatosságra való IGÉNY, és a választásra való KÉPESSÉG fogalmait. Utóbbival nyilván minden értelmes lény rendelkezik.
"A "tápmánia" hiába tartalmaz az összetevőiben mindent amire szükség van, nem adja meg azt a természetes változatosságot, ami minden állatnak és embernek szükséges."
...és újra: a kutyának nem változatosságra, hanem neki megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékra van szüksége, amit megkapHAT tápból is, akár ugyanabból a fajtából élete végéig, és marhára nem fogja érdekelni, ugyanis lsd fentebb, a kutya (meg a ragadozók úgy általában) kiváló monodiéta tűrő képességgel rendelkezik, hiszen erre szoktatta a természet is. Kevered a kutyát az emberrel, az igényt a képességgel, a válogatást a választással, a szezont a fazonnal.
"...csak nem vagyok vele szemét, figyelek az igényeire."
Nem, te KITALÁLSZ neki igényeket. De egyébként ha kiraksz egymás mellé egy tálba jó zsíros tésztás pörköltmaradékot, meg nyers csirkemellet, tízből nyolc kutya a pörköltre fog menni első körben az erős szag miatt - ez nem jelenti sem azt, hogy a zsíros maradék jó lenne neki, sem azt, hogy a csirke rossz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!