Mit tegyen? Egyik ismerősöm vett egy fajtatiszta, tkv-es, közép ázsiai juhász kutyát.2 hónap múlva a kutyus érdekesen kezdett el járni (én figyeltem fel rá).
Ha nem volt szerződés, amiben rögzítették, hogy ilyenkor (ha a kutya genetikai hibás) mi a teendő, akkor ennyi, nincs mit tenni.
Egy valamirevaló tenyésztő szerződésben vállal garanciát arra, hogy a kutyának a szülei szűrtek a fajtára jellemző betegségekre, és ha a kölyökben mégis feltűnne egy öröklődő betegség, akkor arra teljeskörű garanciát vállal: visszaveszi a kölyköt, visszaadja a pénzt.
Gondolom, a kölyök nem került 100-150ezerbe, csak a töredékébe. Erre mondják, holy olcsó húsnak híg a leve.
Én csak szegény kölyköt sajnálom, aki iszonyú fájdalmakkal fog élni, amíg el nem altatják végül, mert a helyreállító műtét rohadt sokba kerül, és gyakran semmit sem használ.
És ezt a rendszert éltetik tovább, ezeket a beteg, állandó fájdalommal élő kölyköket sokszorosítják tovább azok is, akik olcsón akarnak fajtatiszta kutyához jutni. :-(
Ha adott valódi tk-t a kutyihoz, mégiscsak tenyésztő a szó hivatalos értelmében (hacsak nem hamis a tk, akkor viszont a hamis tk-ért fel lehet jelenteni a rendőrségen), legfeljebb egy lelkiismeretlen tetű.
Bár sajnos szerintem sincs lehetőségetek (hacsak tényleg nem hamis a tk) vele szemben, de azt gondolom, mindenképpen érdemes megkeseríteni az életét azzal, hogy minél több fórumon (Meoe, kutyás újságok, stb.) hírét viszitek, hogy (nem( kezelte a problémátokat.
Keressétek meg a MEOE jogászát, Dr. Pozsonyi Anikót.
Van öröklött,és szerzett DP. A szerzett, a helytelen táplálás, illetve mozgatás következménye lehet. De ez a kutyus még nagyon fiatal, ugyhogy valószinüleg öröklött a betegsége.
Köszönöm szépen ismerősöm nevében is a válaszokat (akié a kutyus, mert nem az enyém). Én is ezt mondtam nekik, hogy nem tehetnek semmit, hiszen nincsen semmiféle szerződés, amiben a tenyésztő garanciát vállalna a kutyusra. Sajnos ez van. :-(
Nálam ilyen probléma még sosem volt a kutyáim közül egyikkel sem, mert körültekintően választottam kennelt. Inkább spóroltam pluszba pár hónapig, de normális helyről vettem meg a kutyámat. A tenyésztővel máig tartjuk a kapcsolatot.
Azt viszont nem értem, hogy ha egy kant már vettek két éve egy ezüstkoszorús tenyészetből, akkor a szukát mért nem onnan vették, vagy minőségileg ahhoz közel álló, vagy jobb kennelből? Pénzük lett volna rá... :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!