Miért nem ragaszkodik hozzám a kutyám?
"de naponta sétálunk, játszunk, labdázunk., többnyire én foglalkozom vele"
mennyit? mit?
Egyrészt ez kutyafüggő, másrészt az is kérdés, hogy az együtt töltött minőségi idő mennyire minőségi, mennyire felel meg a kutya igényeinek?
Két kutyám van, az egyik, ha leülök, azonnal a lábamhoz fekszik, ha a kertben vagyok, jön utánam, akkor boldog, ha hozzám érhet, de séta közben, ha lát valami érdekeset, úgy otthagy, mint a huzat. A másik úgyszólván rám se bagózik, elvan egyedül, ha megjövök, nem örül, nem bújik, a simogatást is inkább kényszeredetten tűri, de séta közben elveszíteni se tudnám, már-már szeparációs szorongásos tüneteket produkál, ha pl. a párom átveszi tőlem a pórázt egy percre. Visít, hörög, liheg. Erdőben egy füttyel vissza tudom hívni akármikor. Többen próbálták már "elcsalni" tőlem, de mintha a falnak beszéltek volna.
Szóval nem a tapadás jelzi egy kutya ragaszkodását.
Reggel korán etetés, utána dolgom van. 9-10 óra körül kimegyek hozzá, dobálom a labdát, kb. 20 percig játszunk. Néha csak "gyomrozom", gördül jobbra-balra:) Utána gyakorlunk (ül, fekszik, hozzám, elmegyek tőle, visszamegyek, engedelmességi gyakorlatok, utána séta kb. 1 órás, a húzásmentes sétát tanuljuk. Utána egyedül van, olyankor általában fekszik, alszik. Délután megyünk valamerre , (kivéve ha esik az eső). Hetente kétszer kutyasuli, engedelmességi és őrző-védő. Napközben kinn van, de ha nem foglalkozom vele, csak kimegyek, sokszor fel sem áll, csak felnéz és alszik tovább. Szóval nem rohan hozzám, csak ha kaja vagy labda van a kezemben(:
Ja és még egy furcsaság, sokszor, mikor hozzám jön, a lábamat szagolgatja, ezt végképp nem értem, miért?
Szerintem ez teljesen korrekt, mind a foglalkozás, mind a kutya reakciói. Lehet, hogy tévedek, de ez úgy hangzik, hogy kellően fáradt agyilag, hogy ne pörögjön fel minden adandó alkalommal, és kellően tisztel téged ahhoz, hogy ne másszon bele a személyes teredbe kéretlenül.
Séta közben nem szoktál elbújni? Vagy kutyasuliban nem csináltok kötődési gyakorlatokat? Hogy reagál?
Vannak kutyák, akiknél nem az emberközpontúság az első. Úgy jól elvannak maguknak. A biztonságot megkapják a gazdától és annyi elég is nekik.
Mennyi idős a kutyád? Megpróbálhatod, hogy egy ideig nem játszol vele, sétánál, etetésnél nem is szólsz hozzá, csak a szükségeseket.
Hjajj, hát 11 hónaposan még nem várj sokat a kutyádtól :D
És szerintem kifogtál egy nagyon nyugodt egyedet! Ami nem baj.
Sokan tartanak boxert mifelénk, pörögnek is, mint a Duracell nyuszik, de van 2 amelyik kb. menet közben elalszik, olyan nyugisak és lusták, pedig fiatal kutyák :D
Köszönöm, hogy kicsit megnyugtattatok. A tenyésztője azt mondta, másfél éves kora után rá se fogok ismerni, akkor már nem lesz ilyen kis szelíd. Mert jelenleg a betörőket is bevezetné a házba, embert pedig még nem ugatott meg.
Csak az zavar, hogy ennyire nem érdeklem(:
Hát figyelj, nekem az első kutyám kölyök korától kezdve velünk volt, na ő például ilyen volt, hogy oké, itt vagy gazdi, akkor megyek és szaglászok tovább...
A második most egy befogadott, volt kóbor kutya, na ő pl. ha labdázás közben elbújok egy fa mögé rögtön hisztérikusan keresni kezd :)
Szóval szerintem azért függ ez a gazdin csüngés attól is, milyen közegből és mikor kerül hozzád a kutya. Az első kutyám imádott engem, de egyáltalán nem volt veszélyérzete, hogy elhagyom, ott hagyom, elvégre mindig ott voltam neki, érted :) A második meg ilyen szempontból egy kis kullancs :D
Tényleg várd ki, amíg 1,5 éves lesz, addigra nagyjából kialakul rendesen a jelleme. A pörgős kutyák valamennyire lenyugszanak, a tutyimutyi kutyák meg kicsit összeszedik magukat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!