Melyik kutya tetszik jobban a belinkelt fotókon láthatók közül? Melyik milyen fajta? Egyáltalán fajtatiszták? És melyik a jobb területőrző?
Mostanában több ilyen kutyával is találkoztam, de fogalmam sincs, milyen fajtájúak, egyáltalán fajtatiszták e? Az első képen lévő kutya olyan szerintem, mint egy tisztességes házőrző keverék, jó nagytestű, és ugatós. A másik meg olyan, mint egy nagyra nőtt puli. Nem lehet, hogy ez a rendőrpuli? Vagy olyan már nem létezik? Nem vagyok nagy szakértő, lehet, hogy hülyeségeket is kérdeztem.
Thx a segítségért előre is! :)
Mit értesz ez alatt? Azt, hogy agresszívvé, kiszámíthatatlanná váltak?
Nem váltak agresszívvé és kiszámíthatatlanná. Minden csak a gazdától függ, ha egy gazda jól nevel egy kutyát, akkor abból csodálatos társ lesz. Főleg például a kuvaszból. Egyre rosszabb híre van mostanság, mert pár kutyához nem értő bepróbálkozik velük, miközben teljesen elrontja a kutyát. A kuvaszt viszont nem szabad elrontani, mert abból nagyon nagy problémák lesznek! Csak olyan gazdának ajánlanám, aki tényleg NAGYON ért a kutyákhoz. És mivel nem csak ilyenek veszik, egyre rosszabb a híre. Pedig egy jó gazda mellett hihetetlenül szófogadó, okos, értelmes kutya, amely olyan őrzővédő ösztönökkel rendelkezik, hogy még akkor is próbálja megvédeni a gazdát, ha az ellenség késsel már többször megszúrta a kutyát! (Barátom tapasztalata) Sőt, akkor is, ha meglövik! Hihetetlenül jó, és hűséges kutya. :) Egyik ismerősöm tényésztette őket régen, nagyon szerettem a kutyáit. :D Nagyon okosak, szépek és kitartóak voltak.
A komondor pedig egy másik csoda, imádom. :D Annyira gyönyörűen tud nézni a szemével (Ami elég ritkán látható :D ) és olyan hűséges, mégis szelíd kutya. :) Nekünk is volt, még amikor kicsi voltam... Soha nem felejtem el...
Szóval nem váltak agresszívvá ezek a kutyák, azonban többnyire már nem dolgoznak. Nehéz beszerezni mostanság olyan komondort például, amelynek apja-anyja és többi őse is még juhászkutyaként dolgozott. Ez mindenképpen hosszabb távon a fajták leromlásához vezet, mivel elvesztik munkaképességüket.
Az pedig tényleg elég baj, hogy magyar emberként nem ismered fel ezeket a ősi magyar kutyafajtákat. :) Persze én sem sértésként mondom, csak ösztönöznek, hogy nézz utána a 9 magyar kutyafajtának és ne felejts el többé nevüket/képüket, mert ők mégiscsak örökségeink. :)
Mondjuk van még 3 nem elismert kutyafajtánk is: sinka, rövidlábú erdélyi kopó, kalibakutya.
"Sajnos napjainkra mindkét fajta erősen leromlott, mind belső, mind külső tulajdonságait tekintve."
Mit értesz ez alatt? Azt, hogy agresszívvé, kiszámíthatatlanná váltak?
Nem. Agresszívé, kiszámíthatatlanná az a kutya válik amelyiket nem jól nevelnek (esetleg alapból ideggyenge) Én ezt úgy értettem, hogy sajnos abból amikor egy fajta elveszíti eredeti jelentőségét (kuvasz, komondor esetében megszűnik a legeltetéses állattartás - nincs szükség nyájat őrző kutyára) egyenesen következhet a fajta leromlása. Megszűnik egy fontos szelekciós tényező a munkára való alkalmasság. A legtöbb tenyésztő egyáltalán nem teszteli a kutyák ösztönadottságait, márpedig szerintem egy olyan kuvasz amelyik farkát behúzva menekül ha farkasszagot érez, vagy nem mer odamenni a szürke marhához, nem kuvasz csak egy "gyenge utánzat". Küllemükben is másabbak, ha megézed a régi képeket (elég pár évtizedre visszamenni) meg a még dolgozó kutyákat azok sokkal szilárdabb felépítésűek és nagyobbak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!