Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Melyik kutya tetszik jobban a...

Melyik kutya tetszik jobban a belinkelt fotókon láthatók közül? Melyik milyen fajta? Egyáltalán fajtatiszták? És melyik a jobb területőrző?

Figyelt kérdés

[link]

[link]

Mostanában több ilyen kutyával is találkoztam, de fogalmam sincs, milyen fajtájúak, egyáltalán fajtatiszták e? Az első képen lévő kutya olyan szerintem, mint egy tisztességes házőrző keverék, jó nagytestű, és ugatós. A másik meg olyan, mint egy nagyra nőtt puli. Nem lehet, hogy ez a rendőrpuli? Vagy olyan már nem létezik? Nem vagyok nagy szakértő, lehet, hogy hülyeségeket is kérdeztem.

Thx a segítségért előre is! :)

2010. febr. 20. 18:05
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Mit értesz ez alatt? Azt, hogy agresszívvé, kiszámíthatatlanná váltak?

Nem váltak agresszívvé és kiszámíthatatlanná. Minden csak a gazdától függ, ha egy gazda jól nevel egy kutyát, akkor abból csodálatos társ lesz. Főleg például a kuvaszból. Egyre rosszabb híre van mostanság, mert pár kutyához nem értő bepróbálkozik velük, miközben teljesen elrontja a kutyát. A kuvaszt viszont nem szabad elrontani, mert abból nagyon nagy problémák lesznek! Csak olyan gazdának ajánlanám, aki tényleg NAGYON ért a kutyákhoz. És mivel nem csak ilyenek veszik, egyre rosszabb a híre. Pedig egy jó gazda mellett hihetetlenül szófogadó, okos, értelmes kutya, amely olyan őrzővédő ösztönökkel rendelkezik, hogy még akkor is próbálja megvédeni a gazdát, ha az ellenség késsel már többször megszúrta a kutyát! (Barátom tapasztalata) Sőt, akkor is, ha meglövik! Hihetetlenül jó, és hűséges kutya. :) Egyik ismerősöm tényésztette őket régen, nagyon szerettem a kutyáit. :D Nagyon okosak, szépek és kitartóak voltak.

A komondor pedig egy másik csoda, imádom. :D Annyira gyönyörűen tud nézni a szemével (Ami elég ritkán látható :D ) és olyan hűséges, mégis szelíd kutya. :) Nekünk is volt, még amikor kicsi voltam... Soha nem felejtem el...

Szóval nem váltak agresszívvá ezek a kutyák, azonban többnyire már nem dolgoznak. Nehéz beszerezni mostanság olyan komondort például, amelynek apja-anyja és többi őse is még juhászkutyaként dolgozott. Ez mindenképpen hosszabb távon a fajták leromlásához vezet, mivel elvesztik munkaképességüket.

Az pedig tényleg elég baj, hogy magyar emberként nem ismered fel ezeket a ősi magyar kutyafajtákat. :) Persze én sem sértésként mondom, csak ösztönöznek, hogy nézz utána a 9 magyar kutyafajtának és ne felejts el többé nevüket/képüket, mert ők mégiscsak örökségeink. :)

Mondjuk van még 3 nem elismert kutyafajtánk is: sinka, rövidlábú erdélyi kopó, kalibakutya.

2010. febr. 20. 19:34
 12/12 anonim ***** válasza:
75%

"Sajnos napjainkra mindkét fajta erősen leromlott, mind belső, mind külső tulajdonságait tekintve."

Mit értesz ez alatt? Azt, hogy agresszívvé, kiszámíthatatlanná váltak?

Nem. Agresszívé, kiszámíthatatlanná az a kutya válik amelyiket nem jól nevelnek (esetleg alapból ideggyenge) Én ezt úgy értettem, hogy sajnos abból amikor egy fajta elveszíti eredeti jelentőségét (kuvasz, komondor esetében megszűnik a legeltetéses állattartás - nincs szükség nyájat őrző kutyára) egyenesen következhet a fajta leromlása. Megszűnik egy fontos szelekciós tényező a munkára való alkalmasság. A legtöbb tenyésztő egyáltalán nem teszteli a kutyák ösztönadottságait, márpedig szerintem egy olyan kuvasz amelyik farkát behúzva menekül ha farkasszagot érez, vagy nem mer odamenni a szürke marhához, nem kuvasz csak egy "gyenge utánzat". Küllemükben is másabbak, ha megézed a régi képeket (elég pár évtizedre visszamenni) meg a még dolgozó kutyákat azok sokkal szilárdabb felépítésűek és nagyobbak.

2010. febr. 20. 19:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!