Olx-ről vásároltam kiskutyát, mivel nagyon szerettem volna egyet és lehetőleg olcsón, így itt találtam lehetőleg friss hirdetéseket, naponta több új hirdetéssel. Valaki más is vásárplt már innen kutyát?
De a napokban utánajártam, hogy az innen vásárolt kutyák valószínúleg szaporítótól származnak, ami mindent jelent csak nem jót. Öröklött betegségek stb?Szóval most nem tudom, mit csináljak, a kiskutyát nem lökhetem az utcára.Hamarabb kellett volna ezeknek utánanéznem.
Milyen problémák lehetnek vele? Mitől kell félnem?
"Ha peched van a méregdrága pedigrés kutya is lehet problémás betegségekkel. "
Lehet. Csak az a különbség, hogy a tenyésző garanciát vállal és ilyen esetben az orvosi költségeket vagy annak egy részét átvállalja.
A tisztességes tenyésztő az ÖRÖKLETES betegségekre vállal garanciát, függetlenül attól, hogy mikor következik be. Feltéve, hogy az új tulajdonos megfelelően tartotta az állatot és gondoskodott a megfelelő orvosi vizsgálatokról és ellátásról, ugyanis, betegség esetén nem mindegy, pl hogy mikor kezdik el a kezelést. Ezt persze ne keverjük össze a nem megfelelő tartás következtében felmerülő betegségekkel.Pl diszplázia felmerülhet a nagytestű kutya lépcsőzése miatt is, nem csak genetikai okból. Tehát azért nem vállal felelősséget, hogy egy diszpláziára hajlamos fajtát minden nap háromszor fellépcsőztet a gazda a harmadikra.
Más kérdés, hogy a legtöbb genetikai betegség már az állat fiatal korában kiderül, tehát a későbbiekben felmerült problémák az esetek nagy százalékában a megfelelő tartással elkerülhetők lennének.
Egyébként az a köze hozzá, hogy ő tenyésztette, ő csináltatta meg a szűréseket, az ő szakértelmével választotta ki a párosítást. Pontosan ez a különbség a tenyésztő és szaporító között. A szaporító nem vállalja a felelősséget a "munkájáért"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!