Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nagyon elrontottuk a kutya...

Nagyon elrontottuk a kutya nevelését, helyre lehet még valahogy hozni?

Figyelt kérdés

4 éve vagyunk együtt, ő 20 éves, én 26. Tavaly nagyon összevesztünk, szakított velem. Mindig is tudtam, hogy nagyon szeretne egy kutyát, de mondta, hogy most még ne, mert nem lenne rá elég ideje, nem érne rá tanítani, stb. Ami igaz is, 7 napból 6-ot dolgozik, a hetedik napon örül, hogy egész nap az ágyban tud pihenni. Úgy érzem, hogy ezt most én rontottam el nagyon. Szakításunk után 3 héttel beállítottam hozzá egy menhelyes Yorkshire Terrierrel. Tudtam, hogy szereti a kutyákat, így gondoltam, hogy megenyhül egy kicsit, és minden helyre jön köztünk. Nos, ez így is lett, megbeszéltük utána a dolgokat, és újra összejöttünk. Viszont az a kutya elviselhetetlen lett. 10 hónaposan hoztam el a menhelyről. De a barátnőm nem tudta tanítani, nevelni, eleget foglalkozni vele, így rengeteg gond lett a kutyával. Az még hagyján, hogy az "ül, fekszik, marad" nem megy, múltkor konkrétan lelopta a tükörtojást a barátnőm tányérjáról, amikor beteg volt, és ágyba kapott reggelit!! Szó szerint odament a kutya, lelopta a tányérról és elfutott vele! Soha nem csinált előtte ilyet, és itt jöttem rá, hogy ezt bizony nagyon elcsesztem! Nem kellett volna neki kutyát hozzak, én is tudtam hogy nem lesz rá ideje, ő is mondta hogy nem tud majd vele foglalkozni. És ezt sokszor is a fejemhez vágta, hogy ő úgy akart volna kutyát, hogy előtte utána olvasgat, kérdezősködik, keres egy normális állatorvost, stb. Szóval felkészült volna rá. De ezt nagyon elcsesztem.

Nagyon szereti a kutyát, ez látszik rajta, de viszont nagyon meg kéne nevelni, ha nem akarjuk, hogy élete végéig ilyen elviselhetetlen legyen.

Mondtam neki, hogy menjünk el kutyasuliba, de arra se lenne ideje, és ez nem kifogás a részéről, látom én is, hogy mennyit dolgozik.

És ami a legrosszabb, hogy mostanában újra sokat veszekszünk, mert akármikor rosszat csinál a kutya, vagy nem fogad szót, rögtön a fejemhez vágja, hogy "Ez a te hibád, te hoztad ide csak úgy", és úgy érzem, hogy ebbe igaza is van. Nem tudok a kutya előéletéról sokat, csak annyit hogy rossz körülmények között volt tartva, így gondolom nevelve sem volt.

Most barátnőm elkezdte olvasni Cesar Milan könyveit, hátha az segít neki valahogy, olvasni legalább van ideje. De nem hiszem, hogy sokat ér vele, amíg a kutya konkrétan sz*rik mindkettőnkre.

Ha valaki tudna segíteni, hogy hogyan tovább, próbáljunk időt szakítani kutyasulira, vagy jó a könyv, de abból is melyik? Próbálnám helyrehozni, amit ennyire elcsesztem.

Kicsit hosszú lett, elnézést.

Köszönöm előre is a segítséget!

2015. márc. 17. 16:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
89%
És neked mi a kifogásod? Miért nem neveled a kutyát? Miért nem mész vele kutyasuliba?
2015. márc. 17. 16:37
 2/11 anonim válasza:
62%
YouTube-on keresd meg Korom Gábor videóit, talán segítenek.Kitartással és következetességgel szerintem megnevelhető a kutyus . :)
2015. márc. 17. 16:54
 3/11 anonim ***** válasza:
71%
Simán megnevelhető, persze. De ez idő és energia, ami nektek nincsen. Szerintem ajándékozzátok el egy felelős gazdinak.
2015. márc. 17. 17:12
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Az elsonek igaza van. Te hoztad ide a kutyat, a te kotelesseged minimum segiteni a baratnodnek, de inkabb inkabb atvallalni.

Cesar konyvei nagyon jok, de ha senki nem alkalmazza a tanultakat, akkor inkabb olvasson regenyeket, ugyanannyit er.

2015. márc. 17. 17:39
 5/11 anonim ***** válasza:
19%

Nem tudom, nekem nagyon nem az jön le, hogy a kisasszonynak fontos lenne a kutya. Ha így lenne akkor nem az "ágyban pihengetne" a szabadnapján, hanem felemelné a hátsóját és odatenné magát. De persze ágyból olvasni könnyebb, csak attól nem fog a kutya megnevelődni...

Másrészt nem értem, hogy ha a barátnődre nem számíthatsz, akkor miért nem mész el te a kutyával kutyasuliba? Jogosan kapod a fejedhez a szitokszavakat. Ha már egyszer oda tudtad vinni a kutyát úgy hogy tudtad hogy a lánynak se ideje, se energiája a rá, akkor neked a kötelességed vállalni a kutyasulit.

Harmadrész pedig egy elgondolkodtató kérdés: - nem tudom hány évesek lehettek, de gondolom 20 év körüliek - de a későbbiekben hogy akartok felnevelni egy (vagy több) gyereket ha már most egy 3 kilós kutya is nehézségeket okoz? Egy gyerek sokkal több időt és energiát igényel és akkor is kell dolgozni, háztartást vezetni meg minden.

2015. márc. 17. 17:44
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
Azért az átlag kutyasulikra hetente 2x1-1,5 órát kell rászánni. A legtöbb helyen vannak hétköznapi és hétvégi csoportok is, gyakran délelőtt és délután is. Azért ez nem annyira hű de sok idő. De ha még ennyi sincs, akkor hívhattok kiképzőt házhoz is. Ő akkor jön, mikor van időtök, és még az utazásra sem kell szánni.
2015. márc. 17. 17:45
 7/11 anonim ***** válasza:
Korom Gábornak inkább a könyve az,ami jól érthető.A tükörsulik honlapján van gyakran ismételt kérdések rovat ,érdemes olvasgatni,de a Cerberos oldalán is vannak hasznos infók.A terrierek nem könnyű kutyák abból a szempontból,hogy nagyon sokáig tudnak ragaszkodni a véleményükhöz,így fontos a következetesség a nevelêsüknél.Amúgy te is járhatsz vele kutyasuliba,ha tényleg nincs elképzelésed arról,hogyan kell hatékonyan nevelni.Sok időt megspóról vele az ember.
2015. márc. 17. 22:01
 8/11 anonim ***** válasza:

Először is nagyon tisztességes tőled, hogy belátod a hibáitokat.

Másrészt - szintén a leírásod alapján - úgy látom, hogy a T. barátnő kicsit kényelmes fajta, mert ha valami probléma akad, akkor tárogat és nem a megoldást keresi.

A lényeg: az egyik legjobban tanítható, nevelhető fajátok van, tehát folyamatos odafigyeléssel, kitartással remek kutyát faraghattok belőle!

JAvaslom Jan Fennel, Cesar Milan könyveit - többségében a netről is le lehet tölteni, de talán jobb megvenni mert jó, ha folyton kéznél van.

A kutya napirendjének alapja legyen a séta mellett, hogy minden nap gyakoroltok vele, nem kell sokat, 10-20 perc bőven elég, fontos még, hogy MINDKETTEN azonos módon csináljatok mindent, mert ha nincs egyöntetű következetesség a lazább félnek soha nem fog szót fogadni!

A barátnőd pedig vedd rá, hogy a következő időkben ne nagyon tutujgassa a kutyád, kicsit legyetek vele távolságtartóbbak, ami nem azt jelenti, hogy a feladatok elvégzésekor nem kell dícsérni, de csak akkor és bőven elég egy simogatás, vagy egy állandóan használatos (ügyes, okos, stb.), hanem inkább a köztes időben kerülni az ajnározást.

Szívesen venném, ha írnál majd valamit a fejleményekről!

Tehát a lényeg: türelem és következetesség csodákra képes!!

Üdv. egy yorki gazdi:)

2015. márc. 18. 10:02
 9/11 anonim ***** válasza:
Utolso, miert a baratno feladata nevelni azt a kutyat, akit o nem is akart?
2015. márc. 18. 10:56
 10/11 anonim ***** válasza:
Ha végigolvasod az általam írottakat akkor hamar kiderül, hogy nem azt írtam, hogy a barátnő neveljen, hanem azt, hogy MINDKETTEN :)
2015. márc. 18. 13:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!