Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Sétáltatáskor bármilyen...

Sétáltatáskor bármilyen közterületen a helyi rendeletek szerint kötelező a póráz és a szájkosár, akkor miért nem látok egy kutyán sem szájkosarat?

Figyelt kérdés

Eddig nem vettem szájkosarat, de most csak veszek, mert amilyen peches vagyok, biztos megbüntetnének?

Úgy tudtam, csak veszélyes kutyákra és tömegközlekedési eszközökön kötelező, de állítólag mindig és mindenhol?

2015. márc. 11. 10:37
 1/10 anonim ***** válasza:
40%
Menj be a helyi önkormányzathoz és kérdezz rá. Ez nonszensz, de komolyan.
2015. márc. 11. 10:41
 2/10 anonim ***** válasza:
56%
Ma kint voltunk a Nehru parton (Budapest belvárosa). Közepes spiccem van, két rendőr épp ott járőrözött. Az összes kutya szájkosár nélkül volt, a legtöbb szabadon szaladgált a parkban, de a rendőrök inkább mosolyogva nézték őket, minthogy büntessenek, az én kutyám még meg is szimatolta őket. Én nem tudtam, hogy a póráz-szájkosár minden közterületen kötelező lenne.
2015. márc. 11. 10:51
 3/10 bollocks ***** válasza:
82%

A 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet szerint

"17. § (1) Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

(2) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

(3)29 Szájkosarat használni a (2) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében - ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő - kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell."

Vagyis a póráz kötelező, de a szájkosár nem. És ezt helyi rendelet nem, csak törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet írhatja felül.

2015. márc. 11. 10:52
 4/10 bollocks ***** válasza:
67%
A pórázról még annyit, hogy a törvény szerint kötelező, de semmiféle előírás nincs a büntethetőségével kapcsolatban, gyakorlatilag nem szabható ki bírság érte, legalábbis az egyik budai önkormányzat szerint.
2015. márc. 11. 10:53
 5/10 anonim ***** válasza:
71%
Elvileg az van, hogy a póráz a szabálysértési törvényben nincs benne és az önkormányzatok már nem alkothatnak saját szabálysértési rendeletet, amiben azt nyilvánítanak szabálysértéssé, amit akarnak, így a póráz nélküli sétáltatásért nem lehet bírságot kiszabni. Van viszont egy gumiszabály, hogy az önkormányzatok szabhatnak ki szabálysértési bírságot a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértéséért, amiket viszont rendeletbe foglalhatnak. Ezzel tulajdonképpen újra szabálysértés lett pár dolog bizonyos helyeken, hiába nincs benne a szabálysértési törvényben.
2015. márc. 11. 11:08
 6/10 A kérdező kommentje:
Utolsó, ettől félek én is(:
2015. márc. 11. 11:47
 7/10 anonim ***** válasza:
56%
Nézd meg vagy kérdezz rá, hogy a ti önkormányzatotok alkotott-e rendeletet a közösségi együttélés szabályairól. Viszont a szájkosár nem lehet kötelező, ez világosan kiderül a Bollocks által idézett kormányrendeletből, mert azt önkormányzati rendelet nem írhatja felül.
2015. márc. 11. 11:54
 8/10 anonim ***** válasza:
79%

Ha a szájkosár kötelező lenne, akkor inkább lemondanék a kutyámról de nem kínoznám. Elég már az is, hogy Budapesten sehol nincs kutyának normális kijelölt hely. Minden parkba ki van téve a "kutya áthúzva" tábla.

Kerületenként van 1db pici elkerített kutyafuttató, ami egy vicc, a kerület összes kutyája el sem férne benne.

Aki kicsit messzebb lakik a kutyafuttatótól, annak a kutyája ritkán jut el oda. Közben meg van 50ezer elkerített szép park, ahova emberek se mennek be. Senki nem használja, maximum néhány csöves.

2015. márc. 11. 18:21
 9/10 anonim ***** válasza:
54%
akor regel miért támad meg it vagy 2 embert naponta egy kutya, volt már aki nem élte tul
2015. márc. 28. 18:55
 10/10 anonim ***** válasza:
Ja, mert ha a sok normális kutyatartót kényszerítik, hogy szájkosarat tegyenek a jól szocializált kutyáikra ha kell, ha nem, akkor majd a szökős, agresszív, elhanyagolt kóborló kutyák problémája megoldódik.
2015. márc. 28. 22:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!