Milyen fajta kutyát válasszunk? Indokok és a két fajta lentebb.
két fajtát néztünk ki:
egyik a yorkshire terrier.erre azért esett a választás mert kistestű kutya és tudnánk benn tartani a házban (télen nem fázna stb.) így legalább még többet lehetnénk vele mert egész este ott lenne velünk
másik a doberman: mert időnk és kedvünk is lenne kutyasuliba járni és pl. őrzővédő tanfolyamon részt venni vele.
a kérdés az lenne hogy ti melyik fajtát tanácsoljátok?
Yorki kényes fajta, nehéz egészséges fajtatiszta yorkit találni annyi a szaporító, 100.000e ft allá nem nagyon szabad venni és még akkor is nagyon utána kell járni honnan veszed, lekell ellenőrzni papírokat, szűlőket, körülményeket... de még a legjobb tenyésztőtöl származó kutya is érzékeny, minőségi táp kell, orvosnál is gyakarabban fordulnak meg a yorkis gazdik, kozmetika is kell...
Nagyon terrier, tapasztalt, kemény kéz kell hozzá mert bár "cuki" de ezt kihasználva terrorista módra próbálja átvenni mindig az uralmat.
Ezt mind úgy írom hogy nekem yorkim van, szeretem, imádom de bizony sokat küzdök vele. Energia, türelem, következetesség kell és a legfontosabb hogy ne hagyjuk hogy az édes kis pofijával levegyen a lábunkról. Nehéz neki ellenállni, de ha csak egyszer is engedek neki valamiben, utána hetekig megy a visszaszoktatás...
Dobermannról nem tudok ennyit írni, de ő is elég divatos fajta, nála is vigyázni kell a szaporítókkal ( itt minden megtalálsz erröl: olcsokutya.uw.hu).
Úgy tudom hogy nem igazán kerti kutya főleg télen nem rövid szőre miatt. Nagyon nagy a mozgás igénye, sportokra nagyon alkalmas, és igényli a feladatot, foglalkozást, munkamániás. És természete miatt nagyon oda kell figyelni a nevelésére, domináns kutya, könnyen veszélyesre nevelhető, nagyon szocializálni kell.
ha nem ragaszkodtok a törzskönyveshez mentsetek egyet és érdeklődjetek a fajtamentőknél: [link]
vagy menhelyeken: [link]
Ha nem vagytok egészen tapasztalt, határozott kutyások, akkor én kezelhetőbb fajtát ajánlanék, mentsetek meg egy életet menhelyről vagy sintértelepről, érdeklődjetek a hozzátok legközelebbi menhelyen, vannak ott is nagyon jól sikerült kistestűek, de mondjátok el mik az elvárások és ők pontosan megtudják mondani melyik kutya a nagy Ő számotokra. (ha megírod hol laksz mengmondom melyik a legközelebbi menhely)
hát igen a kutya nem 3 évig él és utána már tervezzük a gyereket...de a doberman is lehet barátságos a gyerekekkel csak nevelés kérdése szerintem minden kutya viselkedése
Viszont egygazdás kutya ( dobi) és nem tudom mit szólna hozzá ha a dacos korszakában a gyerek megütt téged!
Csak egy példa...
Feljebb már mindent leírtak amit tudni kell erröl a két kutyáról, de mivel a kutya nagy családba kerülne, késöbb gyerekkel, kiegészíteném egy példával, nem akarok általánosítani, de már több hasonló esett fordult elő, talán nem véletlenül: Dobermann kutya, anyuka, apuka 5 éves kislány. Éldegélnek szépen, aranyosan, kutya imádja, őrzi a gyereket. Egyszer vendégségbe jöttek más gyerekek, kertben játszottak, kutya pár méterre pihent és figyelte őket. Tudjuk milyenek a gyerekek, síkitoznak, kiabálnak, rohangálnak, na ezt a kutya valahogy félreértette, azt hitte bántják a gazdiját, és bizony neki ugrott a vendég gyereknek, fülét tépte le.
Ezzel nem azt akarom mondani hog a dobik vérszomjas vadállatok, NEM, páromnak is dobermann keveréke van DE családos kutyának nem igazán való, arra ott a labrador, golden retriever, husky, berni pásztor, bobtail. Dobermann egy emberes, tehát számára egy főnök van, és igényli a fojamatos munkát, foglakozást, fegyelmezést és ezt 10 éven keresztül.
Én is azt javaslom, főleg ha gyereket terveztek, hogy más nyugisabb fajtát válasszatok. De azért vedd fel a dobermann mentőkkel a kapcsolatot, lehet hogy nekik pont van nyugis, családi dobija, vagy keveréke.
szerintem minden kutya kapja az alaptermészetet fajtától függően de meghatározóbb a nevelése...
nekem a spánielem olyan nyugodt hogy mikor az orvos szikével vágta ki a duzzanatot akkor meg se mukkant...pedig a legtöbb spániel egy kis vadállat ha nem törődnek vele eleget.
ha dobermanra kerülne a választás alapból olyan kertrészen lenne ahova max a család tagjai járnának ki és vendégek idegenek nem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!