Kutyáknak a NexGard kullancs és bolha elleni tabletta kinek mennyire vált be? Kicsit furcsállom, hogy a leírásban ezt írja: Kullancsok esetében a megtelepedés után 48 órán belül kezdődik a hatás. Ennyi erővel a babéziát is simán elkaphatja?
2-es vagyok.
Kicsit félreértelmeztem a kérdést, bocsi. Szóval a megtelepedés után 48 órával fejti ki a hatását. Hát elég érdekes, de más készítmény is működik így, szóval sajnos igen, benne van a betegség lehetősége.
A Bravectonál is ez a gond. Tisztán leírják, hogy mivel a hatás eléréséhez táplálkozni kell a kullancsnak, így nem zárható ki a fertőződés.
A spotonok a bőr faggyús rétegébe raktározódnak és már akkor ölnek, amikor csak befúródik a kullancs. Nincs ideje vért szívni. Fertőzni meg a vér szívásával fertőz. Olyankor nyomja be a nyálát.
Engem is érdekelt ez a dolog, és megkérdeztem egy állatorvost. Ezt a választ kaptam, ami engem megnyugtatott:
⌂ Home
👤 Anett
⚙ Help
Press ? for keyboard shortcuts.
A babesiosis esetében idülten fertőzött kutyák vérét szívó kullancs fertőzött vörösvértesteket is felvesz. A parazita a kullancs bélhámsejtjeiben ivartalanul szaporodik (schizogónia), aminek során nagy merozoiták jönnek létre. Ezek belekerülhetnek a kullancs nyálmirigyébe, ahol tovább osztódnak, végül kialakul a fertőző trofozoita. Amikor a kullancs vért szív (a táplálék és a vér hőmérséklete miatt), 2-3 nap aktivizálódás után ezek a kutya véráramába kerülnek, ahol a burokantigénjük segítségével hozzátapadnak a keringő vörösvértestekhez, majd behatolnak azokba. Ehhez a kutyától kutyáig terjedő ciklushoz legalább 7 napra van szükség.
A megelőzés tekintetében a ma leginkább járható, eredményes és ezért ajánlható módszer a kullancsok gyógyszeres távoltartása és elpusztítása. A kereskedelmi forgalomban kaphatóak riasztó és ölő hatású készítmények is. Az előbbiek távol tartják a kullancsot a kutyától, az utóbbiak 48 órán belül megölik a vért szívó példányokat, vagyis még azelőtt, hogy megfertőzhetnék a kutyát. A kutyatartók többsége a riasztó szereket preferálja, bár a gyakorlati tapasztalat azt igazolja, hogy az ölő hatásúak hatékonyabban előzik meg a babesiosist.
Az ön által vásárolt készítmény a gyártói leírás szerint ezt tudja.
(Vonatkozik ez természetesen az egyéb, kullancsok által átvitt - tickborn - betegségre is pl. anaplasmosis, Lyme-borreliosis, stb.)
Természetesen 100%-os hatást egyetlen gyártó sem fog deklarálni, mivel élő szervezetekről van szó (mind a gazda-, mind a vérszívó esetében).
Részemről maradok azoknál a szereknél, amelyek még a befúródási szakban ölnek. A tablettától az tart távol, hogy azok a vérszíváskor ölnek.
Viszont , sajnos az is valós, hogy nem garantál egyik termék sem 100 %-os védelmet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!