Hogy tudom megtanítani a németjuhászom hogy sétáltatáskor ne húzzon?
Motiválod vmivel, hogy melletted menjen és ne égnek-szélnek?
Jutifalat?
Az amstaffom 11 hónapos és még mindig jutifalattal sétálunk. Szépen jön mellettem (néha azért elcsábul 1-1 villanyoszlopnál) és figyel folyamatosan. Ilyenkor kap falatot és boldogan jön tovább.
Aztán van az a módszer, hogy amint elkezd húzni, te elindulsz az ellenkező irányba.
Azt is lehet, hogy megállsz és addig állsz mozdulatlanul, amíg le nem lazítja a pórázt. (De képesek hosszú percekig kifeszített pórázzal állni.)
De ha a kutya nincs dicsérettel motiválva (kaja, simi, szóbeli dicséret), akkor 10 év múlva is húzni fog.
Kell a pozitív megerősítés. Mindig hatékonyabb, mint a negatív.
"Ha húz, akkor rántsd vissza a pórázt és mondj valamilyen vezényszót,"
Ezzel csak az a baj, hogy mielőtt rántasz, akkor ösztönösen lelazítod a pórázt. És onnantól már nem igazán működik.
Úgy igen, ha lazítás nélkül tudsz még annyi erőt kifejteni, hogy tudj egy nagyot rántani.
A fojtót j-vel írjuk. :)
Csak akkor ajánlott használni, ha az illető pontosan tudja hogyan és mikor van rá szükség.
És amelyik kutya húzni akar, az leszarja, hogy a fojtó "fojtja", ami egy bizonyos befeszülés után már nem is igaz.
ÉS: egyáltalán nem vagyok ellene, párszor én is használtam, de ált. megy az sima nyakörvvel is, nem kell a fojtó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!