Színvonalas KÁJ-kennel Magyarországon?
Ez erdélyben volt,de az eredeti vérvonala a kutyáimnak,60 évre nyúlik vissza a mai Macedóniai területre, a család rokonai ma is itt élnek.
Legendás a sztori,ahogy kivitte magával hozományként 60 éve a 2 alomból származó négy sarplaninac kölyköt a nagymama,mivel egy székely kisgazdához ment férjhez... :-) A hetvenes évekig tilos volt kivinni az országból /Jugoszláviából / a sárhegyit! Ezek a kölykök lettek az én kutyáim,felmenői...:-)
Mikor katonaként a Pisti barátom elmesélte a sztorit és egy idő után magam is meggyőződhettem róla,már akkor eldöntöttem,ha lesz lehetőségem,akkor lesz tőlük kutyám... alig húsz éve volt ez...:-)
Miután hazatértem a párommal és megteremtettük a mi kis hobbi gazdaságunk,azonnal kiutaztunk a barátom szüleihez és megkértem őket,h két kölyökkel tiszteljenek meg engem is,ha lehet... Öt évet vártam a megfelelő alomra,mivel csak elsőosztályút adnak ki,de nekem nem volt létszükséglet egy ilyen pásztorkutya,így többször is hátrébb soroltak,míg két éve hívtak,h mehetek a kiválasztásra...
Életem legjobb döntése volt,megvárni az igazit...! :-)
Elhiszem,h ezt mondta az orosz hölgy,de csak gondolj arra, h mivel orosz így az értékrendje,nembiztos h egybeesik a TE komfort zónáddal...:-)
Amúgy a kau remek kutya,ha jól megválasztod,de nagyon gazda függők ők is...
Én elfogult vagyok a saját kutyáimmal,de ha azt mondom,h az alap szocialización kívűl és h nem fogadhatnak el rajtunk kívűl senkitől semmit,nem kaptak más képzést. Ennek ellennére még sohasem kellett fegyelmeznem őket és a szememből olvasnak...!
Két hektárt felügyelnek,hiba nélkül,gps-es nyomkövetőjük van,sokszor nézem hogyan dolgoznak,katonák nem szerveznék meg jobban a terület lefedését!
Ugyanakkor mindkettő egy tündérmackó! :D Persze csak nekem...! :D
Gratulálok a kutyákhoz! :)
Én sarplaninacot eddig csak jót láttam, bár igaz, nagyon-nagyon ritka és emiatt kevéssel találkoztam. De ez lehet az előnye is pl. a kauval szemben, ami sajnos divatkutya lett és emiatt nagyon sok a szaporított, nem megfelelő idegrendszerű példány plusz persze a sok hozzá nem értő gazda. Ráadásul kauból idehaza 90%-ban a szovjet börtönőr kau terjedt el.
A sarplaninac ezért számomra egy kategóriába esik a kangallal, amelyik még szintén ritka és emiatt kicsi a rizikó, hogy gyenge példányt fog ki az ember.
A káj, kau, kuvasz, komondor már sajnos nagyon gondos kiválasztást igényel, nagyon meg kell nézni honnan, milyen felmenőkkel rendelkező kutyát választ az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!