Egyrészről azt írják, h.8 hetesen elhozott kölyökkutyát 12 hetes koráig csak lightosan sétáltassunk, ne találkozzon kutyákkal (hisz nincs meg minden oltás). Másrészről, szocializálódjon, ismerkedjen kutyákkal. Hogyan, ha nincs meg a teljes olt. Prog?
Hozzánk jár(t) kutyaoviba egy kis mudi, teljes mértékben megértem a tenyésztőd hozzáállását :)
Kérdezz rá az oltásra!
Nem para az ölbevétel, 3 kutyát "neveltem fel" ilyen módon, mindhárom csont nélkül vette, mikor először voltunk ténylegesen sétálni. Addigra ismerték a vonatot, buszt, kutyákat, embereket, mindent. Természetesen, ha az ölben helytelenül viselkedik, akkor is rendre lehet utasítani.
Az általam ismert mudik elég szociopaták voltak, úgyhogy én is inkább a saját kezembe szeretném venni a szocializációt, nem bíznám rá a tenyészőre. :)
Én szigorúan csak 12 hetes kortól sétáltatok! Cipőn is hazavihetem a parvot, fertőzött kutyaürülékkel is találkozhat a kölyök és egészséges, oltott kutya is hordozhatja a betegséget. És 2 oltás után a kölyök szervezete pont, hogy gyengébb lesz, fogékonyabb a betegségre, hisz a védettség csak a 3. oltástól alakul ki, de az anyai védettséget elpusztítja az első.
Viszont kézben kiviszem a városba, hogy a hangokkal, látvánnyal ismerkedjen. Ekkor még se simi idegenektől, se kutyákkal találkozás, le se rakom. Biztos van, aki túl aggodalmasnak tart, de láttam már parvos kutyát és ezt nem akarom a sajátommal eljátszani! Van tenyésztő ismerősöm, aki a ruháján vitte haza a betegséget és az egész alom elpusztult, mert nem vette ezt komolyan. Sétán pedig még nagyobb esélyjel betegedhet meg a kölyök! Sokkal fontosabb annál a kutyám, hogy kitegyem ilyesminek. És ebben az állatorvosunk is teljesen egyetért.
Ne viccelj, vmelyik tenyésztő 2 kombit adat a kölyköknek és ennyi. A többi csak lehúzás. A kombiban is ugyanúgy ott van a parvo.
3 oltás azért kell, mert az első csak parvo, a másik 2 pedig kombi - ha három oltás kéne, akkor a kombi többi összetevője miatt kéne egy harmadik kombi is...
De nem kell.
Az, ennyi oltásra nincs szükség, de minden doki máshogy olt.
Vki még fél évesen is adatott be kombi oltást, majd egy éves korában is.
Teljesen feleslegesen, kicsit olvass utána!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!