Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mudisok! Melyik kennelt...

Mudisok! Melyik kennelt válasszam?

Figyelt kérdés
15 éves vagyok.Régóta szeretnék mudit és nemrég volt a névnapom és a szüleim megengedték hogy legyen egy mudim(tanyán élünk , szóval mozgásban nem lenne hiánya). Hihetetlenül sokat utána olvastam a fajtának, de azt nem tudom, melyik kennelből válasszak. Jobb lenne ha Csongrád megyében vagy környékén lenne a kennel, de nyitott vagyok messzebbi kennelekre is, ha megéri elmenni odáig.

2015. jan. 20. 22:00
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
100%
Meg annyit, hogy eszrevetelem szerint az agility elmezonyebe tartozo mudik altalaban nehezebb termeszetuek, inkabb fanatikusoknak ajanlottak, mint egy 15 eves kamasznak. Szoval lehet, hogy jobb lenne most venni egy nyugodtabb peldanyt, hobbi szinten agilityzni vele es ha mar kiismerted a mudik nem mindig konnyu termeszetet, akkor vegyel egy kutyat profi agilityre.
2015. jan. 23. 11:09
 22/31 anonim ***** válasza:
100%

És ne csak a kennelt, hanem az adott párosítást! Na meg egy almon belül is sokféle kutya születhet. Ezt elfelejtettem. :)

De utolsó akkor úgy tűnik többé-kevésbé egyet értünk. Viszont szerintem ez kicsit öngerjesztő folyamat, hiszen ha egy kennel úgy reklámozza magát, hogy milyen jó agility-s kutyákat tenyészt, akkor nyilván felkelti az agility-sek figyelmét, onnan vesznek a céljaikhoz kutyát, és lám, tényleg agility-s kutyákat sikerült tenyésztenie.

A másik kennel pedig nem próbálja ki a kutyáit agility-ben, mert számukra az nem fontos, így nem agility-sként hirdeti a nála született kiskutyákat, akikből mondjuk "csak" családi kutya lesz. De ettől függetlenül ha ez a családi kutya egy agility-s gazdához kerül, lehet hogy sokkal nagyobb tehetség lenne, mint egy gyengébb kölyök az "agility-s" alomból. Viszont mivel nem sportolnak vele, nem lesz híre, az agility-s gazdik megint nem ebből a kennelből vesznek kutyát stb.

Ja és ezt most mindentől tök függetlenül írtam, nem konkrét kennelekre vonatkoztatva. Sőt nem is biztos hogy sikerült úgy megfogalmaznom ahogy szerettem volna, de remélem azért ha nem is mindenki, néhányan megértik mire gondoltam.

2015. jan. 23. 11:23
 23/31 anonim ***** válasza:

Igen, ertem, amit irsz, egyetertek. Csak arra probaltam kilyukadni, hogy celiranyos szelekcio nelkul higul az allomany. Ez olyan, mint hogy rendorkutyat sem kullemvonalu nemetjuhasz kennelben keresek, hiaba fordulhat elo ott is jobb kutya, nagyobb szerencse kell ahhoz, hogy jot kifogjunk. A mudi persze nem valt szet ennyire, de azert valamilyen szinten naluk is igaz.

Abban is teljesen igazad van, hogy gyakran csak jo a marketing es azert valasztanak az agilitysek x kennelbol. Pl Irhaberki, ahol "munkaorientalt" kennelnek hirdetik magukat, de soha semmilyen versenyen nem lattam meg oket, szoval nem igazan ertem, miert lennenek munkaorientaltak. Van x darab kutyajuk egy tenyeszszemlevel meg egy osztonprobaval es azokat varialgatjak. Persze a nagy szamok torvenye alapjan van koztuk sok jo sportkutya, meg vilagbajnok is, de sok rossz is, csak ugye roluk nem hallunk.

2015. jan. 23. 11:36
 24/31 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm az összes választ! Minden válasz sokat segített a választásban. Többek ajánlására jelenleg arra a döntésre jutottam, hogy az agility-t kicsit hagyom és csak amatőr szinten megpróbálkozok vele. Ja és már 1-2 tenyésztővel felvettük a kapcsolatot.

Még1-szer köszönöm a válaszokat!

2015. jan. 23. 14:04
 25/31 anonim ***** válasza:
11:09 én azt vettem észre, hogy általában a sportkutyák - mindegy milyen fajta - nehezebb természetűek. Persze csak ha a hétköznapok szempontjából nézzük őket.
2015. jan. 23. 17:12
 26/31 anonim ***** válasza:
És megmondanátok h miben nehezebb egy sportkutyával hétköznap?
2015. jan. 23. 17:15
 27/31 anonim ***** válasza:
Gondolom a tökösségre, dominanciára gondolt.
2015. jan. 23. 18:24
 28/31 anonim ***** válasza:
Nem csak egy domináns kutya lehet jó sportkutya. Arra gondoltam, hogy ami a versenyen kívánatos, az a hétköznapi életben nem biztos. Az nem úgy működik, hogy van egy jó high drive-os kutyám, tökéletesen szerepel a versenyekn de amikor otthon van akkor tessék kikapcsolnia a magasabb öszönszintjét és ott is tökéletesen viselkedni. Minden dolognak van előnye és hátránya. De persze itt nem azokról a kutyákról van szó, akik néha eljárnak a mucsaröcsögei agilitykupára.
2015. jan. 23. 18:38
 29/31 anonim ***** válasza:
Képzeld, a full munkavonalas kutyáim ilyenek. Napi átlag 2 órám van rájuk, plusz az edzések heti 2-3 attól függ. És itthon semmi, kikapcsolják a magas ösztönszintjüket. :D
2015. jan. 23. 19:36
 30/31 anonim ***** válasza:
En szemely szerint nem a high drive-ra gondoltam, bar lehet, hogy egy 15 evesnek ez is megneheziti a dolgat. Amire gondoltam, az az en megfigyelesem kizarolag a mudikkal kapcsolatban, amit mas mudis is megerositett. A mudiknal megfigyelesem szerint a high drive nagyon gyakran tulerzekenyseggel, ideges termeszettel parosul, aminek a kezelesehez tapasztalt, a fajtat ismero kutyas kell.
2015. jan. 24. 17:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!