Miért kapar a kutya, miután a dolgát végezte?
Genetikailag kódolt ösztön. A kutya elrejti a piszkát a "ragadozók" elől, hogy ne találják meg a szagát.
Az anyakutya is pl. ezért eszi meg a kölykei kakiját.
Megfigyelhető, hogy a domináns, erős jellemű kutyák sokkal többet és jobban kaparnak. Kutyaiskolában is hallottam már.
Úgyhogy a kaparás valahogy összefüggésben van a dominanciával is.
Érdekes dolog, hiszen a rejtőzködés és a domináns viselkedés két egymással szemben álló dolog.
Részlet a Wikipédiából (Farkas címszónál):
"A domináns egyedek a napi séta közben vizelettel, ürülékkel, kaparással jelölik az útvonalakat, amiken a talp illatmirigyeinek váladéka is nyomot hagy."
Tehát ebből is látszik hogy így "szórják szét" a szagot.
Különben is milyen ragadozótól kellene tartania egy farkasnak...megmondaná nekem valaki? Medve esetleg? :D
Nem értem miért emeltek ki egy kérdést amire már megkaptátok a választ...
Igen, a cél a jelölés, felkaparva a földet a vizelet jobban beivódik, jobban szétterjeszti a saját szaganyagait. A félős kiskutyák nem kaparnak, hiszen nem céljuk hogy a nagyobb kutyák értesüljenek később ottlétükről a visszamaradt szagokból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!