Az igaz, hogy az agarak kevésbé hajlamosak a diszpláziára, mint pl. : a goldi vagy a német juhász?
Az a fajta nem hajlamos, amelyiket gondosan szelektálnak - jack russelről is tudok aki dp-s. A goldik sem azért dp-sek, mert goldik, hanem azért mert a legtöbben akik szaporítják, lövésük sincs nem hogy a felmenők, rokonok, de még a saját kutyájuk szűrési eredményéről, mert egyszerűen nem csináltatta meg.
Ezen kívül a diszplázia ugye szerezhető is nem megfelelő tartással, táplálással.
Szóval, amit írsz, azt én nem jelenteném ki, csak azért mert egyik x a másik y fajta. Odafigyelt, minőségi helyről minimális az esély.
Én is azt olvastam, hogy kevésbé hajlamosak, gondolom azért, mert a tenyésztés folyamán gondosabban szelektálták a kutyákat és szűrték a dp-s egyedeket, hiszen kevésbé népszerű fajták, kevesebben párosítják találomra a kutyáikat.
A diszpláziára való hajlamot kizárólag örökölni lehet, de a tartástól (etetés, mozgatás, súly) is függ, hogy megjelenik-e és milyen fokban.
Igaz. De ha szaporítótól vásárolnál esetleg, akkor nagy eséllyel lesz beteg agarad.
Elég sok németjuhász gazdit ismerek a kutyasuliból, nincs olyan, akinek ne lett volna valami miatt műtve a kutyája. Van köztük sportoló és egyszerű házikedvenc is. Törzskönyves és anélküli is. :( A tk nélkülinek még durva allergiája is van, ráadásul sok gyakorlás ellenére sem dolgozik akkora hévvel, mint a jobb helyről származó kutyák.
Elvileg kevésbé... Futásra, sőt vágtára szelektálták őket, ott már a 3. "helyezett" sem nagyon jutott a fedezendő szuka közelébe.A leggyorsabbat a leggyorsabbal.. a szín éppen ezért nem számít az agaraknál.
Aztán én belefutottam! Szerintem senkinek nem volt olyan tökéletes diszpláziás agara, borzoi, mint nekem.A legnagyobb, legelismertebb magyar tenyészetből származott-sajnos küllemvonalú volt. Na a küllemtenyésztéssel felszínre kerültek a diszpláziás és olykor szívbeteg agarak is. Csak futó kutyáktól vásárolj agarat! Imádni való egyébként valamennyi agár!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!