Hol és hogyan úsztassam a kutyámat?
Közel van a Balaton és a Séd is, de a Balatonba tudtommal tilos kutyát bevinni, meg mivel tele van sz@rva, h*gyozva, hányva és még sorolhatnám, ezért nem is szívesen vinném oda. A Séd (aki nem tudná: viszonylag nagynak számító patak) meg ugyebár nyáron is nagyon hideg, meg az alján lévő kövek miatt nem hiszem, hogy alkalmas lenne kutya úsztatására. Vélemények, ötletek?
Előre is köszi! :)
Kutya úszáshoz szoktatása egyébként úgy zajlik hogy:
a) kellőképpen agyatlan, de lelkes kutya esetében bedobod a labdát a vízbe, ő meg bemegy, és csak visszafele veszi észre, hogy amúgy úszik, de akkor már mindegy. A következőkben leírt úszástechnikai oktatás ott is szükséges lehet, ha a feneke lemerül és pacsálva úszik a kutya, de legalább a lelkesedéssel nincs gond :D
b) becsalogatod, vagy pórázzal betessékeled magad után, de nem mész messzire, hogy tudj neki segíteni, amikor már nem érne le a lába. Még mielőtt eltúnne a lába alól a talaj, alányúlsz és tartod, ahogy picit beljebb viszed, hogy ne rögtön neki kelljen megoldania mindent. Reflexből nyomni fogja az úszó mozgást, azzal nem lesz gond (ha közben kiemeled a vízből, marha vicces, ahogy szánalmas fejjel lapátol a levegőben, érdemes kipróbálni :)). Ha már megszokta az egy helyben úszkálást, óvatosan el lehet engedni az elejét, de a fenekét még tartani, hogy tanulja meg egyenesen tartani a hátát. Tessék nagyon dicsérni (tényleg, hangosan és lelkesen, akár játékkal is), de még a vízben, ne odakint a parton, mert azt fogja hinni, hogy a vízből kijönni jó, nem pedig bemenni. Érdemes többször rövid ideig bevinni, nem egyből tíz percet bent tartani, úgy fogja könnyen-gyorsan megszokni az egész procedúrát.
3-as vagyok.
Én nem szeretem erőltetni. Ha magától bemegy a kutya és úszik, akkor oké, ha nem, akkor nem :) Az egyik kutyám egyáltalán nem úszik, ameddig leér a lába, addig bemegy, onnantól nem, nem is erőltetem. A másik meg úgy úszott először, hogy télen beleesett a jeges vízbe (kölyök korában). Azóta úszik, semmi baja a vízzel.
Ettől függetlenül, ha szeretnéd, pozitív megerősítéssel lehet "kérni", hogy menjen be, illetve megszerettetni vele a vizet, de én nem látom ennek értelmét, el tudja ő azt dönteni, hogy akar-e vagy sem :)
Köszi a válaszokat!
Ha a patakba vinném (bár ott úszni nem tud, csak mászkálni, de legalább szokja a vizet) majd nyáron, akkor a víz hidegségével lenne gond?
Mi már évek óta járunk úszni a kutyával a Balatonra és a Dunába. (eddig semmi baja sem volt) Az Adriában is úszott ott sem lett semmi baja.
Keress rá a Balaton parti kutyastrandokra, több is van belőlük.
A hideg vízzel nyáron csak óvatosan, nem tesz neki jót, ha kihevülve beleveti magát a hideg vízbe.
Az mostani kutyámat nem kellett biztatni az úszásra, már 3 hónapos korában utánam ugrott a stégről.
Az első kutyám kicsit bizonytalanabb volt, nála az segített, hogy olyan kutyák közé vittem, akik szerettek úszni, és mellettük elég bátorságot merített az enyém is és jókat úsztak együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!