Akiknek nem húz a kutyája azok hogyan érték el? Hány éves korában sikerült?
A méret és az ivar nem számít ebben a kérdésben.
Tökéletesen neveletlen pitbullom egy évesen került hozzám, pár hét alatt civilizáltan sétált, bár az is igaz, hogy jók voltak a körülmények, és öt perc alatt kiértünk a rétre, ahol el tudtam engedni, szóval minden séta elején és végén tudtunk gyakorolni. Eleinte mondjuk inkább csak a végén csináltam, mert az elején még nem volt agyánál, de hamar bevezettük, hogy odafele is figyelni kell.
Nála az vált be (mint ahogy pörgős kutyáknál általában), hogy egész egyszerűen megálltam, amint megfeszült a póráz, és csak akkor indultam el, ha lelazította, akkor viszont azonnal. Az első pár séta igen lassú volt, de gyorsan fel is fogta, hogy csak akkor megyünk tovább, ha laza a póráz. Pörgős kutyáknál ez a megállás sokszor jobban beválik, mint a fordulás, mert az olyan kutyáknak tökmindegy, merre mennek, amíg mehetnek, unatkozni viszont baromira utálnak.
Annyi a titka, hogy ha egyszer elkezded, akkor következetesen kell csinálni, nem hagyhatod találomra húzni, amikor nincs kedved ezzel foglalkozni.
"a kutya szokta elveszteni türelmét, és értetlenül leül"
Na, ha nem érti, akkor tényleg válts módszert, vagy kezdj el gyorsabban, reflexből reagálni rá, mert az is lehet, hogy csak nem köti össze a konkrét mozdulatot a te reakcióddal, és ezért nem vágja, miről van szó. De megpróbálhatsz rászólni, pórázt rántani, vagy megállni, tökmindegy, csak valamilyen számára egyértelmű módon jelezd neki, hogy nem szabad húzni.
Nem lehet nálad a bot állandóan, a póráz viszont mindig nálad van. Most hol megálsz, hol a botot teszed elé, hol megfordulsz. Válassz egyet.
Írtad, hogy próbáltátok a "megfordulós játékot". Az nem játék. A kutyát keményen oldalra kell rántanod magad után és határozottan elindulni a másik irányba, ilyenkor nem fog a kutya nézni, hogy mi a francért mentek megint arra, mert követni fog. Szerintem túl lassan, bizonytalanul csinálod, ha a kutyának erre van ideje.
Kipróbáltam mindegyiket külön. "Ha a lábvonalamnál elébb megy megállok, és indulok amint laza a póráz" tűnik a legjobbnak, most azt csinálom.
A játék szót bocs, hogy nem raktam zárójelbe. Természetesen nem játékként fogom fel, hanem határozottan fordultam meg, de ez nem jött be, úgyhogy nem csinálom már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!