Kutya, cica a házban. Ti hogyan csináljátok?
Valamikor, gyermekkoromban még volt a mamámnak egy rövidszőrű kis kutyája, aki velünk lakott a házban, de semmilyen negatívumra nem emlékszem ezzel kapcsolatban. Később aztán lettek még kutyáink, meg egy macskánk is, de ők már kintiek lettek, a házba nincsen bejárásuk - bár ha csak rajtam múlna, nem így lenne, de...
A helyzet a következő : lett még egy kutyám és még egy cicám, őket már mindkettejüket úgy hoztam ide, hogy ,,bentiek", vagy méginkább kinti-bentiek. Ezt a szüleim is elfogadták, megegyeztünk, hogy az én szobámban tarthatom őket. Persze, főleg a kutyus, a nap java részét a kertben tölti a többi jószággal, de a cicát is ki szoktam engedni 2-3 naponta, hadd szaladgáljon, fára másszon, miegymás, na meg persze én is rengeteget játszok velük odakint, főleg a kutyákkal szoktunk labdázni, sétálni, tanulni, stb. Igen ám, csak hogy egyszerűen nem számoltam vele, milyen iszonyúan nehéz lesz így a higiéniát fenntartani. A padlószőnyegem a kiskutya szobatisztaságra szoktatásának ideje alatt teljesen tönkrement, számtalanszor bepisilt, betojt, be is hányt; azokat mindig egy jó adag hypóval kínáltam meg, miután úgy-ahogy felszedtem a dolgokat, így a színes szőnyeg merő fehér folt lett...Sebaj, ez ezzel jár, majd veszünk másikat, gondoltam. Szép lassan viszont minden tönkrement. A kutyából ömlik a szőr, a cicámból kétszer annyira; utóbbi ha dorombol mellettem, csöpög a nyála a lepedőre, a kutya itt gyepálta a játékait, a nyálas játékok beborították a szőnyeget...Az összes vezetéket, kábelt (tv,dvd, laptop töltő, telefon töltő stb) szétrágták, a cserepes virágokat együttes erővel pusztították ki, a macska az alomba szokottsága ellenére meg bele is pisilt nem egyszer...A kutya elől dugni kell az almot, mert kieszi belőle a macskasz*rt ; utóbbi az ágyaimon, fotelemen úgy megreszelte a körmeit, hogy egy életre bolyhos marad mind, a függönyt, szúnyoghálót is szanaszét szaggatta... Ami elérhető volt, elpusztították, ellenére annak, hogy minden nap játszok velük, tanítom őket (ez a cicánál mondjuk nem játszik), le vannak fárasztva ameddig csak bírják, addig tombolunk... Egyszer- egyszer viszont velem is előfordult, hogy el kellett utaznom pár napra, vagy volt valami halaszthatatlan dolgom és nem volt időm foglalkozni velük, olyankor keletkeztek ezek a pusztulások javarészt. Már most persze idősödnek, már egy fokkal jobb a helyzet, a szobatisztaság is szinte 100%-os...De akkor sem tudok mit tenni. A porszívó alig szedi fel a szőrt, napi húsz szőrhenger kéne minimum, hogy valami látszata is legyen a takarításnak, de nincs.A kutya ahányszor bejön, annyiszor mosom a lábát, de ez sem jó neki sem, félek, nehogy baja legyen a sok mosástól. Egyszerűen szőrben fekszek, szőrben kelek, szőr van az ételben, mindenben. Imádom őket és nem azért írom le ezeket, hogy olyan válaszokat kapjak, hogy,,nem kötelező kutyát tartani", mert ők az életeim és tényleg mindent megkapnak, amire csak fizikailag, szellemileg vagy épp szociálisan szükségük van; arra szeretnék tőletek ötleteket hallani, hogyan oldjátok meg, hogy este tiszta ágyba feküdjetek le aludni egy tiszta szobában...? Az én szobám egy büdös, szétpusztított, örökös kutya-és macskaszagú ól lett, ahová fehér embert már nem lehetett beengedni, nemhogy vendéget...Aztán lett egy új szőnyegem és most átszállásoltam a két kisállatomat a nagy nappalinkba. Ott sincs viszont maradásuk, a virágok java részt elpusztultak, a kutya a szőnyegre hányt, a szőrrel minden tele van és érezhető a szaguk is bent - ez volt eddig a vendégszobánk is többek között...Szüleim dühösek, megmondták, tegyem ki mind a kettőt, mert leamortizálják az egész házat, erről viszont nem szeretnék hallani, mert nagyon ragaszkodnak hozzám és nincs is nekik olyan kutyaház még egy, ahol elférnének. A legjobb egy külön szoba lenne nekik a házon belül, amin járólap van és fel lehet mosni, porszívózni, nincs nekik mit tönkretenni, s mégis velünk lehetnek, de nem a hálószobában. Erre viszont jelenleg nincs lehetőség. Annyit agyalok ezen, hogy mit tehetnék, hogy mindenki jól érezze magát, de egyszerűen nem tudok mit csinálni. A kutya is kicsi, nem is tartható kint, megfagyna...Tehát a kinti élet nem jöhet szóba és a cicánál sem, kis kölyökmacska még ő is. Kérlek titeket, adjatok tanácsokat, ti hogyan oldjátok meg, hogy bent tartott állatkáitok mellett ne úgy nézzen ki a ház, hogy este már mindegy lenne, ha nem is fürdenétek lefekvés előtt, mert az ágy tiszta macskaszőr...(A kutyusnak ágytilalom van, de a cicának nem lehet ilyen határokat szabni)A rendes válaszokat felpontozom és köszönöm.
A problémáid nagy része igazából abból fakad, hogy nem lakásban van tartva a kutya meg a macska, csak egy szobában. Az nem élettér egy állatnak, hacsak nincs akkora a szobád, mint egy kisebb lakás, de ezt igazából kétlem. Nagyobb területen nyilván kevésbé feltűnő a szőr, van hol leülepednie, nem száll annyira szanaszét, megmarad a padlón, ahonnan fel lehet porszívózni. A macskát is könnyebb lenne letiltani például az ágyról, ha lenne több hely is, ahol kedvére elfekhet, nekünk legalábbis anno sikerült őket leszoktatni a konyhapultról meg az étkezőasztalról, szóval nem lehetetlen vállalkozás, csak kellenek hozzá a megfelelő feltételek. Ha az nem megy, használj ágytakarót, arra szőrözhet a macska nappal, éjszakára meg ott van alatta a tiszta ágynemű.
A macskaszag 90%-ban a macskaalomnak köszönhető, próbáld meg a lehető legjobb minőségű almot használni, zárt alomtálcát, vagy akár ezt az öntakarító csodát, ha működik, azt kérdezd meg a macskásoktól. A szőrprobléma meg melegen ajánlom a Furminátor nevű csodát, kiszedi a szőrt kutyából-macskából, még mielőtt kihullana. Nullára az se csökkenti a szőrhullást, de rengeteget tud segíteni heti egy átkefélés, vedlési időszakban akár napi egy, de akkor sem ott szórják el, ahol kedvük tartja, hanem rögtön mehet a kukába.
A kutyaszag fura, egészséges állatnak nemigen kéne érezned a szagát, hacsak nem nyomod bele az orrodat a szőrébe, és nem is kéne megállnia a szobában. Gondold át az etetését, lehet, hogy attól szagos a kutya, vagy egyszerűen fürdesd sűrűbben, jó minőségű samponnal nyugodtan lehet, a kiállítási kutyákat is fürdetik orrba-szájba, aztán mégis milyen jól néznek ki. A gyakori lábmosás se fáj neki egyébként, hiszen csak víz.
A lényeg, hogy ez a helyzet így szívás, és nem nagyon látom megoldását azon kívül, hogy költözz albérletbe. Mondjuk el nem tudom képzelni, hogy hogy szőrözhet olyan mértékben két állat, meg milyen mocskos lehet egy nem kert végébe kicsapott kutya, amitől kiborulsz. A mieink is kinti-bentiek, csak nagyon nagy sárban szoktam nekik lábat mosni, mégsem élünk mocsokban. Pedig anno anyóséknál egy ideig két (elég nagy) szobára korlátozódott a mozgásterünk a két kutyával, mert a pit mindenhova odajelölt anyóséknak, és kezdett elegem lenni a szőnyegmosásból, szóval mindig becsuktam oda, ahol éppen voltunk (a mi szobáinkba nem jelölt), vagy a hálóba, ha elmentünk, és ez hónapokig ment, mégsem fulladtunk bele a szőrbe, pedig az öreg kutyám szőröz rendesen. Nagyon pici szobád lehet extrém szőrhullató állatokkal, vagy nem tudom :D
csak macskara van tapasztalatom:
Kaparofa, rendszeres fesules, vizes spricelo (hogy megertse mi az hogy "nem"), rendszeresen tisztitott alom.
(meg persze, ivartalanitas a jeloles elkerulese vegett.)
Sajat fekvohely, hogy ne a agyat foglalja be.
A lehulott szor felporszivozasa.
Takaritashoz meg meg veletlenul sem hypo hasznalata, mert annak a szaga ingerli a macskakat, hogy jeloljenek ra. Inkabb rendes (szonyeg) tisztito, es a szegtalanitashoz ecet (a ecetszag gyorsan elparolog, es utanna szagtalanit)
Ja, és szerezz be egy erősebb porszívót, vagy legalábbis egy jó porszívófejet, ami rendesen szedi a szőrt. Anyósék porszívójával én is szívtam rendesen, aztán elköltöztünk, vettünk sajátot, és véletlenül sikerült tök jót választani, látványosan szedi a szőrt mindenből.
Vagy próbálj meg olyan szőnyeget beszerezni, ami nem fogja meg annyira a szőrt. A hálószobai szőnyegünkre valamiért egyáltalán nem tapad a szőr, azt nem is értem, a hálóban alszik mindkét kutya, ami marha pici, van egy ágy, meg előtte egy pár négyzetméteres hely, ott van a szőnyeg, azon van a kutyák fekvője, az öreg konkrétan a szőnyegen szokott szétterülni éjszaka, és nincs egy szál szőr sem az egész hálószobában, a szőnyegen meg még annyi se. Az éppen használt ruháim egy része is oda van ledobálva a padlóra (például az itthoni melegítőm, ami eszi a szőrt), és azokon sincs szőr, különben nyilván elpakolnám őket valahová.
Mondjuk az is tény, hogy egy helyben fekve nem hullatják annyira a szőrüket, a pörgés meg az izgulás viszont szőrösebb dolog, mi meg (mivel kicsi a lakás) igyekszünk itthon inkább nyugiban lenni, és sétára meg a kertre korlátozni a pörgősebb dolgokat, lehet, hogy ezért sem vagyunk nyakig szőrösek. De ez már csak találgatás, majd végiggondolod, hogy neked mi hasznos belőle, meg mi nem.
Nekem két lakásban tartott cicám van, anyuéknak pedig kinti-benti kutyája, remélem tudok jó tippeket adni :)
Első körben a szag: szilikonos macskaalmot vegyél, kicsit drága, de megéri, megszűntet minden kellemetlen illatot, már amennyiben rendesen van takarítva. Nálunk csak néha fordul elő kakiszag, mert a nagyobbik gombóc lusta eltakarítani maga után, és hát alulról nem fed az alom, ugyebár :D
A másik: anyuéknál eszméletlen kutyaszagú volt egy ideig az egész ház, pedig rendszeresen takarították az ebet. Vágül szereztek valami pézsmaillatú nyakörvet, és teljesen megszűnt a gond, szinte illatozik a kutya. Ajánlom meleg szívvel, jól működik.
A szobán nem segít más, csak a porszívózás. Mindennapos porszívózás, jóféle géppel és jó szívófejjel. Egy idő után alig marad szőrszál, de ehhez persze tényleg folyton takarítani kell, mást nem tehetsz, szőrösek sajnos :)
A virágokat felejtsd el, sajnos azok nálunk sem maradnak meg. A kaparás nevelés kérdése, nálunk a nagyobbik már megtanulta hogy tilos - ráadásul mi albérletben lakunk, így létfontosságú - a kisebbik néha rákapar egyet-egyet, de tudja hogy tilosban jár, ahogy rászólok, szedi a sátorfáját. Remélhetőleg lassan kinő a dackorszakból ő is :)
Egyébként ne nézd le a cicáidat, ha ügyesen kommunikálsz velük és jutit használsz, pontosan ugyanúgy taníthaot őket, mint a kutyákat. Csak önfejűek, sok türelem kell hozzájuk, na meg persze ne ess kétségbe, ha épp nincs kedvük szót fogadni :D
Az enyémek hallgatnak a nevükre (és igazából így lakáson belül behívhatóak is, ritka hogy nem jönnek ha hívom őket), és bizony tudnak ülni is szépen :)
Ez utóbbit gyorsan megtanulták, mert csak akkor kapják meg a vacsit :D
Jajj, de szuperek vagytok, nagyon köszönöm mindenkinek a sok hasznos tanácsot! Az alom igazából nem is olyan vészes, amit tojik, minden nap (lehetőleg még akkor) kiszedem kis lapáttal, magát az egész almot pedig minden másnap este cserélem, hypós vízzel kiöblítem, megszárítom és úgy megy bele a friss alom...Igaz, nem drága fajtát használunk de megfogadom a tanácsot és utánajárok, mert azért a pisit sem sikerül maradéktalanul kilapátolni és biztos, hogy az alom is, ha nem is jelentős mértékben, de hozzájárul a szaghoz. A kaparófa is jó ötlet, igaz arra még gyűjtenem kell kicsit, de muszáj leszek beszerezni. Persze mikor kint van a cicc, mindig látom, hogy kapirgálja a fákat, tehát azért van lehetősége rá, csak hát idebent mégsem kéne. A kutyus viszont nem tudjuk, miért büdös, szuperprémium tápot és húst eszik, egészséges (állatorvos szerint is) és mégis nagyon erős kutyaszaga van. Fürdetés után kb fél napig csak a sampon illata érzik, de aztán újra visszatér, nem tudom, miért. Fésülni szoktam 2 naponta, mert hosszú szőrű, a cicának viszont rövid a szőre és érdekesmód mégis neki hullik jobban és több. Már most lazacolajjal próbálkozok mindkettőjüknél,hátha a cila szőrét is egy kicsit helyrehozná ,mert bár szép és fényes, de ez a mértékű szőrhullás akkor sem normális. A furminátoron már elgondolkodtam, csak hogy azt olvastam, kiállításra szánt hosszú szőrű kutyákon nem szabad alkalmazni és ezért nem szeretném én sem, a cicának pedig olyan rövidke a szőre, hogy nem tudom, egyáltalán segítene-e...
A szobám pedig átlagos méretű, viszont igaz lehet, hogy a kis életérre való korlátozódás miatt tűnik olyan soknak az egész. Kint persze hatalmas kert áll rendelkezésükre és mint írtam, sokat is vannak kint, de a benti időszak alatt valóban kis téren kell osztozniuk. Ami pedig a porszívót illeti :anyukámnak van egy hiper-szuper, drága porszívója, ami nagyon erősen szív és ilyen kefés, tehát tök jól felszedheti a szőrt...Csakhogy nem adja nekem ide, mondván, azzal ő csak az emeletet és a gyerekek (kistesómék) szobáját porszívózza, ne tologassam itt végig a kutyás-macskás szőnyegemen...Ezért vett nekem ide, lentre egy olcsó kis porszívót, de az meg olyan iszonyat gagyi, hogy kb mindegy lenne, ha nem is lenne. Sajnos nekem keresetem még nincs, de megpróbálom rábeszélni, hogy gyűjtsünk össze egy jobb fajta porszívóra, hátha az csodát tenne. Mindenesetre még egyszer köszönöm a sok jó tanácsot, ötletet, mindenkinek ment a zöld is.
Azért én megpróbálnék tápot váltani a kutyánál, vagy áttérni BARF-ra, legalább egy időre, mert ha attól is szaga van, az már tényleg fura. A szuperprémium minősítés amúgy nem jelent feltétlenül jót, a Royal Canint például lassan bármelyik középkategóriás táp megelőzi, pedig jó drága, meg jó híre van, és hiperszuperprémium. Csak éppen nem jó :D Az összetételét kell megnézni, nem azt, hogy a gyártó mit mond róla.
A furminátor az aljszőrt szedi, a macskáét is; pengés, szóval nem kell beleakadnia semmibe, rövid szőrön is jó, ha van aljszőrzet, macskáknak meg tudtommal szokott lenni. Kiállítási kutyánál tényleg nem szerencsés használni, de ha te nem jársz kiállításra, akkor semmi hátránya nincs, ezrek használják nagy megelégdéssel. A kiállítási szőrminőség olyan dolog, amire semmi szükség a hétköznapokban, és a kutyának sem okoz semmi hátrányt, ha csak "normális" szőre van, nem hiperszuper.
Kutyatap kerdese: ocsem "mera dog"-al eteti a kutyait, (ket nemetjuhasz, a hazban) es nincs kutyaszag.
Szoval, azt tanacsolnam kiprobalni. (Nem, nem kapok penzt a reklamozasert. :)
Nekem egy kutyám és két macskám van, a lakás 48 nm. A cicáknál szerencsére nem volt gond a szobatisztasággal, a kutyával meg az volt a szerencse, hogy az előszobát nézte ki magának, az meg járólapos. Most már ez pipa, elmúlt ő is két éves. Persze, hányás néha előfordul, de sajnos az akár még emberrel is.
Szőr az nálunk is van, nem az a töménytelen mennyiség, de azért kajában is előfordul néha, valószínű a ruhámról, kezemről belehullik, mint egy hajszál akár. Nagyon jó porszívót sikerült vennem, Electrolux, jó nagy teljesítményű, de a lényeg, hogy van hozzá egy Pet Kit-nek nevezett fejkészlet (ilyesmi fejek is vannak hozzá: [link] ), és ez nagyon szépen összeszedi a szőrt a kanapéról. Valamint rendszeresen fésülöm a kutyát (spániel, muszáj egyébként is), most van tervben nekem is egy Furminator. Szőnyeg nálam nincs sehol, szép világos parkettánk van, 5. emeleten lakunk, fűtenek alulról a szomszédok, így nem is hideg.
A szag abszolút nem érezhető, cicáknak szilikonos alom van, mikor használják, utána néhány percig persze érezhető, de utána nem érződik (mikor hazaérek, és van termék a wc-jükben, nem érzem). A kutyának sincs szaga szerencsére.
Virágaink nincsenek, de ez nem az állatok miatt, hanem amilyen jól megvagyok az állatokkal, a növényekhez olyan retardált vagyok :D A cicák szerencsére nem romboltak, a körmük persze meglátszik a kanapén. A kutyám mikor kicsi volt, ő a falat amortizálta le az előszobában, mikor szokta az egyedül létet, nagyobb károk nem voltak, kábeleket, bútorokat szerencsére békén hagyta. Ahogy nőtt, csökkentek az ilyen jellegű gondok.
Összességében az állattartás sajnos valamennyire azzal jár, hogy szőr van, néha baleset van stb. Én se tagadhatnám le, hogy vannak állataim, van, hogy macskaszőr van a ruhámon, ha jön valaki, láthatja a játékaikat itt-ott. Nekem ennyit megér, viszont nagy előny, hogy saját lakás, párommal élek. :)
Remélem, sikerül mindenre megoldást találni, a porszívófejet tényleg ajánlom :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!