Miért van az, hogy a kerti kutyások állatkínzónak tartanak?
Rokonaim, barátaim, ismerőseim nagy része nagy testű kutyákat tart kertben. Nekem mindig is meg volt a véleményem arról, hogy szegény kutyának "milyen jó, hogy egész nap nézheti a madarakat" (egyikük szavaival élve). Mégse szóltam bele soha, hogy mit csinálnak szerencsétlenekkel, gondolván, nem az én dolgom.
Erre hoztam én is egy kutyát a lakásomba, és most mindenki támad, hogy állatkínzó vagyok, és milyen sanyarú sorsa van a kutyámnak. Pedig napi 3x sétál (a fentiek max naponta tesznek egy kör a ház körül, pórázon), járok vele úszni, póráz nélkül viszem és ágyban is alszik. A hülye is látja, milyen boldog, állandóan vigyorog. mégis, borzasztóan elegem van a támadásokból azért, amiért szerintem a kutyák nem kertbe valók... És én még mindig nem szóltam be egyiküknek sem az ő kutyáik miatt.
Amint leírtam, szaladgálhat eleget, 3-4 órát is naponta, de van, hogy ennél is többet. Illetve semmi sem a méreten múlik, főleg nem egy njnél aki rengeteg foglalkozást igényel. Nem hinném, hogy a kertbe kizárva akár a fizikai, akár a szellemi szükségleteit ki lehetne elégíteni.
Csak egyszer próbáld ki, hogy kinyitod az ajtót előtte. Be fog menni ;)
Miért? Mert a farkas leszármazottja. A farkas pedig falkaállat. Szüksége van a falkatársaival való kapcsolatra, azért, mert velük együtt érzi magát biztonságban. És magától sose fog futni. Miért tenné? Nincs miért.
Miért lenne ugyanannyi? És ez a kerti kutyáknál nem áll fenn?
Kibújt bizony, de én a rokonaimnak nem szoktam mutatni :) Nem érzik, hidd el, mert nem éreztetem semmivel.
Nyilván eléggé gondjaid vannak a szöveg értelmezésével, mert nem azt mondtam, hogy kertes házban tartani kutyát kínzás, hanem hogy ki...ni a kertbe, este odadobni elé a kaját és magasról tenni a fejére - na, az kínzás. És akikről beszélek azok ezt csinálják.
Tudom én, hogy a kutyának az a legjobb, ha kinti-benti lehet, viszik sokat sétálni, tanítják, foglalkoznak vele. Ez a teljes élet. De lakásban még mindig jobb, mint kint a kertben, egyedül.
Egyébként bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű, mert te is legalább olyan beképzelt és fölényes vagy, mint én. Nekem pedig nem célom bármit is elérni velük a boldogságon, harmónián kívül.
Nem tudom mire gondolsz, de mi nem bámuljuk egymást, hanem játszunk, hempergünk, simizünk, tanulunk. A környéken pedig híresek vagyunk, a kisgyerekek mind felkiáltanak egymásnak, hogy "nézd, ott az a nagyon okos kutya! Egy csomó trükköt tud!" és már játszanak is vele. Mások meg azt jegyzik meg, hogy nahát milyen kis vidám természetű.
Egyébként meg én nem dicsekednék azzal, ha a közvetlen szomszédaim törvényileg is állatkínzónak minősülnének, de mégsem tennék semmit, sőt, még csak nem is érdekelne.
A szomszédaim nem álatkínzók, neked is gondjaid vannak a szövegértéssel ha eltúlzást és iróniát mint írói eszközt nem érted. A lényeg az, hogy csak egy egyszerű házőrzőként tartják a kutyákat.
Én nem vagyok beképzelt, akkor vagyok ilyen amikor azt kell hallgatnom, hogy nekem nem lehet olyan kapcsolatom a kutyáimmal mint akik bent tartják aztán kiderül, hogy az illető még behívni se tudja a sajátját de akkor is ő a jobb, mert 24 órában a kutyája s*ggében él. Az eredmények nem azért fontosak, mert azzal dicsekedni lehet, hanem azért, mert azok a legbiztosabb bizonyítékai egy jó kapcsolatnak. Nehéz dolgokat nem tudsz megcsináltatni egy olyan kutyával akivel nem jó a kapcsolatod mert kiraktad a kertbe. Könnyű a szobában meg a kisgyerekek között harmóniában élni, de az igazi milyensége a kapcsolatnak éles helyzetben mutatkozik meg leginkább. Érdekes élőben ilyennel senki sem piszkál csak neten. Most éppen ez a legújabb hype. Kiír valaki egy kérdést, felsorolja milyen luxusban tartaná a kutyát, de ha odaírja a végére, hogy ja és kint lesz, akkor az összes mániákus beindul hogy úristen kint fogod tartani, nem való neked kutya pfuj, undorító, és az összes többi részt ahol kiderül, hogy amúgy aranytálból etetné, egyszerűen figyelmen kívül hagyják. Kiskutyát kirakni? Úristen rosszabb mint ha sorozatgyilkos lennél... Ez már elég unalmas.
Engem nem érdekel ki hol tartja a kutyáját. Én tartottam már bent is, kint is, ismerek másokat is mindkét oldalról. Engem az idegesít amikor valaki megmondja, hogy csak így vagy úgy lehet jó a kutyázás. Csupán két fajta kutyás van, aki jó, meg aki nem. És aki jó, az akkor is jó ha kint tartja a kutyáját, aki meg nem, az akkor sem ha együtt alszik vele. Ilyen egyszerű. Akikről te beszélsz, azok nem azért rosszak mert kint tartják a kutyájukat, akkor is ugyanolyan rosszak lennének ha beengedék. Erre példa Amerika. Ott teljesen természetes, hogy beengedik az állatokat, aztán nézd meg mennyi állatkínzós eset van. A különbség annyi, hogy fedél alatt bántja őket, aztán kész. Az itthoni kutyák többségének sem lesz jobb csak mert beengedik. Ha szerencsés akkor elviszik sétálni naponta de az muszájból van, mert hát nem akarják, hogy bent végezze a dolgát, bár vannak akiket az sem zavar. De a többség ugyanolyan elcs*szett, nincsenek megnevelve, gondok vannak velük, nem fogadnak szót, nem tudják a helyüket a rangsorban és a gazdáiknak halvány lila gőzük sincs a kutyázásról.
Láncon? Az állatkínzás. És házőrzőként tartani is az.
Márpedig a beszédedből eléggé ez jött le, és te sem értelmezted rendesen a kérdést, il. félreérthetően fogalmaztál. Amint írtam, a kutyusom abszolút behívható, és bizony volt hogy seggen kólintottam az elején. Még morgott is, meg felnőttként érkezett, de ahelyett, hogy megijedtem és kihátráltam volna, inkább neveltem. Most teljes az összhang, akárhogy is próbálsz belekötni :)
Márpedig nekem dicsekvésnek tűnt, amit írtál, és mivelhogy én nekem nem is célom ilyen eredmény, nem állíthatod rólam, hogy rosszabb vagyok. A fenti személyek pedig élőben piszkálnak. Minek a kutyának arany tál? Egy kutya a család, azaz neki a falka része akar lenni. Ez a legősibb ösztön, ami munkálkodik benne. Ha ezt valaki nem akarja (mert ez akarat kérdése) akkor nem való neki kutya, csak kerti dísz. Igenis, a jó kutyás beengedi az életébe a kutyákat, nem elzárja onnan. Vagy kint-bent vagy pedig bent tartja az ebét. Ez egy követelmény, ha rendes gazdi akarsz lenni, de ettől még nem biztos, hogy az is vagy!
Abban egyet értek hogy beengedésnél is rosszak lennének, de a kerti tartás "kutya nem való lakásba, oda, ahol mi élünk, mert büdös stb." az elfogadhatatlan, hisz csakis a gazda önző kényelmét szolgálja. Ha beengednék, kicsit jobb gazdik lennének, bár nem jók. Megjegyzem, még a kertnek is a betonnal lefedett részére zsúfolják a kutyát, nehogy a virágokat felássa... Tudom én, hogy rengeteg állatkínzó van aki lakásban tartja a kutyáit. Nem is említettem soha az ellenkezőjét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!