Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Lehetek "túl szigorú" egy...

Lehetek "túl szigorú" egy szuper-domináns kutyával?

Figyelt kérdés

Ivartalanított, 1 éves, közepes termetű kan. 3 hónapja, augusztus eleje óta van nálunk, gyepiről.

Hiába vagyok következetes, "eszek a táljából", előtte megyek ki/be az ajtókon, határozottan szólok hozzá és tiltom ha kell, kaja és játék nincsenek előtte.

De mégis kb a fejem tetejére is állhatnék néha, ha olyan hangulata van. MINDIG azt csinálja amit akar és a végén én vagyok a lúzer. Lazán hülyének néz.Gondolom sikerült kitalálnotok, hogy maximálisan behívhatatlan, azaz 50%ban jön, de csak mert jófej, nem azért mert én hívtam.

Pl: Ha kiadok egy parancsot azt határozottan, "pattogósan" mondom. Ha semmi reakció, akkor szinte mérgesen, és aztán fizikailag is rásegítek ha még mindig semmi, pl. lenyomom a fenekét ültetésnél. Rájött hamar a rendszerre, 2 szólításra semmi, ahogy megmozdulnék leül. Így látszólag elértem a célom de az lett amit ő akart, megint én vagyok a lúzer mert mire odanyúlnék megcsinálta és a képembe röhög.. Ezért kitaláltam hogy nem kap második esélyt, nincs olyan hogy nem hallotta. Ha nem csinálja, akkor megcsináltatom és kész.De felmerült bennem hogy talán túl szigorú vagyok.

Ha van egy überbunkó, k*csög kutyám, csak megtehetem hogy nincs második esély vagy csinálja elsőre amit mondok vagy megcsináltatom, nem?

Ja és a behívásnál próbáltam elfutni, utánam jön és fut mellettem/tőlem 1,5 méterre, megfogni tehát nem lehet de velem tart. Ha hosszúpórázazunk olyan mint egy kisangyal, nem hülye. Jutalomfalatozgatunk is, de kajaautomatának néz, nem tekintély miatt csinálja.

Tudni kell róla hogy ezt csak velünk csinálja, nála nagyobb kutyáknál pl fülét-farkát behúzza ELŐSZÖR. Aztán szimat, látja h jófej, és ugrál a nyakára. Ugyanez kicsinél, csak oda eleve úgy megy oda, hogy nem játszik anyámasszony katonáját. Ez egyre jobb, javulást mutat, de velem szemben még mindig nagyon domináns.

Mit csináljak még?

Jó kutyasuli nem megoldott.

Ja és lakásban tartott de lemozgatott kutya.

2014. nov. 7. 20:59
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Most olvasom ezt a részt: 'Tudni kell róla hogy ezt csak velünk csinálja, nála nagyobb kutyáknál pl fülét-farkát behúzza ELŐSZÖR. Aztán szimat, látja h jófej, és ugrál a nyakára. Ugyanez kicsinél, csak oda eleve úgy megy oda, hogy nem játszik anyámasszony katonáját. Ez egyre jobb, javulást mutat, de velem szemben még mindig nagyon domináns. ' Ezt innen a kanapéból megmondom neked, hogy ez a kutya nem domináns, ezt 100 %-ra veheted. Veled szemben sem az, csupán nem tisztel, ami a te viselkedésedből fakad, nem az ő feltételezett dominanciájából.
2014. nov. 7. 22:46
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Én teljes mértékben azt olvasom ki a sorok között, hogy "gépként" kezeled a kutyát.

Ezt arra szoktam mondani, mikor valaki bizonyos szertartásokra azt hiszi, hogy attól lesz domináns, vagy attól tölti be a vezér szerepét.

Pl: eszik a táljából, előtte megy ki az ajtón, nincs előtte a játék, stb.

Mint egy digitális gép, hogy ezt a gombot nyomom meg, akkor majd ez történik.

Ez nagyon nem így működik! Egy kutya "analóg rendszerű".

Ezek a dolgok SEMMIT nem érnek, ha csak úgy végre vannak hajtva, de nincs mögöttes tartalom, nincs mögötte igazi dominancia, igazi fölényesség.

Egy kutya soha nem azt fogja nézni, hogy milyen sorrendben mentek ki az ajtón.

Kizárólag azt, hogy ha te mész elől, akkor miért mész ott!

Azért, mert ezt olvastad egy cikkben, vagy azért, mert annyira domináns vagy, hogy ez zsigerből jön, nem is lehetne másképp, evidenciának tekinted, hogy ő csak követő lehet.

Ugyanez folytatva, attól, hogy mögötted jön, azt hiszed, követő.

Mert valahol azt olvastad, hogy ha így csinálod, akkor majd a kutya követő lesz, mint ha egy programot futtatnál, ami teszi a dolgát, és adott a végeredmény.

Pedig a követés alatt a lelkiállapotot kéne érteni, bármikor mehet mögötted a kutya dominánsan, és lehet olyan alázatos, megadó, követő lelkiállapotban, hogy akár előre is engedheted, nem ezen fog múlni.

Ezek a gyakorlatok, amiket leírtál, nem a gépies végrehajtásuk miatt hatékonyak.

Csupán abban segítenek, hogy közben átérezd, milyen dominánsnak lenni, figyelj a saját érzéseidre, és abba az irányba változzon a személyiséged, hogy az élet minden területén ellentmondást nem tűrően viselkedj a kutyáddal szemben.

De ha a személyiséged alapból nem lesz ilyen, akkor igazad van, akár fejre is állhatsz, a kutya ki fog röhögni.

Ha meg egy nem végrehajtott parancstól mérges, türelmetlen, hangos, stb leszel, attól meg még jobban ki fog röhögni. Ez max az emberek hierarchiájában jön be, (pl. hadsereg, vagy vezérnek ott volt pl Hitler)

az állatok nem díjazzák az olyanokat, (lehet az másik állat, vagy ember) aki könnyen kizökken a nyugalmából.

Ahogy mi is rámondjuk egy kutyára, hogy ideggyenge, ugyanúgy ők is értékelnek minket, és az ő világukban az kimondottan a gyengeség jele, ha azt látják, hogy ennyitől a másik kizökken a nyugalmából.

Határozottnak, szigorúnak, vasfegyelmet tartó vezérnek olyan nyugodtan is lehet lenni, (sőt, leginkább úgy) hogy közben szinte elalszol, annyira higgadt maradsz.

2014. nov. 8. 07:19
 13/17 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat :-)
2014. nov. 8. 11:32
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Nem domináns a kutyád,csak minden rėst kihasznál,amit nyitva hagysz neki.De a terrier keverékek ilyenek és nehéz gyorsabban reagálni,mint a kutya.Egy megoldás van,hogy kiismered a kutyád és megpróbálod előre felmérni a viselkedését és megelőzni és tovább bírni,mint ő.A három hónap még nem sok idő,mire megtanulja a szabályokat és el is fogadja ,még több idő.Fontos lenne,hogy megėrtse,minden körülmėnyek között te vagy az,aki irányít,de ehhez kitartónak kell lenned,mindig.Pl.pórázon nem mehet eléd és ezt akkor is betartod,ha egy órát álltok,vagy fordultok oda vissza.A kapuszabály sem olyan,hogy te kimész,a kutya meg robban utánad,hanem addig nem lėphet ki az ajtón,amíg nem nyugodt a viselkedése /mondjuk leülteted/és csak aztán,engedéllyel mehet ki-ha nėhyányszor visszadobod,megėrti.A jutalmazásos feladatoknál meg alap,hogy a kutya nem láthatja a kaját,ezért soha ne legyen a kezedben.Van jutifalitartó,ami nem zörög és ráakaszthatod oldalra vagy hátra.Amúgy jól irányítható a kutyád,hiszen pont azt csinálja,amire kondicionálod,csak becsúsznak bakik,amit elėg nehéz az embernek magátõl felismernie és korrigálnia.
2014. nov. 8. 11:47
 15/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm kedves utolsó!

Rajta vagyok az ügyön, és nem várom hogy ennyi idő után már engedelmeskedjen maximálisan. Van még sok időnk összecsiszolódni. :)

2014. nov. 8. 17:11
 16/17 anonim ***** válasza:

Szerintem csak nem vagy elég határozott VAGY egyértelmű.

Lehet, hogy amit te úgy gondolsz, a kutyád ért, valójában nem ért/tud.

Ajánlom ezt a könyvet: [link]

A könyv leírja, hogy az ember hogyan adhat egyértelmű, érthető, világos jelzéseket a kutyának. Sok "engedetlenség" pl. az elcseszett kommunikáció miatt történik és ez nem a kutya hibája, mi, emberek rontjuk el :)

És ne tutujgasd meg gyakorlatoztasd egész nap! Ha azt érzi, hogy ő van az életed középpontjában akkor úgy is fog viselkedni, mint egy kis királyfi :D

2014. dec. 11. 13:52
 17/17 A kérdező kommentje:
köszi :)
2014. dec. 11. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!