Sétáltatás póráz nélkül - tudnátok segíteni?
Sziasztok, van egy nagyobbacska 4 éves kan kutyusom, talált.
Kutyasuliba mostanában kezdtem vele járni.
Egyébként úgy érzem, nagyon jól megvagyunk, hallgat rám, a dominanciájából fakadó esetleges problémákat is tudom kezelni. Ha pofátankodik egy kutyával, vagy jászana vele, de a másik kuttynak az sok, egy szóval le tudom tiltani róla, ugyanígy akármilyen finom kajáról a földön, stb. A kötődéssel sincs bajunk. A suliban gyakorlatilag bármilyen helyzetben bejön hozzám elsőre sok kutya között.
Viszont póráz nélkül sétáltatni nem igazán merem. Nagyon parás vagyok, ha a városban engedem el, már látom a rémképeket, ahogy a kutya kiszalad az aztó elé, ha az erdőben, akkor azt, hogy meglát egy vadat, amiről nem tudom letiltani, jobb esetben csak elveszik, rosszabb esetben kilövi egy vadász, ha népszerű kiránduló útvonalon, azt, hogy odarongyol egy kutyához, ami közben nem tudom visszahívni, és a másik gazdi leordítja a fejemet, hogy miért engedem oda a kutyát.
Most már odáig jutottunk, hogy kisvárosban este, amikor kihalt minden, olyan helyen, ahol nincs más őrjöngő kutya a kerítés mögött, merek vele elengedve sétálni, és nagyon jól megy, nagyon szépen jön mellettem, ha egy közelben lévő parkos részen azt mondom, mehet, simán vissza tudom hívni messzebbről is, stb. Ma próbáltam ugyanezen a helyen csúcsidőben is, de le akart lépni a padkáról, szóval pórázra vettem. A parkban el mertem engedni, de elég hamar jött pár rendőr, és féltem, hogy megbüntetnek a póráznélküliségért, szóval visszatettem rá.
Amúgy canicrossal, utána egy kis szaglászós levezetéssel, plusz otthon tanítással szoktam lefárasztani. Viszont nagyon örülnék, ha azért tudnánk sétálni póráz nélkül is.
Hogyan juthatnánk el idáig? Hosszú vezető? Flexi? Mit javasoltok?
Szárítókötél :) viccen kívül. A hosszúpórázazásnak az a lényege, hogy a kutya ne érezze, hogy lóg róla valami, így érdemes a legkisebb súlyú kötelet választani, ami még képes megtartani a kutyát - ez a legtöbb esetben a sima szárítókötél. Gyakorlatilag alig van súlya, az egyik végére csomózol egy karabinert, a másikra nem kell semmi. Eldobod, mentek, ha hívod és nem jön, először csak rálépsz, újra hívod, ha akkor sem indul meg, lenyúlsz a pórázért, és rántasz rajta egyet (nem kell pofára borítani a kutyát, csak érezze a helyes irányt).
Menni fog, hajrá :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!