Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Egy kicsit kusza kérdés...

Egy kicsit kusza kérdés kutyás falkavezéresdi kérdésben, mit gondoltok?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő:

Van egy 10 hetes kiskutyám, nagyjából 13 napja van nálunk. Eddig nem volt vele semmi gond, a legelső pillanattól kezdve nevelve van, de néha "visszabeszél", ha valami nem tetszik neki, és hisztizik, miközben mi eszünk, mivel olyankor ő természetesen nem kap. Ilyenkor rászólunk.

Már egész szépen megtanulta, hogy akkor nyúlhat az ételéhez, ha mi azt mondjuk ("Tiéd"), addig nem szabad, de most simogattam, miközben evett (így próbálom elérni, hogy később ne legyen gond, ha pl. egy kisgyereknek kedve támadni fogdosni őt épp evés közben, nehogy úgy járjon, mint 5 évesen én az akkori kutyánkkal - még mindig három heg van a kézfejemen), és amikor a fejéhez értem, rám morgott. Természetesen azonnal elkaptam a grabancát, megráztam, és erőteljesen rászóltam, hogy NEM, onnantól nem morgott, pedig direkt a táljába is belenyúltam, hogy megnézzem. De ettől függetlenül...

Egy ekkora kölyök nem pályázhat már most a falkavezérségre, ugye? Ti hogy kezeltétek a kiskutyátokat, mikor ekkora volt?

Olvastam a falkavezérségről egy amatőr (hupont) oldalon, nyilván egy gazdi csinálta, de az már tényleg brutális szabályokat állított föl, egy ilyen helyen szerintem a kutya tényleg csak szolga.

Azzal nem értek egyet például, hogy a kutya előtt soha ne legyen játék, csak akkor, amikor mi játszunk vele, hogy szokja meg, ez egy ajándék, amit a falkavezértől kap, és azonnal vegyük is el tőle, ha befejeztük.

Akkor mit csinál egész nap, amíg egyedül van? Szerintem ebből adódnak inkább a rombolásos problémák abban az esetben, ha ezt más gazdi is így csinálja...

Viszont teljesen összezavarodtam, és most félek, hogy rosszul csinálom. Félek, hogy rosszkor szólok rá, akkor, amikor nem is "visszabeszél", hanem csak játékból csinálja, mert sosem tudom... (előszeretettel eszi a lábunkat menet közben, olyankor szoktam ellökni vagy rászólni, olyankor vakkant egyet, aztán vagy elszalad, vagy megint támad, és fogalmam sincs, játékból csinálja-e)

Egyelőre fegyelem van, de úgy veszem észre, nem alakult ki, melyikünk is a falkavezér. Ezt el kell már várni 10 hetesen, vagy még csak fektessük le a szabályokat, de ne neveljünk olyan nagyon komolyan a "semmit nem szabad" módszerrel (kb. ez volt a szabály azon az oldalon, ahol a ne legyen a kutya előtt játék dolgot olvastam)? Elvégre kölyök, hagyni kéne, hogy játsszon.

Majd lesz kutyaovi és kutyasuli, de még csak egy oltása van, és nem is elég idős (tudtommal 3 hónap a korlát).

Nos igen, ez tényleg elég kusza és össze-vissza kifejtés lett, de remélem, azért legalább valaki kibogozta, miről próbálok beszélni. :)

Ha nem, szóljatok rám, és leírom érthetőbben, semmi fölösleges szöveggel. :)

2014. nov. 6. 19:54
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
82%

Nem kell ezt ennyire túlbonyolítani. Ha rádmorog evés közben akkor megbünteted. Mindig neked kell lenni a falkavezérnek, és mindig nevelni kell a kutyát. Nincs szünet meg nincsenek engedmények csak mert kicsi és cuki. Nem attól lesz boldog kölyökora ha szabadjára engeded. Tök mindegy, hogy játékból csinál rosszat vagy nem, ha rosszat csinál akkor azt nem hagyod.

Az viszont oltári nagy butaság ha arra szoktatod, hogy gyerekek simogassák evés közben! Evés közben ne simogassák gyerekek meg idegenek úgy egyáltalán. Azért legyen benned ennyi jóérzés. A gyereket kell megtanítani, hogy hagyja békén a kutyát amikor eszik. Az más dolog, hogy te meg esetleg a család aki veled lakik, odamehet és megfoghatja a kutyát, meg elveheti az ételét de ennek inkább biztonsági okai vannak. Egy gyerek felesleges piszkálását ne várd el, hogy eltűrje.

2014. nov. 6. 20:08
 2/18 anonim ***** válasza:
100%

A kutyasuliban nem korhatár van, hanem oltás kötelezettség. Csak 3 oltással rendelkező kutyát lehet vinni oda! A 12 hetes korhatárt azért írják, mert a helyes oltási programnál mostanában kellene megkapnia az utolsó oltását a kölyöknek.

Amit olvastál oldalt, az baromság. Egy ilyen kicsi babakutya nem dominál, nem akar főnök lenni, nem neveletlen és nem választ még "falkavezért", hisz még fiatal ahhoz, hogy a "falkában" elfoglalja a helyét. Bár eleve kutyáról van szó, nem farkasról, a kutya pedig családban szeret élni, nem falkában.

A nevelésről nem lehet röviden írni, így csak azt tudom javasolni, hogy amíg nem tudsz oviba eljárni vele, csak annyi szabályt állíts fel, amennyi mindenképp muszáj a kölyök védelme érdekében. De azokat mindenáron tartasd be! Kölyöknek kifejezetten ártalmas, ha túlnyomod, túlfegyelmezed, mindenhol csak szabályokat állítasz fel és dominanciát látsz minden viselkedésében. Az a normális, ha egy kölyök mindent megrág, mindent megkóstol és a napja alvásból és játékból áll. Így ismeri meg a világot. A lábad harapdálása pedig csak játék, semmi más.

2014. nov. 6. 20:11
 3/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Ezért írtem, hogy "HA PL. egy kisgyerek". Nyilván nem fogom engedni direkt, hogy összefogdossa, de nekem is szépen elmagyarázták, miért nem szabad kutyát zargatni evés közben, mégis meg kellett ijesztenem - sok gyerek csakazértis megcsinálja. :) Nem akarom, hogy baj legyen, ha én pont egy ilyen gyereket fogok, ha vendégség lesz, vagy hasonló.

2014. nov. 6. 20:11
 4/18 A kérdező kommentje:

Kettes, neked is köszönöm!

Igen, tudom, hogy a babakutya lételeme a játék, ezért is tettem bele a kérdésbe, hogy ez szerintem túlzás. Eddig nem bonyolítottam túl, csak olvasgattam, és ez az oldal kicsit összezavart.

2014. nov. 6. 20:13
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
A kutyát nem a falkavezérség miatt kell nevelni, hanem, hogy együtt lehessen vele élni. A szabály az mindig szabály, a nem az mindig nem. Ettől nem fog sérülni a kicsi lelkecskéje. Attól viszont baromira össze fog zavarodni, hogy x ideig jóvilág van, aztán meg bekeményítesz, és utána meg majd jöhetsz a szöveggel hogy hát csak kamaszodik a drága. Frászt. Hiába játékból harapdálja a lábad, attól még az felesleges és kellemetlen. Nem szabad ilyet csinálni. Ha hagyod neki, nem fog leszokni róla magától. Nagykorában pedig csak még veszélyesebb és kellemetlenebb lesz ez a játéka, és ha akkor próbálod lenevelni, akkor csak összekeversz benne mindent. Meg persze normális, hogy rág, normális hogy rosszalkodik, mert kicsi és nem tudja, hogy nem szabad de ettől függetlenül nem kell hagyni. Ez nem túlfegyelmezés.
2014. nov. 6. 20:22
 6/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell ennyire halál komolyan venni. Egy 10 hetes kölyök még nem fog falkavezérségre törni. Egyébként a kaja közbeni morgást nem úgy kell megoldani, hogy megbünteted, mert a kutya nem feltétlenül érti, hogy miért kapta, nagyjából annyi esik le neki, hogy valaki odament, elkezdte piszkálni evés közben, aztán meg megrángatta. Egy hatásosabb módszer:

Minden egy egyes etetés előtt, mielőtt leraknád elé a kajáját, ülj le, és pár percig csinálj úgy, mintha ennél belőle akár tényleg elkezdhetsz enni valamit a tálja felett), úgy, hogy ő lássa. Aztán amikor befejezted, csak akkor add oda neki. Így érzékelni fogja, hogy ő csak a "maradékot" kapja meg, akárcsak a farkasfalkában az alsóbbrendű tagok. Ezt minden egyes etetés előtt eljátszod jó pár hónapig, és nem fog többet morogni. Tapasztalat.

Remélem tudtam segíteni :)

2014. nov. 6. 20:27
 7/18 A kérdező kommentje:

Hármas válaszoló, nyilván nem is hagyom, a "játszania kéne" részt nem erre értettem az előző válaszomban.

Neked is ment a zöld kéz. :)

2014. nov. 6. 20:28
 8/18 A kérdező kommentje:
Neked is köszönöm, utolsó, tudtál! :)
2014. nov. 6. 20:29
 9/18 anonim ***** válasza:
57%

"Egy kicsit kusza kérdés kutyás falkavezéresdi kérdésben, mit gondoltok?

Van egy 10 hetes kiskutyám"

Hát itt élből azt gondolnám, hogy nincs falkavezérségi kérdés.

A továbbiakra meg azt mondom, hogy ha cseszteted a kutyát evés közben, akkor, mint a mellékelt ábra is mutatja, remekül bele tudod rakni a kajaféltést. Hagyd a fenébe nyugodtan enni, te amúgyis hiába meccseled le vele véres verítékkel a dolgot, attól még egy gyereket vagy akárki mást megmoroghat és megkaphat, ha olyanja van (ami persze ne legyen, de ez egy másik téma). Ne zavarja senki a kutyát kaja közben és pont, amit egyszer odaadtál neki, az az övé, és ha ő jelzi, hogy zavarja, amit csinálsz, akkor azért - mivel jogos volt - nem lepofozni kell, hanem legközelebb nem csinálni. Mármint akkor egyszer lepofozhatod a miheztartás végett, de utána felejtsd el ezt a dolgot.

Ez természetesen nem vonatkozik a talált kajára, amiről ő úgy dönt, hogy megeszi, de arra igen, amit te adtál neki oda a napi tápláléka gyanánt, ami ugye az életműködését hivatott fenntartani. Ha a kajáját fenyegeted, az életét fenyegeted. Ne csináld. Napi három percet mindenki tud figyelni a gyerekére, hogy ne másszon a kutya arcába, de egyébként egy kiegyensúlyozott nyugodt kutya nem is veszi a gyerekeket fenyegetésnek. Kivéve ugye, ha megszokta, hogy rendszeresen csesztetik és a kajájára pályáznak, mert akkor mindenkiben automatikusan fenyegetést fog látni, aki közel megy a táljához. Nem jó buli.

2014. nov. 6. 21:24
 10/18 A kérdező kommentje:
Akumi, ebben azt hiszem, nem értünk egyet.
2014. nov. 6. 21:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!