A diszplázia csak örökletes úton terjed vagy helytelen tartás miatt is kialakulhat?
Próbáltam a Google-n ráleresni, de nagyon orvosi nyelven van, és erre a kérdésre nemigen találtam választ.
Van egy nagytestű kutyám, amikor vettem őt, még semmit sem tudtam a tenyésztő-szaporító közti különbségről, nevezzük hát szapis kutyának. Egyébként nem volt rossz választás, nagyon egészséges és értelmes, szülei nem diszpláziások, legalábbis nem jött ki rajtuk.
Tehát szeretném tudni: hogyha dp szűrve vannak a szülők, és nem dp-sek, akkor tuti hogy a kölykeik sem lesznek azok? Vagy valahogy máshogy is kialakulhat ez, és ezt is tovább lehet örökíteni?
Ha pedig a szapis szülők tuti egészségesek (nincs bizonyíték rá, de tegyük fel hogy azok, és ebbe most ne kössetek bele), akkor a kölykük sem lesz az? Vagy még lehet?
A kérdés azért merült fel bennem, mert ahogy hallottam, szapis kutyák közt sok a dp-s, és ha ekkora a ráció, akkor elvitetném szűrésre. Ha van valami gyógymódja, jobb minél előbb elkezdeni, nem? Nehogy pár év múlva derüljön ki, amikor már késő.
De ha a tk nélküli kutyát is keveréknek nevezitek, akkor már megint mi a baj? Én azt tartom undorítónak amikor két külön fajtát összemixelnek, keverék meg kb a kutyának se kell, és tele vannak velük a menhelyek. Sokkal több keverék vanmint fajtajellegű, és fajtajellegűt legalább többen akarnak megvenni. Mégis mindig a szapikat szidják, a keverékgyártókat meg rendesen támogatják.
Na mindegy haggyuk inkább, mert eltértünk a témától. Maradjunk a diszpláziánál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!