Miért gondolja az emberek egy része azt, hogy egy kutya
nevelésére az agresszív fellépés a megoldás?
Figyelt kérdés
Gondolok itt pl: leckéztetés, verés...
Számomra ez annyira taszító! Ha valaki tart egy kutyát, akkor azt nem agressziv viselkedéssel kell elkezdeni nevelni. Szokták mondani, hogy rossz kutya nincs, csak rossz nevelés!
Hat nemtudom nalunk ha majrezik a kutya en elverem a port a feneken de rendesen
2014. nov. 4. 13:40
2/16 sippara válasza:
Más az agresszió neked, és más a kutyának. Ugyanez van a veréssel is. Egyszerűen másképp definiálja. Ott van például az alpha roll, ami hihetetlen népszerűségnek örvend itt is, csak épp az a baj vele, hogy a kutya számára ez az esetek 99 százalékában brutális és teljesen szükségtelen agresszió - attól függetlenül, hogy konkrét fizikai fájdalmat nem okoz. Hogy valamit szembe is állítsak vele: a lábbal korrigálás, "rúgás" tipikusan olyan módszer, amit rengetegen elítélnek, pedig a legtöbb kutya kiválóan ért belőle, és nem is értékeli se többként, se kevesebbként, mint egy szimpla jelzést.
2014. nov. 4. 13:44
3/16 anonim válasza:
Mert nem mindegyik értelmes. Bár, néhány esetben ez a megoldás... Hisz, ha 100x elkiabáltuk a NEM parancsot, akkor mégis felidegesedik az ember. Én nem szoktam verni, félre ne érts, csak ha már tényleg kicsattan, akkor szoktam koppintani (nem nagyot) az orrára.
2014. nov. 4. 13:49
4/16 sippara válasza:
Utolsó, ezt úgy lehet elkerülni, hogy EGYSZER szólok, hogy nem, aztán abbahagyatom a tevékenységet akkor is, ha a kutya nem akarja :)
2014. nov. 4. 13:50
5/16 A kérdező kommentje:
Nekem eddigi tapasztalataim alapján ( volt már sok kutyám), a jutalomfalatos tanítás vált be a legjobban. Persze a fajtajegyektől is függ, hogy melyik hogyan idomítható, nevelhető.
Volt hogy kapott taslát a kutyusom, ha elfeledkezett magáról, de komolyabban soha nem bántottam még állatot. Sokan ütik, és a vége az lesz, hogy vagy visszahúzódó, félénk kutya lesz belőle, vagy éppen mindenre agreszíven reagáló, támadó kutya...
2014. nov. 4. 13:54
6/16 anonim válasza:
Testvèrem fiatal kutyája múltkor úgy.gondolta bepróbálkozik ès odakapott a lábamhoz, csak rácseszett, mert gyorsak a reflexeim ès azzal a lendülettel kapta rúgást. Azóta senkivel nem próbálkozott. Sztem annál hatèkonyabb tanìtás nemigen van amikor egyből levágja az állat a miúságot. Mindennek megvan a maga helye ès ideje, feleslegesen nem kell bántani az állatot deha kièrdemli akkor sajnálja a fene, nem porcelánból van ès engem semmi ne harapdáljon.
2014. nov. 4. 13:54
7/16 sippara válasza:
Persze, a jutifalatozásnak nyilvánvalóan van helye a képzésben, de messze nem lehet kutyát képezni CSAK pozitív megerősítéssel, a csak falat meg még csak a kanyarban sincs, nevelésről (konkrét szabályok és általam elfogadott viselkedések kialakítása) meg ne is beszéljünk, totál bukott ügy - illetve meg lehet csinálni látszat jóra, csak épp addig fog tartani, amíg nem jön nagyobb inger és/vagy el nem fogy a jutifalat :)
2014. nov. 4. 13:57
8/16 A kérdező kommentje:
sippara, értem az érveidet, és el is fogadom őket.
A vegyes nevelés kell, és mint írtam is pl elfogadott hogy ha olyan adott helyzet van, az ember odacsapjon egyet. A jutalomfalatozásról sem gondolom azt, hogy csak az vezet önmagában 100%os sikerhez. Volt már több kutyám ( németjuhászok, de voltak erősebb jellemű kutyáim is), akik viszont könnyen félrenevelhetőek negatív megerősítéssel... Ebben a kérdésben is úgy gondolom az arany középút a célravezető. Sokan viszont átesnek a ló túloldalára ( negatív értelemben), és őket nem értem igazán, hogy miért...
2014. nov. 4. 14:03
9/16 anonim válasza:
Komolyan nem érted, miért?
Mert az emberek nem egy sablon alapján nevelik a kutyáikat. Ahogy nem is totál egyforma minden ember. És ez nem csak a kutya nevelésében mutatkozik meg, hanem a mindennapokban is.
2014. nov. 4. 15:12
10/16 anonim válasza:
Nem verem a kutyáimat, nem azért, mert sajnálom őket, hanem mert ha ütök, akkor már ideges vagyok. Idegességgel pedig az ember nem érheti el a kívánt hatást, csak feszültséget tesz a kutyába. Ha fizikai fenyítést is alkalmazok, akkor is higgadtan teszem, de elég ritkán van rá szükség.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!