Van olyan, akinek nem jött be a BARF?
Egy ideje nézegetem BARF és a PREY etetést. Táppal etetek, mert egyszerű, jelenleg nem nagyon lenne időm/energiám "főzőcskézni", viszont érdekel, hátha egyszer majd lesz.
Azoknak a véleménye érdekelne, akiknek NEM jött be ez a fajta etetés. Mindegy mi miatt (drága, nehéz beszerezni, sok idő, nehéz tárolni, nem jött be a kutyának stb. tényleg bármilyen indok), bármit meghallgatok.
Azoknak a véleménye is érdekelne, akik nem nyersen adják a húst, hanem esetleg főznek a kutyának vagy legalább forrázva adják a húst. Nekem nem szimpatikus, hogy nyersen adom a bolti húst, én sem enném meg, egyszerűen nem tudok megbízni bennük. Akik főznek a kutyának, mit adnak neki? Mennyire bonyolult, időigényes, drága stb.? mIlyne húst adnak?
Előre is köszönöm.
3 éves ivartalan shar pei kutyám van, BARF-ozni akartam vele. Két okból nem jött be:
1. Nincs elég nagy fagyasztóm amibe beférne a hús. Nagy tételben érdemes rendelni, ez nem olyan hogy bemegyek a Tescóba minden nap a húsért. Az enyém 1 kilót megevett egy nap, ha lett volna egy nagy fagyasztóládám akkor ment volna a dolog, így sokkal drágább és nehezebb volt. Ha nem tudsz nagy tételben rendelni, kocsival hazavinni, és tárolni akkor nem éri meg.
2. A kutyámnak kemény lett tőle a széklete, jóformán pozott (nyilván mert szinte 100%-ban felhasznált mindent amit evett), a zöldséget nem is nagyon ette, az állatorvos azt mondta váltsunk vissza Pro Plan tápra, és tartsunk néha BARF-napokat, így lett. Azóta minden rendben.
Nagyon ajánlom amúgy mindenkinek, két alapszabály: sertés csak főve, szárnyas csak nyersen, azon túl kb. minden mehet. Facebookon van egy remek csoport oda nézz be, mindenki nagyon rendes, segítenek húst szerezni, stb.
Főzőcskézés?
Baromfi nyersen, marha nyersen. Ebbe semmi bonyolult nincs. Megveszed a 10 kiló farhátat, kacsa szárnytő, libanyak, a marha belsőséget (máj, vese, szív, gége, tüdő, amit kapni), kiadagolod, és be a fagyasztóba. Este kiveszem, másnapig kiolvad. Főtt rizst kap mellé, azt vasárnap megfőzöm, szétadagolom úgyszintén megy a fagyasztóba. Alma nem gond, hámozom, szeletelem, kockázom. Egyedül ezzel kell naponta foglalkozni. Semmi bonyolult nincs benne.
Még hozzátenném, hátha valakinek fontos lehet:
Némelyik kutya hajlamos nyelni a színhúst mint a nokedlit, függetlenül attól, hogy a tápot esetleg megrágja, aztán rókázik, vagy ha nagyobb szeletben hagyom keresztbe lenyeli és fuldoklik benne.
No az enyém ilyen. Először nem esett le, hogy nem a nyershús kaja miatt okádik, hanem mert leteszem és mire a konyha végére érek már bepofázta, hanem vakartam a fejem, hogy miért is lehet...aztán rájöttem.
Erre a fenti megoldásra még nem találtam ki 100%-ban a teendőt, de akinek nagyobb testű kutyája van és falánk az jobban jár a pray- egyben mindent - megoldással, de mivel az én kutyám 3 kg, elég érdekes lenne, hogy a prey mód szerint pl. reggeltől estig egyen:)
A másik megoldás amikor színhúst kap, hogy apróra vágom neki, így ugyan nem rókázik, de akkor megint nincs meg a rágás maga.
Hát én most éppen itt tartok, de nem akarok emiatt lemondani a nyers hús táplálásról, inkább agyalok a megoldáson.
#1: a kemény, porzós széklet a túl sok csonttól van. Nem a BARF volt rossz, csak az arányok :) Nem szentírás az a 30-30-40%, az idős kutyámnál én is felcseréltem a csontos meg a sima hús arányát, mert keményet kakált tőle. Illetve eleinte csirkenyakat kaptak, de azt már nem adok, mert nagyon más a csont-hús aránya, mint akár egy farhátnak, kevés rajta a hús és rengeteg a csont, és nincs kedvem azzal külön is sakkozni. Azt én olyan 25-45, 20-50%-ban adnám hússal kombinálva, az kb. reálisnak tűnik.
A boltokban meg amúgy nem kell megbízni, a kutya emésztésében viszont érdemes. Kiröhögi a szalmonellát, de még a romlott húst is (na azért olyat nem adok, de ha pici szaga van esetleg, azért nem dobom ki, bár ilyen se a hentesek miatt volt egyszer, hanem mert elhúztam nagyon az adagolást és három nap hűtőben tartás már sok volt a húsnak). Át kell mosni egyszer, hogy ha véletlenül disznós kézzel fogdosták, akkor se legyen gáz, de ennyi.
Amúgy én is azt hittem anno, hogy nem fogok tudni BARFozni kis fagyasztóval, de aztán sikerült. Jó, nem tudom 220-ért venni a marhabelsőséget nagy tételben, meg hetente kell piacra járnom, de így se vészesen drága.
Amúgy én eddig kb. csak olyat hallottam, hogy azért nem volt jó a BARF, mert nincs fagyasztó, nehéz húst beszerezni, illetve mindenre allergiás kutyának rohadt nehéz abból a két ritka fajta húsból rendszeresen elérhető árút találni, amit ehet.
Meg hát nyilván hogy macerásabb, mint tápozni, bár én a heti húst fél óra alatt szétdobálom, a zöldség darálás-adagolás húsz perc, meg az etetés is van vagy három perc, mert szét kell kapnom az egybe lefagyasztott adagokat a két kutyának.
Nem az én kutyám, hanem egy ismerősömé, de neki nagyon nem jött be a BARF. A húst még úgy-ahogy elnyámmogta, de a zöldségeket, gyümölcsöket félrekotorta, mint egy finnyás gyerek, sőt ha pl. sok zöldség takarta a kajáját, inkább ott hagyta. Mellesleg nem is volt szép a kutya abban az időszakban, korpás volt a szőre, izomtalan, löttyedt. Mióta megint tápot eszik, majd' kicsattan.
Amúgy az egyik kutyám akkor se enné meg a nyers húst, ha pisztolyt tartanék a fejéhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!