Hogy lehet kinevelni a kutyából a félelmet amit akkor csinál ha bármilyen tárgyat és a kezemet a feje felé emelem és lendítem?
Lengeted a kezedet meg tárgyakat, anélkül, hogy ránéznél a kutyára vagy bármilyen más módon foglalkoznál vele. A kétszázadiknál rá fog jönni, hogy nem történik vele semmi, ez nem fenyegetés vagy támadás, hanem egy teljesen közömbös dolog. Vagy az ötszázadiknál. Vagy az ezrediknél. De egyszer rá fog jönni.
Nekem anno fél év volt, mire át tudtam lépni az öreg kutyámat, annyira félt a lábaktól. Meg a mindenféle nyeles szerszámoktól, a kezektől, a hangoktól, a hirtelen mozdulatoktól, a mindentől a többi kutyán kívül. De elmúlt, csak szoktatás kérdése.
Ellenkondicionálással próbálkozz (vagy deszenzibilizációval, nem tudom mennyie rossz a helyzet nálatok)! Ahogy akumi írta, azzal kiegészítve, hogy minden félelmetes mozdulat után valami nagyon jó történjen vele, pl. marha finom jutalomfalat.
Lassan, apró lépésenként kell felépíteni a terápiát.
A más kutyákal szembeni agresszió más tészta. Előbb a kötődést kell kialakítani feléd, aztán a tekintélyedet rendberakni, valószínűleg a kutya önbizalmát is helyre kell pofozni és ennek a végére nagyjából meg is fog oldódni az agressziós probléma. De ez egyedül nem fog menni. Lehet, hogy tovább kellene próbálkoznod a kutyaiskolákkal, hátha találsz egy olyan szakembert, aki valóban tud is segíteni.
A palackkal lehet, hogy tudod gátolni, de az nem oldja meg a problémát, legfeljebb elfedi. És minden egyes gátlás újabb feszültséget tesz a kutyába, tehát ne feledkezz meg a kioldásról se!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!