Miért hiszik egyesek, hogy felsőbb rendűek a kutyáknál, vagy az állatoknál?
Én fizikailag tudom befolyásolni a kutya mozdulatait és tudom őt tanítani kedvem szerint. Ezen a szinten én vagyok a felsőbbrendű. De mégis ő nézhet engem hülyének, hogy mért nem érzem a hűtőben a camamber sajtot. Én nem vagyok képes olyan jól szagolni mint egy kutya, ebből a szempontból ő a felsőbbrendű. A fejlettség szó 20 ezer szinten magyarázható. Ha a vírus eléri azt, hogy meghalj, akkor ő felsőbbrendű, mert az evolúcióban fejlettebb, azaz jobban tud alkalmazkodni.
Vehetünk millió állatot, ami nálunk felsőbbrendű, attól függ, hogy a felsőbbrendűséget milyen aspektusból vizsgáljuk. Én akkor érzem azt, hogy felsőbbrendű vagyok valakinél, ha megeszem őt. Meg tudom enni a csótányt, akkor én vagyok a király, de mégis evolúciós szempontból a csótány felsőbbrendűbb mint én, mert az UV sugárzást jobban bírja, hónapokig elvan kaja nélkül, képes víz nélkül életben maradni sokáig, bírja a meleget, hideget, rádioaktivitást, túlél mindent. Strapabíróságban felsőbb szinten áll mint az ember.
Adott egy faj és adottak vagyunk mi. Mi mindenen áttapostunk, mi paraziták vagyunk a bolygónkon. Már azzal, hogy csak élünk rengeteg kárt okozunk akkor is ha nem akarunk kiszipolyozni semmit. Kutyákat is azért tartunk hogy mi jól érezzük magunkat, mert szeretünk törődni valakivel, etetni valakit, magunkhoz ölelni és a kutya is képes viszont szeretni minket. Ezen kívül vannak a munkakutyák, rendőrkutyák, örzővédő, szánhúzó, vakvezető, amik szintén minket szolgálnak.
Minden csak felfogás kérdése. Lehet magyarázni így is, úgy is.
Sokszor olvastam már hogy ,, az csak egy kutya'' . Meg hogy hogy az ember felsőbb rendű.
Mintha egy állat nem érezne fájdalmat, vagy nem lennének érzései. Pedig vannak. Ugyanolyan lelki világa van mint az embernek, ugyanolyan halandó az ember is mint az állat. Ha felsőbb rendű lenne az ember akkor nem lenne halandó.
Csak ezért tettem fel a kérdést.
Nagyon jó válaszok jöttek! Köszönöm! :-)
"Mintha egy állat nem érezne fájdalmat, vagy nem lennének érzései. "
Nevetni fogsz, de néhány évtizeddel ezelőttig az újszülött emberekről is azt hitték, hogy nem éreznek fájdalmat. Simán érzéstelenítés nélkül műtötték őket, mert az, hogy sírnak, "csak reflex"... Aztán valakinek feltűnt, hogy akiket érzéstelenítettek, azok kb. 5x olyan gyorsan gyógyulnak, mint akiket nem. Jé.
Ugyanez vonatkozott az állatokra is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!