Miért hiszik egyesek, hogy felsőbb rendűek a kutyáknál, vagy az állatoknál?
24. Azután monda az Isten: Hozzon a föld élő állatokat nemök szerint: barmokat, csúszó-mászó állatokat és szárazföldi vadakat nemök szerint. És úgy lőn.
25. Teremté tehát Isten a szárazföldi vadakat nemök szerint, a barmokat nemök szerint, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokat nemök szerint. És látá Isten, hogy jó.
26. És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.
27. Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonynyá teremté őket.
28. És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.
3 as. Óh te szentfazék. Ezért? Mert az ember képes pusztítani és leigázni az állatokat és a uralkodni rajta? Itt csak az a bibi hogy a saját faját is leigázza pusztítja, és rabszolgává teszi. Pl amikor a négereket állatként kezelte a fehér. Pedig a négerek is ugyanolyan emberből vannak.......
Na most ezen elgondolkodtam. Az ember azért felsőbb rendű mert képes leigázni az állatokat, és a csúszó mászókat. Tehát uralkodik minden felett. Ám én hiába vagyok emberből engem állandóan megtámad az influenza vírus, és hiába próbálok azon uralkodni hogy ne fertőződjek meg, mégis beteg leszek. Akkor a vírus felsőbb rendű lény? Ugyanis teljesen leigáz, és ágynak dönt akár akarom akár nem......
fizikailag nem vagyunk azok, az intelligenciánk tesz azzá (már akit... :D ).
olyan irányba fejlődtünk az evolúció során, hogy felegyenesedve járunk, mindent megsütünk, vannak találmányaink és elgondolunk olyasmit, (filozófia, logika stb) amit egy állat nem, alkotunk, kultúrát teremtünk (irodalom, zene stb)
konkrétan a kutyákat, vagy más hasonló intelligens lényeket tisztelek és szerintem nekünk kiváltság, hogyha barátkoznak velünk, mert érzelmileg sok ember jóval sekélyesebb tud lenni, mint némely állat.
"Mert az ember idomítja a kutyát és nem fordítva."
Akkor miért van az, hogy én mégis pont a fordítottjával találkozom nap mint nap? :)
Amúgy az nem kérdés, hogy intelligensebbek vagyunk a többi állatnál (mert ugye az is tény, hogy mi is állatok vagyunk), de hogy felsőbbrendűek lennénk, azon már lehetne vitatkozni sokféle nézőpontból megközelítve a témát. Én amondó vagyok, hogy amíg az ember az egytelen faj a Földön, amelyik képes elpusztítani az élőhelyét és nap mint nap módszeresen és egyre inkább pusztítja is, addig szerintem nem ártana kicsit visszavennünk az arcunkból, mert az lesz a vége, hogy egyszercsak kipusztulunk és egy másik faj veszi át a "legintelligensebb" szerepet a Földön!
A "felsőbbrendűség" nagyon szubjektív dolog. Mert milyen szempontok alapján nézzük? Ki az intelligensebb? Akkor mindenképpen visszük a prímet. Melyik faj a "hatékonyabb", sikeresebb? Hát jelenleg az ember elég domináns faj a Földön. A legtöbb helyen ma az ember a csúcsragadozó - nem a fizikai adottságai, hanem az intelligenciája és az eszközhasználat folytán.
Ugyanakkor természetesen egy embernek esélye sincs egy kutyával szemben test a test elleni küzdelemben (nem törpespiccre gondolok). A kis busman felsőbbrendű az oroszlánoknál? Nem valószínű.
Az ember egy baromi hatékony faj, természetesen vannak hiányosságai is jócskán, de a legtöbb generalista fajtól eltérően a maga képére formálja a környezetét, hogy még hatékonyabb lehessen. Az intelligenciája miatt viszont jobban átlátja a más fajokkal és a környezettel való kapcsolatait, és pont ezért képes a faj sikeressége ellen szóló ideológiákat is teremteni! Más fajnál elő nem fordulhat, hogy a saját sikeressége, kvázi utódlása kárára más fajból származó egyedeket segít. Egy oroszlán, amint elveri a leopárdot, hogy engedje el a gazellát, vállalva a sérülés kockázatát? Ugyan kérem. Embernél viszont ez igenis előfordul. Természet-, környezet- és állatvédelemnek hívják.
Szóval én nem szeretem ezt a "felsőbbrendű" kifejezést, mert úgy érzem, túl sok benne az ideológia, gondolom, a bibliai gyökerektől kezdve. A kérdésedben is érzem az ideológiát, csak pont kifordítva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!