Sok kutyás gazda miért nem tartja be a normákat?
Bevallom őszintén, én félek a kutyáktól és sose volt kutyám. Lehet hogy ezért nem értem meg hogy az alábbi dolgokat miért szokták elfelejteni:
-Felszedni a sz.rt a kutya után, és nem az aszfaltra pisiltetni. Ez ilyen városi probléma, és rendkívül igénytelen dolog.
-Szájkosár + póráz. Ezt az összes gazda azzal szokta magyarázni hogy "az enyém nem harap". Hogy tényleg nem harap-e a kutya az nagyban függ a gazda nevelésétől, de azért a kutyákban él a "vad ösztön", és sokszor "csak játszani akart". Meg amúgy sem szereti mindenki, ha a tappancsával nekitámaszkodik egy kutya és elkezdi nyalogatni. Pl. emlékszem hogy kb 3-4 éves koromban egy póráz és szájkosár nélküli németjuhász ugatva megkergetett, a gazdája pedig vigasztalt, hogy ne féljek, nem harap. Persze az én szemszögemből olyan volt, mintha a kedves gazdát egy kétszer akkora medve kergetné :D
1. Attól még azok is kutyák... akikben itt egyesek szerint bármikor kitörhet a "vad ösztön".
2. Én nem sétáltatok póráz nélkül utcán. Viszont nincs olyan kutya, akinek ne lenne szüksége szabad mozgásra, ezért vannak helyek, ahol elengedem (mező, erdő).
3. Az előző pontból eszembe jutott: a kutyától félőkön is látszik, hogy kvára csak magukra gondolnak. Csak azt a begyöpösödött gondolatot tudnak szajkózni, hogy ne engedjük el a kutyánkat és szájkosarat is tegyünk mindre... holott lobbizhatnának megfelelő kutyafuttatókért is, hogy a gazdáknak legyen helyük, ahol elengedhetik a kutyájukat. De nem, mert csak a saját kis érdeküket nézik.
-a szart felszedni igénytelenség és bunkóság, de nem kell az összes kutyást elítélni miatta. Én is ismerek olyat, aki a kutyámra és rám mindig ferde szemmel nézett, egyszer látta amint épp szedem össze, azóta messziről mosolyogva, előreköszön. Igazad van, csak nem kell általánosítani.
-Pórázt ritkán vesz le olyan ember a kutyáról emberek között, aki nem tudja kontrollálni. Nem kell minden egyes kutyára potenciális vadállatként tekinteni.
-Szájkosár: többnyire tényleg tudja a gazda hogy harapós, vagy nem.
Amúgy érdekes, mert a mi településünkön az ebrendelet felsorol olyan fajtákat amiket CSAK szájkosárban lehet sétáltatni. Szóval a szemléleteddel nem vagy egyedül, de attól még nem értek vele egyet.
mivel te nem vagy kutyás,így tökéletesen igazad van . mivel mi igen ,így a válasz már nem ugyanaz :)
--a kutyaszart felszedni mifelénk sem szeretik . sajnos pont a fiatalok és az idősek nem teszik meg . mi középkorúak pedig elegendő tapasztalattal rendelkezünk,hogy a kutyáink a kukák közelében intézzék dolgukat,így 5-10 méter séta után van hová eldobni . ( mert nem a felszedése, a gond, hanem a csomaggal való sokszor több kilométeres séta a probléma , amíg végre utcai kukát talál az ember)
--szájkosár : nem kötelező,sőt a tömegközlekedési eszközökön való utaztatáson kívül gyakorlatilag kizárólag a jegyző által veszélyesnek nyilvánított kutyákra kell ( komoly procedúra ,ezért ritka is )
a normák pedig sajnos, vagy hála istennek változnak .
én magam ,és a vidékünkön élők az ausztriai módszereket szeretnénk . ( sőt a legjobb a bécsi önkorm . rendelete )
- kutyát csak az tarthat aki részt-vesz egy 4 -6 órás felkészítésen .
a kutya ugatásával nem zavarhatja a környezetét este 10 után . ennek megoldása a tulajdonos felelőssége ( a hangszálak elvágása NEM engedélyezett !) a büntetési tételek pedig komolyak ! ellenben szinte mindenhová beviheted a kutyádat ( a szemlélet szerint a kutyásoknak : - van pénzük,hisz a kutyatartás drága ,- van felelősségérzetük,stb,stb ). nem véletlen ,hogy rengeteg kutya él bécsben .
az együttélést elsősorban a kutyások ba...ák el . sajnos . mert ha kutyád van akkor lehetsz erős, vagy stílusos, vagy trendi.stb,stb. a komolyan kutyázók pedig ismerik és alkalmazzák a normákat .
---persze van pár ( kutyátlan ember :) agyatlan elcse..ett sőt kretén akinek a tökéletes sem elég :) ott bizony marad az erő,vagy a pofátlanság,esetleg a :""na rád nem figyelek,mert csak kötözködsz"" . persze ők vannak kevesebben ,pláne ,ha egy komoly méretű kutyával vagy kutyással találkoznak , mert akkor marad a nagy csend :)
máskülönben sajnos igaz a kutyások között több a ba..om,mint azok a kutyátlanok között akik vitáznak egy kutyással :)
akár vissza is kérdezhetnék, hogy sok ember pedig miért nem tartja be az alapvető emberi normákat? nézőpont, és előítélet kérdése.
de, a kutyagumit felszedni alap. az, hogy egy kutya póráz és szájkosár nélkül sétál, ezt hagy legyen már a gazdájának joga eldönteni. természetesen a gazdának tisztában kell lennie, hogy mennyire megbízható az a kutya.
volt arról szó, hogy vizsga kötelessé teszik a póráz nélküli sétáltatást, de ezt el vetették, ami egyben jó is és rossz is.
a futókról még annyit zárójelben, hogy ahol én sétáltatok, ott van egy patak. egyik oldala járda kerékpár út ( inkább ott szoktak futni ), a másik oldala "vadregényes" és azon az oldalon vannak a kutyások. viszont mindig van egy-két "bölcs" futó, aki befut a kutyák közé, még este is a sötétben. ilyenkor aztán van némi kiabálás, hogy: póráz-póráz:)))
Ezek után igazán nem lehet azt mondani, hogy a kutyások állnak a békés együttélés útjában. Hát akkor én se fogom megsajnálni azokat, akik félnek a kutyáktól.Ráadásul rengeteg a bunkó nem kutyás, aki vagy visít, ha meglát egy másik kutyát, vagy ráereszti a gyerekét kérdés nélkül, hadd gyűrje. Ennyi.
Egyébként már bocs, de ha valaki vidékről beköltözik városba, mert megváltoznak a körülményei, akkor mit csináljon a kutyájával? Vagy pl én úgy vettem kutyát, hogy a helyi állattartási rendeletben benne volt, hogy pár hónap múlva kutyafuttatót csinálnak - elhoztam a kiskutyát, még abban a hónapban megváltoztatták a határidőt, és azóta sincs futtató.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!