Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit kell tudni a kezdő jumping...

Mit kell tudni a kezdő jumping és a kezdő agility futamhoz?

Figyelt kérdés
Nem csak az érdekel, hogy milyen akadály van (bár nyilván az is), hanem az is, hogy pl van-e zóna. Meg nézegettem már néhány agility futamról készült videót, de nem tudom, mikor kell ott maradni a zónán.

2014. okt. 6. 20:00
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Nyugodtan megkérdezhetsz bármit edzésen, mindenki így kezdte. És tényleg nagy kárt tehetsz a kutyádban, ha egyedül kezdesz neki, teljesen tönkre vaghatod őt. Ez amiről beszélsz egy nagyon összetett zóna tanítási módszer. Az a neve, hogy two on two off (2o2o) nézz utána neten. Az a lényege röviden, hogy megtanitjak a kutyát h a zónások végén a 2 hátsó lábával a zónában álljon meg, legalább egy pillanatra, és csak feloldo szóra mehet tovább. Így tuti bele fog lépni. Akkor szokták több időre megállítani, ha ezt a pozíciót nyomatékosítani akarják a kutyában vagy a gazdi lemaradt és utol kell érnie a kutyát.
2014. okt. 6. 23:39
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Na, miután mindenki visszavett az acsarkodásból leírnék pár dolgot. Először is engedd meg, hogy Akumit megvédjem, bár nyilván nem szorul a védelmemre, de azt azért tudnod kell, hogy nagyon jó és hasznos válaszokat szokott írni, jó kutyásnak ismertem meg írásaiból, de amúgy fogalmam sincs ki ő. Szóval ne piszkáld. :)

Másfelől ami az agilityt illeti: versenyen kezdő kategóriában két futam van, ahogy írtad, jumping és agility.

Jumpingban nincsen zónás akadály, agilityben egy-kettő szokott lenni, bírótól függ. Zónás akadálynak leginkább a palánkot és a pallót szokták preferálni, hintát inkább A1-től raknak ki. Szabályzat szerint akkor hibátlan a zónás akadály, ha mind fölfele, mind lefele a kutya legalább egyik tappancsának egy részével belelép a zónába.

Viszont ahhoz, hogy ez stabilan és megbízhatóan meglegyen külön meg kell tanítani a kutyát zónázni, vagyis a két hátsó lábát tudatosan és nem reflex-szerűen használni. Amit láttál videót, hogy megállítják a kutyát a zónában ezért történik.

Ezt nem konkrétan akadályon kell elkezdeni tanítani, hanem otthon pl. egy dobozon, a klikker ehhez (is) nagyon jól jön. Keress egy dobozt, vagy egy nem túl magas műanyag tálat (legjobb ha kör formájú) és ezzel kezdj el gyakorolni. Ha akarod akkor ezt is leírom, hogy hogy s mint.

A zónás akadálynál kétféle parancsszó használatos, vagy a "ZÓNA" vagy pedig "TOUCH!"

Rendszeres agility edzéshez (de ez bármelyik sportra igaz) elengedhetetlen a kutya megfelelő ízületvédelme, én pl. GF-600-at adok, és edzés előtt a bemelegítés, edzés után a nyújtás. Ha valami még nem tiszta kérdezz. :)

Amúgy van kutyád? Mennyi idős? Milyen fajta?

2014. okt. 7. 02:27
 13/17 anonim ***** válasza:
Hja, azt még kihagytam, hogy aki legagyizta a kezdő szintet halvány lövése sincs arról, hogy mi munka addig is eljutni, másrészt a legnagyobbak is ott kezdik, legalább egyszer futnak egy kezdő futamot.
2014. okt. 7. 02:29
 14/17 anonim ***** válasza:
A gagyit idezojelbe kellett volna tennem. Nem kell besertodni ezen, tudom, mi munka van benne, en is versenyeztem. Annak erzekeltetesere iratam, hogy ez mennyire alacsony szint egy A1-hez kepest.
2014. okt. 7. 07:15
 15/17 anonim ***** válasza:
Ja, én sem azért mondtam, mert meg tudnám csinálni a nyers kutyával :D Bááár amit múltkor néztem, fene tudja, szerintem végig tudnának botladozni rajta az enyémek is egy fél órás edzés után, bár tutira nem profin :) Mindenesetre bocsánat, nem lealacsonyítás akart lenni, csak hát a többihez képest az tényleg játék, ránézésre is. Gyanítom, hogy inkább csak azért van, hogy az ember meg a kutya is szokják a versenyszituációt, amire meg persze kiváló :)
2014. okt. 7. 07:22
 16/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, így már értem. Szóval amit láttam megállítást, az tulajdonképpen gyakorlás volt, ami ezen a szinten teljesen érthető.

A kérdést azért tettem fel, mert néha vannak dolgok, amikre "most akarom tudni" a választ, mert egyébként ott pörög a háttérben és fölöslegesen foglal le némi kapacitást. A versenytől igen messze vagyunk még. Igazából kb minden az ellenkezője annak, amit Akumi gondolt, szóval nem kellett volna magamra vennem (bár talán épp ezért idegesítettem fel magam rajta).

Még egyszer köszönöm a válaszokat. :)

2014. okt. 7. 12:47
 17/17 anonim ***** válasza:

Oké, örülök, és ez esetben bocs, csak egyrészt sok gyökér jár ide, és vannak előítéleteim, ezt aláírom, meg hát tényleg nem értettem :) Illetve most sem egészen értem, de hagyjuk.

Viszont azt vedd komolyan, hogy ha úgy érzed, hogy hülyének néznek a kérdezésért edzésen, akkor az rohadtul nem jó.

2014. okt. 7. 13:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!