Mit tegyek Amstaff kutyámmal?
Milyen sulit végzett, milyen szinten? Pórázon volt a kutyád vagy szabadon?
Egyébként a kutya az a kutya, vannak olyan ingerek, amiről baromi nehéz eltéríteni akkor is, ha jól nevelt :) A macska az sokuknál pont ilyen.
Bár nálunk sem tökéletes a helyzet, de korábbi macskagyilkos huskymnál annyit sikerült elérnem, hogy ha 5-10 m-es körzetemben van, már nem megy el a macskára, illetve ismerős macskákat figyelmen kívül hagyja. Amit én tettem: mozgatom rengeteget, felpörgetem, aztán tiltom, illetve figyelek folyton. Elmentünk párszor olyan helyre, ahol tudtam, hogy sok a macska, ott lapult a zsebemben a fél literes (igény esetén literes/ 2 literes) flakon, az első rossz mozdulatra ment a határozott nem és dobtam neki a flakont. Miután ezt befejeztük, nagyot játszottam vele, hogy oldódjon.
Ha labdás/ frizbis/ apportos a kutyád (a huskym sajnos nem az, így sokkal nehezebb), akkor azzal gyönyörű gátlást ki lehet benne építeni. Szépen felhúzod őt a labdival/ frizbivel, aztán fokozatosan elkezded tiltani. Eleinte dobod a labdát, megfogod a nyakörvét, mondod, hogy nem, másik labdával/ jutifalattal magadra vonod a figyelmét, elvárod, hogy 1-2 mp-ig rád nézzen. Fokozatosan nyújtod az időt. Később a távolságot is, pl. 1 m-re ül tőled, úgy tiltod. Ha ne adj isten elmegy, mindig visszaviszed az eredeti helyére, nem mérgesen, de határozottan. A végén már szórakozol magad a labdával, dobálgatod, de nem engeded neki, hogy elmenjen. Ez persze hetek-hónapok munkája, de meghozza a gyümölcsét. Sok sikert, és ne keseredj el!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!