Valaki tud segíteni, abban, hogy kb. mennyibe kerül egy ausztrál juhászkutya itt Magyarországon?
100ezer alatt semmilyen fajtatiszta kutyát nem lehet kapni itthon se (na jó, talán néhány magyar fajta a kivétel). Pontosabb összeget akkor fogsz kapni, ha beszélsz egy tenyésztővel, de a helyedben nem ezzel a kérdéssel kezdenék.
Én hónapok óta levelezésben állok egy itthoni tenyésztővel és nem, kor, "minőség" függvénye az ár. Nekem 150 és 200ezer közötti árat mondtak. Az árat csökkent(heti) ha színhibás a kölyök például vagy ha már idősebb.
Bocs..bezizult az egerem :))
....általában a kennel fotói alapján, vagy mások ajánlása alapján választanának kiskutyát. Olyan nagy nehézség azt mondani, x.y. összegért adom a kölyköket, de meg kell felelni a vevőnek az általam elvártaknak.
Kétszázezer alatt nem kapsz normális kiskutyát.
Átlag tenyésszuka ár (ami Magyarországról vagy Európából származik, nem a tengerentúlról) : 300 000 Ft
Összes szűrés (CEA, PRA, HSF4, MDR1, csípő, könyök, éves szemszűrés) kb 250 000
Egy fedeztetés ára: 300 000 minimum. Egy szuka életében kb 3 alom születik, tehát ez 900 000
Kaja: 300-400 Ft naponta, ha minőségi kaját kap. Mondjuk él 10 évig (akkor nem mondtam sokat) 1 095 000 Ft.
Oltások, amiket 10 évig kap kb 70 000 Ft
Egy külföldi komolyabb kiállítást, mint például a világkiállítás, nem lehet 100 000 Ft alatt megúszni, az itthoni kiállítások alsó hangon naponta 10 000-be kerülnek, és az csak a nevezési díj, nincs benne a szállás és a benzin. Persze lehet azt mondani, hogy minek kiállításra járni, de az az igazság, hogy a tenyésztők nem szórakozásból járnak oda. Aki komolyan veszi a ‘munkáját’, azért jár oda, hogy lásson potenciális fedezőkanokat, mert a fotó és a valóság nem ugyanaz és egy kutya mozgását is csak így lehet megnézni. Ha egy tenyésztő nem jár sokat kiállításokra, az is elkölt éves szinten 500 000 forintot.
Máris 3 millió fölött vagyunk és nem számoltam a váratlan egészségügyi problémákkal, mert hasmenés/láz bármelyik kutyánál előfordulhatnak, vagy babézia és sorolhatnám, ami mind jókora költségeket von maga után.
Tegyük hozzá az apróságokat még, amik eszembe jutnak: progeszteron tesztek fedezés előtt, esetleges mesterséges megtermékenyítés, tenyésszemle, ösztönpróba/karakterteszt, féreghajtás, kullancs-csepp/nyakörv, kutyafelszerelés, és még sorolhatnám.. 4 millió alatt nem lehet ausztrál juhászt tartani.
Innen már könnyű kiszámolni, hogy miért annyi az annyi. És érdemes elgondolkodni azon, hogy mit spórolnak ki az árból egy olcsóbb kölyök esetében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!