Hogyan tanítsan meg laza pórázzal sétálni a kutyámat?
Láttam néhány videót, de nem sokat segitettek.
Probaltam azt, hogy amikor húz olyankor kicsit megrántom de semmi, húz tovább. Beszélni is szoktam hozzá, de rám sem hederít annyira lefoglalják a szagok és a látvány.
Jó lenne ha laza pórázzal tudnàm sétáltatni, és ha a lábam mellett jönne.
Sajnos nincsen lehetőségem kutyasuliba járni még legalávv 2 évig, de ahogyan lesz lehetősèg egyből el fogom vinni, csak jó lenne addig is ha normálisan tudna sétálni.
Amivel mi tanuljuk: (több módszer is lehet hatásos) Elindulunk, kezem a hátam mögött a póráz végét fogom. Amint a kutya elém lép (a lábam vonala elé teszi a lábát) ellenkező irányba fordulok (180fok). Előbb-utóbb rájön, hogy mi is a helyzet.
Az oktatónk mondta, ő a saját kutyájával (makacs fajta) 2 hétig nem tudott 25m-nél messzebbre távolodni a kaputól.
Én még annyit szoktam, ha haladni akarok (sietünk), ha elém lép akkor a lábam vonala mögé visszahúzom, vagy megállok és úgy mögém vezetem.
Ez a póráz szabály. Csak akkor működik, ha MINDIG alkalmazod. Kell idő mire "beáll" a kutya rá, de következetességgel el lehet érni az eredményt.
Én ennek egy lightosabb verzióját csináltam. Amint megfeszült a póráz, megálltam, és amíg nem lazított rajta, vagy ami még jobb, jött vissza mögém, addig álltam egy helyben. Hamar rájött, mi a lényeg, pedig konok egy eb. :D
Bocsi, hogy kérdés a válaszban, de:
Akik így tanították a kutyát, mint az első, azok mindig, minden körülmények között maximum a lábuk vonaláig engedik a kutyust, és a kutya is megtanulta, hogy így kell közlekednie? Kvázi akkor alapértelmezés szinte a lábhoz parancs. (csak nem oylan szépen, szorosan, versenyen elfogadhatóan)
Ne értsétek félre, nem kritika, inkább csak érdekel, mert ha igen, én is ezt fogom csinálni. :)
4.!
Próbáld meg, hogy nem sétálni mentek, csak ráakasztod a pórázt, és hagyod, hadd csináljon amit akar. A végtelenségig nem fog ott ülni. Szép lassan hozzászokik.
Vagy az is jó megoldás, ha először csak vékonyabb szalagot/madzagot raksz a nyakörvre. Hozzá fog szokni.
Vagy csalogatod jutalomfalattal, lasztival :)
viola93:
A láb vonala elé nem engedés az nem ugyanaz, mint a lábhoz. Mellettem, mögöttem jöhet a póráz hosszáig. (amint feszül ellenfordulok). De nem kell szorosan láb mellett menni.
Azonkívül ez egy szabály. Nem tartozik hozzá parancs. Helyesen végrehajtva nincs dicséret.
A "lábhoz" már feladat, parancs társul hozzá.
Persze ha Te a lábhoz-t veszed alapnak és azt "szabályosítod" akkor az lesz a szabály, csak az elég fura séta, amit a kutya szorosan a lábad mellett csinál végig.
Az igazság az, nekem most 15 hónapos a kutyám. Eddig is próbálgattam a póráz szabályt bevezetni (sajnos mi alapból nem jól indítottunk és egy rossz beidegződést kellett átprogramoznunk). Részben a saját következetlenségem, részben a kamaszkor kicsit megnehezítette dolgot. Most hogy én is komolyan veszem és a kutya is odafigyel, nagyon hamar rájön, hogy hol van az a vonal. (Néha ha egy-két centivel előbbre lép, már a következő lépéssel korrigál.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!