Kutyafajta választás? Tudnátok ötleteket adni?
azért ne túlozzunk már, hogy nem elég 2 óra séta egy vizslának!
a családunkban generációkra visszamenőleg mindig volt vizsla és azért minden nap 2 órát se sétáltak, 1 óra alatt elég jól lemozgatja magát, ha van kivel játszania, kell vinni kirándulni, stb. de nem állítsuk már, hgoy csak annak lehet vizslája, aki több, mint 2 órát sétál vele minden nap.
nagyapámnak 84 éves korában pusztult el a vizslája (akkor 16 volt a kutya) és mondjuk amikor a kutya 10 éves volt, nagyapám meg 78 gondolhatod, hogy nem gyalogolt vele napi 20 kilómétert, a kutya mégis le volt mozgatva, kiegyensúlyozott volt.
tény, hogy a vizsla pörög mint az állat, viszont annyira jó természetű kutya, hogy nehéz elrontani.
de a füle lóg, ez tény.
németjuhászt, huskyt első kutyának nem ajánlanék.
Tudom, hogy lóg a füle, de a vizslának olyan szép pofija meg kiállása van, hogy attól függetlenül tetszik a kinézete :)
Hát nem tudom, majd kérdezgetem a vizslás ismerőseimet a kutyájuk mozgásigényéről, hogy mi a véleményük. Eddig a vizsla a legesélyesebb, meg a golden.
Volt már kutyám, szóval nem első kutya lenne. De husky-t semmiképpen sem szeretnék, se semmilyen északi szánhúzó kutyát, mert bár gyönyörűek, de nagyon rossz tapasztalataim vannak velük, meg hát ők köztudottan nem azok a póráz nélkül láb mellett sétálós kutyák :)
Ha nem vagy belezúgva egyik fajtába sem, miért nem keresel fel egy menhelyet? Vannak nagyon aranyos, jópofa kutyák. :) Álló fülűek is! Amelyik nem kölyök, annak többet is el tudnak mondani a viselkedéséről.
Egyébként a többi állathoz és kutyához való kapcsolata abszolút rajtatok múlik, ha kölyköt vesztek magatokhoz. Van bennük hajlam erre-arra, de ki is kell hozni a kutyából. Kutyasuli mellett ezzel valószínűleg nem lesz gond. Csak felhívom rá a figyelmet, hogy nem feltétlenül úgy születik egy kutya, hogy cica és kiskutya barát, fajtán belül is lehet eltérés! Ne érjen csalódás!
A magyar vizsla jó választás lehet, ismerek én is többet. A német juhász (nem a munkavonalból) jó lenne, de annyi a baja, mint égen a csillag. A belga juhászok közül a tervueren és a groenendael is jó lehet, de a malinoist nem javaslom. Utóbbi a rövid szőrű változat és sokkal pörgősebb, mint az előző kettő. Kellő felkészültséggel ő is tartható lakásban, gyakorlatilag csak olyat ismerek, aki bent van. De nyomkövetésre viszik hajnalok hajnalán, kutyás sportot űznek, elég komolyan foglalkoznak vele. Nem tudom a kutyasulin belül mennyire akartok belemélyedni a kutyázásba. Ha tetszik a malinois pörgőssége, akkor sok sikerélményetek lehet vele.
A goldenekkel és a labradorokkal annyi a baj, hogy igen elmentek a show irányba ... sok retrievert ismerek, aki egyáltalán nem motiválható. Meg egy olyan labit is, aki tk nélküli, kiskora óta suliznak vele, de nehézkes a behívása ... ő sem igazán érdeklődő. Nem akarlak róla lebeszélni, csak alaposan meg kell nézni a szülőket. Bár ez más fajtára is vonatkozik.
Sok szerencsét a választáshoz! :)
Gondoltam a menhelyi keverékre is, de mindenképp kölyköt szeretnék, hogy össze tudjam szoktatni a többi állattal, legfőképpen a másik kutyámmal. azoknál meg sajnos nem tudják a gondozók se nagyon megmondani, hogy milyen lesz majd nagy korában, mennyire lesz pörgős, stb.. :/ de azért lehetséges hogy majd benézek egy-két menhelyre is.
Hát a suli mellett valamilyen kutyás sportot mindenképp szeretnék hobby szinten űzni vele, a másik kutyussal például sokáig agilityztem, amit nagyon élveztünk mindketten, ezt lehet hogy vele is kipróbálnám, de tetszik még a nyomkövetés, vagy ÖV-re is szívesen járnék vele. De ezek még csak tervek, sajnos nem biztos, hogy időm és pénzem engedi majd.:(
Németjucival az a baj, hogy egy munkavonalúnak nem tudnám kielégíteni a mozgásigényét, a show vonalúaknak meg szörnyen pontyhátuk van általában, ami ugye idősebb korban komolyabb problémákhoz is vezethet. A belga juhász viszont nagyon tetszik. Csak hát ő ugye tényleg igazi munkakutya, és félek hogy rossz lenne neki hobbikutyaként... Vagyis hát nem tudom, szoktak azért belgákat komolyabb célok nélkül is tartani? :O
A rendszeres foglalkozás neki elég, bajnokságon nem muszáj indulni vagy munkakutyaversenyezni. :) A belga agilityre is jó választás. Az őrző-védő és a nyomkövetés is testhezálló. Ha ezek rendszeresen be vannak iktatva a programba, akkor jó dolga lesz. Főleg így, hogy bent lehet a gazdival, elég ragaszkodóak. :) Érdemesebb egy nyugisabb kölyköt választani az alomból, akkor biztos tökéletes hobbikutya lesz belőle.
Ami a pénzt illeti ... egy fajtatiszta kutyának elég húzós ára van. Érdemes elkezdeni gyűjtögetni, mert 100ezer alatt nem találtok majd. Ha igen, akkor az régen rossz, bár nem tudom mennyire ismeritek a szaporítókat. Még a tenyésztők között is vannak furcsa emberek, érdemes figyelni a szülők tartási körülményére. Bár említetted, hogy nem első kutya, szóval ezeket lehet már tudtad. :)
Utolsó ... te ismered ezeket a fajtákat? A skót juhászok többsége lassú, nehezen motiválható. A hatalmas szőrével pedig nem kimondottan érzi jól magát lakásban.
A bullterrier pedig elég szórakozott fajta, egyáltalán nem tanítható könnyen. Kezdő kutyásnak nem való. Közeli barátom jár vele kutyaiskolába és még így sem egyszerű eb.
Értem, köszi a segítséget! :) Lehetséges, hogy groenendael vagy tervueren lesz. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy egy fajtatiszta kutya 100e-től kezdődik, a felnevelése sem két fillér, ezzel nem is lesz gond, csak az ilyen "plusz dolgok" kétségesek még.
Egyébként a svájci fehér juhászkutyát esetleg ismered, vagy vagy róla tapasztalatod? Csak mert ő az, aki még nagyon megfogott.
Skót juhász... Az az igazság, hogy most havanese-m van, akit napi szinten kell ugye fésülni, és nem hiszem, hogy elbírnék még egy nagyon hosszú szőrű kutyussal :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!