Vegyünk border colliet?
Én első kutyának nem ajánlom.
Nekem nem első volt. Ez nagyon gazda függő,de az esetek 95% elrontja a nevelést és megutálja a fajtát. Én a helyedben várnék és vennék először valami könnyebben kezelhető fajtát.
Acer hogy futó társ azért nem veszünk kutyát meg hogy ne uncsizzunk mellette…
Kell járni vele sportolni: agility,frisbee,flyball,
És kell neki a mozgás.
Azt tervezed, hogy kint aludjon a kertben? Nem hiszem, hogy ott jol fogja erezni magat. A bundaja persze ovja telen is, de akkoris. Jol gondold at. A border egyreszt borsos aron mozog. Masreszt a neveles nem egyenlo azzal, hogy leordibaljuk, hogyha megrag valamit. Toredelmesen bevallom, hogy en is elso kutyas border gazdi vagyok, raadasul lakasban tartom. Mindezt ugy es csakis ugy mertem bevallalni, hogy:
1) egy videki francia varoskaban elek, amely teruletenek (legalabb) a fele park, zold, erdo, folyo
2) beleastam magam a temaba, felkeszultem. Elolvastam jopar konyvet a kutyanevelesrol, vegig neztem az osszes Cesar Millan videot ami fenn van youtube-on (ezek segitenek talan megerteni, hiogy hogy mukodik a kutya agya, es milyen szocializacios problemakkal lehet szembenezni, hogyha nem szocializalodik a kiskutya) - Cesar M hol hasznos, hol nem. Lenyeg, hogy KESZULJ! Mas fajtakra is ervenyes, hogy a gazdanak is tanulni KELL.
3) tesom bevallalta, h segit, es maximalisan tamogat
4) 3 kutyaklub van a varosban, agilityvel, kutyaovival stb.
5) 26 eves vagyok, joreszt egesz eletemben vagytam egy kutyara.
6) nem kell napi 8 orat egy melohelyen toltenem, a kovetkezo 5 evet egyetemen toltom itt, a regioban.
Aki azt irta, h masfel ora seta, az LOL. Az en kiskutyam 13 hetes, es napi 2x, de inkabb 3x viszem ki 1-1.5 orara, labdazunk, van, hogy visszahozza, van, hogy tereli (az enyem egy francia munkavonalu klasszik trikolor). Emellett sokat tanulunk. A border NEM LUSTA!!! Soha, egy border sem lusta. Munkamanias! Mint a multi szferaban egy vezerigazgato, hogy a popbizben Madonna :D nagyon okos, okosabb sokszor, mint a gazdaja, az agya mindig jar. Ez, amellett, hogy konnyeden sajatit el trukkoket, azt is jelenti, higy azt is hip-hopp megerti es megjegyzi, hogyan manipulalhat teged, a rossz viselkedet is konnyu megtanulni. Le kell kotni az agyat (persze a fizikai lefarasztas mellett). Pl keszithetsz neki "okos jatekokat". Otletkeppen (masoknak is): tesom pl fogott egy ures Pringles dobozt, rogzitette a tetejet, vajt a kemeny kartonba 3 db 5 ft-osnyi lyukat, es jutalomfalatot rejtunk bele. Pillanatok alatt rajott, hogy hogyan guritsa annak erdekeben, hogy kipottyanjon a kaja! Ezt lehet persze egy mezei fel literes flakonnal is, amelynek szuk a szaja.
Javaslom, hogy esetleg nezd meg az aussie fajtat is (austral juhaszkutya angolul asszem). Tok hasonloan nez ki mint a BC, egy fokkal "nyugisabb" mint a borderek. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!