Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Vegyünk border colliet?

Vegyünk border colliet?

Figyelt kérdés
Tudom h millió hasonló kérdés van de nem érdekel. Szóval: a border collie elsökutyásoknak tényleg nem jó? Van akinek az elsö kutyája bc volt? És ha igen jò ötlet volt olyat venni vagy nem? Nevelés kérdése h késöbb majd lusta lesz vagy mozgékony?

2014. aug. 24. 10:39
1 2 3 4 5
 11/50 anonim ***** válasza:
100%

Én első kutyának nem ajánlom.

Nekem nem első volt. Ez nagyon gazda függő,de az esetek 95% elrontja a nevelést és megutálja a fajtát. Én a helyedben várnék és vennék először valami könnyebben kezelhető fajtát.

2014. aug. 24. 12:07
 12/50 anonim ***** válasza:
Első gazda
2014. aug. 24. 12:15
 13/50 anonim ***** válasza:
58%
Szerintem is első gazda és futó társnak is lesz
2014. aug. 24. 12:16
 14/50 anonim ***** válasza:
58%
Én is első gazda vagyok
2014. aug. 24. 12:16
 15/50 anonim ***** válasza:
100%

Acer hogy futó társ azért nem veszünk kutyát meg hogy ne uncsizzunk mellette…

Kell járni vele sportolni: agility,frisbee,flyball,

És kell neki a mozgás.

2014. aug. 24. 12:19
 16/50 anonim ***** válasza:
58%
Én mint első gazda járok vele kiállításokra agility friss by minden
2014. aug. 24. 12:30
 17/50 anonim ***** válasza:
Én is járok vele kiállításra a kérdés hogy ő tudná e ezt neki biztosítani
2014. aug. 24. 13:48
 18/50 anonim ***** válasza:
100%
Nem, nem nevelés kérdése, hogy lusta-e vagy nem. :) Az ösztönöket nem lehet becsapni. A Border Collie nem házikedvenc elsősorban, hanem munkakutya és sportkutya. Mindenképp mozgékony lesz és egyes példányok akár napi 5-6 óra foglalkozást is igényelhetnek, intelligenciai feladatokkal és sok-sok futással, fizikai fárasztással. Az a legjobb a Bordereknek, ha terelhetnek. És nem, 98%-ban nem alkalmasak semilyen első kutyás gazdának.
2014. aug. 24. 18:29
 19/50 A kérdező kommentje:
Nos én mindenképp szeretnék olyan kutyát. De akkor hogy kezdjem a nevelést? Írtátok h leggtöbbször ott rontják el. Amúgy a szomszédainkban mindenhol van kutya és valjuk be;idióták. A gazdák. Abszolút nem törödnek velük sosincsenek kint hogy tanítsák, semmi. Nagyon durva mert ha a szüleim már rájuknéznek egyszerre abbahagyják az ugatást (söt gyakran még nekem is bevállik ez) Na igen... ök elcseszték a nevelést az biztos.. de itt nálunk :D nem hinném h apám bármit hagyna neki, valami rosszaságot. Persze tudom h amig nem vagyunk otthon bizti csinál valamit. De a hátsó kertben lenne igy talán a papucsok biztonságban lesznek ;)
2014. aug. 25. 09:14
 20/50 anonim ***** válasza:
100%

Azt tervezed, hogy kint aludjon a kertben? Nem hiszem, hogy ott jol fogja erezni magat. A bundaja persze ovja telen is, de akkoris. Jol gondold at. A border egyreszt borsos aron mozog. Masreszt a neveles nem egyenlo azzal, hogy leordibaljuk, hogyha megrag valamit. Toredelmesen bevallom, hogy en is elso kutyas border gazdi vagyok, raadasul lakasban tartom. Mindezt ugy es csakis ugy mertem bevallalni, hogy:

1) egy videki francia varoskaban elek, amely teruletenek (legalabb) a fele park, zold, erdo, folyo

2) beleastam magam a temaba, felkeszultem. Elolvastam jopar konyvet a kutyanevelesrol, vegig neztem az osszes Cesar Millan videot ami fenn van youtube-on (ezek segitenek talan megerteni, hiogy hogy mukodik a kutya agya, es milyen szocializacios problemakkal lehet szembenezni, hogyha nem szocializalodik a kiskutya) - Cesar M hol hasznos, hol nem. Lenyeg, hogy KESZULJ! Mas fajtakra is ervenyes, hogy a gazdanak is tanulni KELL.

3) tesom bevallalta, h segit, es maximalisan tamogat

4) 3 kutyaklub van a varosban, agilityvel, kutyaovival stb.

5) 26 eves vagyok, joreszt egesz eletemben vagytam egy kutyara.

6) nem kell napi 8 orat egy melohelyen toltenem, a kovetkezo 5 evet egyetemen toltom itt, a regioban.

Aki azt irta, h masfel ora seta, az LOL. Az en kiskutyam 13 hetes, es napi 2x, de inkabb 3x viszem ki 1-1.5 orara, labdazunk, van, hogy visszahozza, van, hogy tereli (az enyem egy francia munkavonalu klasszik trikolor). Emellett sokat tanulunk. A border NEM LUSTA!!! Soha, egy border sem lusta. Munkamanias! Mint a multi szferaban egy vezerigazgato, hogy a popbizben Madonna :D nagyon okos, okosabb sokszor, mint a gazdaja, az agya mindig jar. Ez, amellett, hogy konnyeden sajatit el trukkoket, azt is jelenti, higy azt is hip-hopp megerti es megjegyzi, hogyan manipulalhat teged, a rossz viselkedet is konnyu megtanulni. Le kell kotni az agyat (persze a fizikai lefarasztas mellett). Pl keszithetsz neki "okos jatekokat". Otletkeppen (masoknak is): tesom pl fogott egy ures Pringles dobozt, rogzitette a tetejet, vajt a kemeny kartonba 3 db 5 ft-osnyi lyukat, es jutalomfalatot rejtunk bele. Pillanatok alatt rajott, hogy hogyan guritsa annak erdekeben, hogy kipottyanjon a kaja! Ezt lehet persze egy mezei fel literes flakonnal is, amelynek szuk a szaja.

Javaslom, hogy esetleg nezd meg az aussie fajtat is (austral juhaszkutya angolul asszem). Tok hasonloan nez ki mint a BC, egy fokkal "nyugisabb" mint a borderek. Sok sikert!

2014. aug. 25. 22:58
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!