Hogy tanítsam meg a kutyámnak a Fogd! Parancsot?
Addig megy, hogy beveszi a tárgyat a szájába, de rögtön le is dobja.
A másik gond, hogy csak a labdáját és a kötelét veszi a szájába, mást nem.
Először azzal próbálkoztam, hogy amint bevette a szájába, rögtön elvettem és dicsértem, de nem tudom olyan gyorsan elvenni hogy ne engedné el! Most összeszorítom a száját és tartatom vele, aztán dicséret. De ha nem tartom a száját így is eldobja.
klikkertréning.
szerezz valami klikkelő hangot adó dolgot. azzal kell klikkelni, mikor megvan a kívánt reakció. klikkelés után jön a jutalomfalat.
1. lépés: tudja meg mit jelent a klikkelés.
vagyis klikk - jutalomfalat, klikk - jutalomfalat (ezt ismételni) amikor összekötötte a hangot a dicsérettel, jöhet az igazi tanulás
nézd a videon.
először a tárgy iránti érdeklődést dicséri. De nálad már ez előbbre tart. akkor klikkelj, amikor szájába vette a tárgyat.
szájbavette klikk - jutifali (ismételni sokat!)
majd (video 3. perctől)
szájbavesz, pár másodpercig tart klikk (ezt ismételni)
Mindenféle tárggyal csináljátok.
és amikor szájbateszed, mondd neki a parancsot "Fogd"
napi gyakorlással menni fog.
Szóval parancsszót mondod, szájbaveszi, tartja klikkelés =dicséret.
ha ez megy, jöhet az ereszd parancs (3:44 videoban)
fogja a cuccot, odateszel az orrához egy kaját és mondod, h ereszd, elereszti klikk = jutalomfalat
később már nem kell orrához tenni a jutalomfalatot, elég a parancsot mondani, de mindig jutalmazz.
nem kell összeszorítani a száját.
beveszi klikk
később beveszi pár másodpercig tartja klikk
és ezt az időt kell kitolni, amíg tartja. később, mikor tanítod az ereszd parancsot is akkor már csak akkor klikkelsz, amikor bevette a dolgot a szájába, tartja, mondod h ereszd, elereszti és vége a gyakorlatnak, klikk = dicséret.
https://www.youtube.com/watch?v=l1ZajuATmeA
sok sikert
még mindig én, aki a hosszú választ írta.
A klikkelés tréning azért jó, mert miután a kutya tudja, hogy a klikkelés a dicséretet jelenti, várni fogja a klikkelést!
És ezért tudod, benntartatni a szájában a dolgot. Vagyis addig tartja majd a dolgot, amíg nem klikkelsz, mert tudja, hogy a klikkelésnél már a jutalmat kapja, az a dicséret. :)
Kipróbáltam valami mást.
Amikor húzogatósat játszottunk, mikor bevette a szájába mondtam h fogd! Erre megfogta és rögtön elengedte... :(
Hiába, beveszi rögtön jutalmaztam egy csomószor. De rögtön kiköpi.
Már egy hete tanítom. Azért furcsa mert általában nagyon gyorsan tanul, de most nem tudja, mit várok el tőle.
Lehet tényleg beszerzek egy klikkert : )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!