Hogyan tudom megtanítani kutyámnak a "marad" parancsot?
Menhelyi kutyáról van szó, aki csak 1 hete van velem és borzasztó hálás azért hogy vagyok neki. Árnyékként követ. Szóval ez jó kis türelemjáték lesz. :)
Mondjuk nagyon nagyon okos és nagyon nagyon meg akar felelni nekem, úgyhogy ha egyszer megérti mit akarok, onnantól már biztosan nem lesz vele gond.
Jól tudod, először leülteted. Utána lépsz egyet hátra, közben nyitott tenyérrel mutatsz felé.
Állj egy picit ott, kezdetnek ez is megteszi. Utána mindig növeled a távot.
Ha marad, visszalépsz hozzá és mehet a sok sok dicséret.
Viszont ha emeli a popóját, akkor megindulsz felé nem fenyegetően, nyitott tenyér marad és közben határozottan kiadod a parancsot, hogy marad. Ha vissza leült, nem dicséred. Addig ne dicsérd, amíg nem csinálta meg teljesen a feladatot. Viszont ha megcsinálta írtó nagy örülés és dicséret menjen neki :)
A lényeg, hogy a kutyának az jöjjön le, hogy ő igazából nem csinál semmit és ezért állandóan potyog a szájába a kaja és ez mekkora buli. Nagyon hamar felismeri ezt. Lassan növeld először a távot, ha ott eljutottál stabilan pl. 10 lépésig, akkor pedig az időt is. Persze ha az időt növeled, megint csak 1-2 lépésnél kell kezdeni.
Kezdésnél leülteted magaddal szemben a kutyát, kiadod a vezényszót és hátra lépsz egyet, utána rögtön menny is vissza és mehet a kaja. Ezt jó párszor meg kell csinálni, mire jöhet a 2-3-4 lépés is. Ha 5 lépés stabilan megy, akkor kezdd, hogy lábhoz ülteted és onnan távolodsz. Ez nehezebb, ezért jobb, ha már van egy kis fogalma a kutyának, hogy mit vársz tőle. Az időt is úgy növeld, hogy csak pár lépésre távolodsz el és eleinte csak 3-4 másodpercre.
Ha már elértél egy normális szintet, mondjuk 15-20 lépést és 2-3 percet és ez mindig megy, akkor érdemes szabályt felállítani erre, ettől sokkal stabilabb lesz a feladat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!